Duska Sándor: Hasznos adatokhoz juthatnak a vendéglátóipari vállalkozók jövőre

Duska Sándor: Hasznos adatokhoz juthatnak a vendéglátóipari vállalkozók jövőre
2023. 11. 13., 19:40

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel egyeztetett a kötelező adatszolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatokról több érdekvédelmi szervezet, köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének képviselője.

„Azzal mindenki egyetértett, hogy túljutottunk a kezdeti félelmeken, a 2023. július 1-jei bevezetés előtt ugyanis sokan aggódtak, hogy a vendéglátóegységeknek ez komoly plusz adminisztrációs terhet fog jelenteni. A program szoftverfejlesztői azonban úgy oldották meg a feladatot, hogy az első, időigényesebb lépések után már nincs szükség semmilyen extra munkára. A legelején, az adatfelvitelnél van egy fél, maximum egynapos munka, de utána gyakorlatilag minden automatikusan működik” – mondta Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgálatók és Vendéglátóipari Szekciójának elnöke

Többen említették az évi 100 millió forintnál kisebb éves forgalmú vállalkozások helyzetét. Ők 2023. december 31-ig kaptak haladékot, addig kell regisztrálniuk a rendszerbe és elindítaniuk a kötelező adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK). Azoknak, akik nem rendelkeznek komolyabb hardver és szoftver háttérrel, ez nyilván nagyobb terhet jelent.

Duska Sándor hangsúlyozta: „Senki se várjon az utolsó pillanatig, már most fogjanak hozzá az adatok feltöltéséhez! Aki nem tartja be a határidőt, az szankciókra számíthat. Hogy ez ne történjen meg, abban mi, a VOSZ-nál a szekciónkban is segítünk, keressenek minket, ha problémába ütköznek, ugyanígy az MTÜ forródrótja is rendelkezésre áll.”

A szekció elnöke szerint jó hír a vállalkozásoknak, hogy bizonyos adatokat anonim módon a vállalkozások is lekérdezhetnék. Látni fogják például, hogy egy-egy régióban milyen típusú költések a jellemzőek, mekkora a forgalom a hétköznapokon, a hétvégeken és az ünnepek alatt. A statisztikákból sokat lehet tanulni, akár azt is, hogy érdemes-e valamire nagyobb hangsúlyt fektetni, vagy ellenkezőleg: a túlkínálat miatt inkább váltani kell.

Hogy milyen adatok kérhessenek le a vállalkozások, az a következő, várhatóan decemberi vagy legkésőbb januári kerekasztal-beszélgetés témája lesz.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS