Duska Sándor: Hasznos adatokhoz juthatnak a vendéglátóipari vállalkozók jövőre

Duska Sándor: Hasznos adatokhoz juthatnak a vendéglátóipari vállalkozók jövőre
2023. 11. 13., 19:40

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőivel egyeztetett a kötelező adatszolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatokról több érdekvédelmi szervezet, köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének képviselője.

„Azzal mindenki egyetértett, hogy túljutottunk a kezdeti félelmeken, a 2023. július 1-jei bevezetés előtt ugyanis sokan aggódtak, hogy a vendéglátóegységeknek ez komoly plusz adminisztrációs terhet fog jelenteni. A program szoftverfejlesztői azonban úgy oldották meg a feladatot, hogy az első, időigényesebb lépések után már nincs szükség semmilyen extra munkára. A legelején, az adatfelvitelnél van egy fél, maximum egynapos munka, de utána gyakorlatilag minden automatikusan működik” – mondta Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgálatók és Vendéglátóipari Szekciójának elnöke

Többen említették az évi 100 millió forintnál kisebb éves forgalmú vállalkozások helyzetét. Ők 2023. december 31-ig kaptak haladékot, addig kell regisztrálniuk a rendszerbe és elindítaniuk a kötelező adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK). Azoknak, akik nem rendelkeznek komolyabb hardver és szoftver háttérrel, ez nyilván nagyobb terhet jelent.

Duska Sándor hangsúlyozta: „Senki se várjon az utolsó pillanatig, már most fogjanak hozzá az adatok feltöltéséhez! Aki nem tartja be a határidőt, az szankciókra számíthat. Hogy ez ne történjen meg, abban mi, a VOSZ-nál a szekciónkban is segítünk, keressenek minket, ha problémába ütköznek, ugyanígy az MTÜ forródrótja is rendelkezésre áll.”

A szekció elnöke szerint jó hír a vállalkozásoknak, hogy bizonyos adatokat anonim módon a vállalkozások is lekérdezhetnék. Látni fogják például, hogy egy-egy régióban milyen típusú költések a jellemzőek, mekkora a forgalom a hétköznapokon, a hétvégeken és az ünnepek alatt. A statisztikákból sokat lehet tanulni, akár azt is, hogy érdemes-e valamire nagyobb hangsúlyt fektetni, vagy ellenkezőleg: a túlkínálat miatt inkább váltani kell.

Hogy milyen adatok kérhessenek le a vállalkozások, az a következő, várhatóan decemberi vagy legkésőbb januári kerekasztal-beszélgetés témája lesz.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.