Doucha Ferenc: Még több városban működhetnének VOSZ-klubok

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 11. 26., 10:30

A Prima gála mára egyfajta „Zalaikummá” nőtte ki magát – mondta az Üzletemnek Doucha Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnökével a díjátadó ünnepség után beszélgettem a jövő évi feladatokról, a generációs kérdésekről és a megye kínai gazdasági lehetőségeiről is.

Mennyire vált ismertté és elismertté a helyi vállalkozók munkája Zalában?

– Zala megyében az 50 ezer vállalkozásból hozzávetőlegesen 10 ezer a társas vállalkozás, a többség viszont egyéni vállalkozó, sokan közülük valamilyen szolgáltatást nyújt. Úgy gondolom, hogy a megyénkben élők éppen emiatt jól ismerik a vállalkozókat, hiszen sokan vannak velük közvetlen munkakapcsolatban. A megyei Prima díj pedig évente egyszer kiváltképp reflektorfénybe állítja a legjobbakat.

Elnök Úr milyennek látja a Prima díj presztízsét Zala megyében?

– November 15-én a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban igazán méltó környezetben rendeztük meg a 14. Prima gálánkat. Szokás szerint nagyon komoly volt az érdeklődés, 400 vendéget fogadhattunk. Büszke vagyok rá, hogy az annak idején Demján Sándor által elindított VOSZ-kezdeményezést a helyi cégek mellett a megyei és helyi önkormányzatok szintén fontosnak tartják. Támogatnak minket a szervezésben, a pénzügyi háttér megteremtésében, a lebonyolításban. A Prima díj mellett ugyanilyen fontos, hogy a megyei Év Vállalkozója díjat is átadhatjuk. A megyei összefogás garancia a minőségre és arra, hogy igazán jó hangulatban tölthessük el az ünnepi estét. A gálákat egyébként felváltva tartjuk Zalaegerszegen és a másik megyei jogú városunkban, vagyis 2020-ban Nagykanizsán lesz a sor. Minden túlzás nélkül állítom, hogy a Prima gála mára egyfajta „Zalaikummá” nőtte ki magát. Szerintem annál nincsen felemelőbb érzés, amikor egy-egy díjazott a könnyeivel küzdve, elérzékenyülve köszöni meg az elismerést, amit nyilván magának köszönhet elsősorban.

Az elmúlt években milyen területeken fejlődött a VOSZ, és jövőre melyek a fő feladatok Zalában?

– A VOSZ országos elnöksége javában dolgozik azon, hogy a jövő stratégiai célkitűzéseit meghatározza és a már most jól működő rendszereket finomítsa. Közismert, hogy Demján Sándor mindig maximálisan kiállt a vállalkozásokért, az ott dolgozó emberekért. Tavalyi halála emberileg és szakmailag is nagyon komoly veszteséget jelentett, az ő hiányában van, amit újra kell értékelnünk. Mindez természetesen hatással lesz a VOSZ megyei szervezeteinek munkájára is. Szerintem a jövőben a megyei szervezeteknek még inkább át kell adniuk egymásnak a tapasztalataikat, arra kell törekednünk, hogy minél több problémát közös gondolkodással oldjunk meg. Ehhez változatlanul konstruktívan együtt kell működnünk a kormánnyal, a kamarákkal és más helyi szervezetekkel. Hogy mit tudunk elérni ezen a területen, az majd 2021-ben a VOSZ-választásokon kiderül: a vállalkozók ugyanis csak az értük dolgozóknak szavaznak majd bizalmat.

Mikrovállalkozásból van a legtöbb, mennyire figyelnek rájuk, mennyire segítik őket?

– A mikrovállalkozások jelentősége a munkaerőpiacon is meghatározó, ezért nagyon nem mindegy, hogy miként fejlődnek. Biztos vagyok abban, hogy sokkal jobban kell képviselnünk az érdekeiket. Gondoljon csupán arra, hogy Magyarországon a bürokrácia még mindig óriási, rengeteg a tennivaló. Hihetetlen, hogy a mai napig egy sor ügyet csak papíralapon lehet intézni! Sok kérdés van, amelyet a legkisebbek önmagukban képtelenek megoldani. Vagy egy másik példa: az állandóan változó közbeszerzési szabályok tengerében egy kisvállalkozás hogyan igazodhat ki? A választ Ön is tudja. Nagyon fontos az oktatás, továbbképzés kérdése. Évről évre fogy a szakképzett munkaerő, szomorúan látom, hogy a megyénkből a legjobbak közül jónéhányan külföldön próbálkoznak azért, mert itthon nem tudják megfizetni őket. Amúgy folyamatosak a béremelések. Azonban azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a nagyobb béreket a cégeknek ki kell gazdálkodniuk, s ha a gazdaság számos területen nem működik elég hatékonyan, akkor sokan nehéz helyzetbe kerülnek. Azt is gondolom viszont, hogy a munkavállalónak el kell fogadnia, hogy több fizetésért joggal várható el a hatékonyabb, minőségi teljesítmény, neki is hozzá kell tennie a közös produktumhoz.

Zala megyében mekkora gond a családi vállalkozásoknál a generációváltás?

– Jó néhány olyan programot és fórumot szerveztünk, amelyen ez volt a téma, mert ez a következő évtized nagy problémája lehet Magyarországon. Szerintem sokkal erősebb edukációs tevékenységre van szükség a fiatalok között, de a céget majdan átadókat is meg kell szólítanunk, hogy időben gondolkodjanak. Cégemnél, a World200 Kft.-nél is foglalkoznom kell a kérdéssel, már csak azért is, mert a lányaim más utat választottak. Nem vagyok híve semmi másolásának, de a probléma kezelésében nagy múlttal rendelkező, több generációs nyugat-európai cégek gyakorlatát mindenképp érdemes tanulmányozni és abból tanulni. Helyben mi ezt úgy csináljuk, hogy a VOSZ-klubban Zalaegerszegen havonta-két havonta olyan rendezvényeket szervezünk, amelyeken a kapcsolatépítés és -erősítés mellett hasonló problémák is szóba kerülnek. Egerszegen a polgármester úr is gyakori vendégünk, így ez lett az információcsere egyik leghatékonyabb fóruma. Úgy látom, ilyen klubból több is életképes lehetne más városokban, mert az alulról szervezett kezdeményezések általában nagyon hasznosak. A társadalmi egyezségről nem csak papolni kell, hanem el kell vinni a vállalkozók közé.

Szerintem ez a klubrendszer jó módszer lehet arra, hogy növekedjen a tagság.

– A számok azt mutatják, hogy Zala megyében a VOSZ-tagság évente mintegy 10 százalékkal növekszik, más kérdés, hogy az aktivitást fontos lenne növelni.

Az Ön cége a játszóterek építésében profi vállalkozás. De milyen lehetőségeket, „játszóteret” lát például egy kezdő vállalkozó számára?

– Turizmusban, vendéglátásban és az építőiparban is jók a kilátások. Jelenleg is van pályázat kezdő vállalkozók számára, vagyis a finanszírozást igyekszik megkönnyíteni a kormány. Azt azonban senki ne feledje, hogy nem elég a milliókat felvenni, mert ha nem követi kemény, céltudatos munka, a milliók gyorsan elolvadnak. Azt is tanítani és tanulni kell, hogy mi minden kell ma egy vállalkozáshoz: a legkisebb cégek sem dolgozhatnak képzett szakemberek nélkül. Csalódni fog, aki azt hiszi, hogy a vállalkozói élet egyet jelent a gyors meggazdagodással. Azért nagyon sokat kell dolgozni, és kockázatok mindig lesznek.

Hogyan állnak most a megyében a kínai kapcsolatok?

– Zala az elsők között igyekezett és igyekszik felvenni megyei szinten a kapcsolatokat kínai cégekkel. Néhány éve, amikor elkezdtünk a saját keleti nyitásunkon gondolkodni a megyei önkormányzattal közösen, sokan kicsit hitetlenkedve fogadták, hogy ebből lehet valami. Jártunk már mi is Kínában, valamint fogadtunk kínai gazdasági küldöttségeket, de tudni kell, hogy Kína nagyon óvatos, ott nem egyik hónapról a másikra születnek a döntések. Jó lenne azt mondani, hogy már 2020-ban felmutathatunk kézzelfogható eredményt, de reálisan kell terveznünk. A nagy elképzelések között szerepelhet, hogy autóipari területen fogjunk bele valamibe. Erre jó alap, hogy Zalaegerszeg mellet épül Európa egyik legmodernebb járműipari tesztpályája, a ZalaZone. Mindez nem csak a multikat érinti majd, hanem a magyar beszállítókat, a kisebb cégeket is. A fejlődés új iparágakat fog létrehozni, amire ha most nem kezdünk el készülni, nagyon lemaradunk.

(Vezető fotó: zaol.hu)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS