Díjeső a szolnoki Prima-gálán

Díjeső a szolnoki Prima-gálán
2022. 09. 28., 09:43

Már hagyomány, hogy szeptemberben nagyszabású est keretében köszöntik a megye legkiválóbbjait a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Prima Gálán. Így volt ez idén is: hat kimagasló személyiség vehette át a megye legrangosabb díját.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor üzletember 2003-ban alapította a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2005. szeptember 16-án rendezték meg az első ünnepélyes rendezvényt a megyei Prima-gála atyjaként is emlegetett dr. Lits József megyei VOSZ-elnök kezdeményezésére – olvasható a szoljon.hu tudósításában.

A szeptember 15-i gálán a résztvevőket Barabás Botond színházigazgató köszöntötte, majd dr. Lits József vette át a szót. A megyei VOSZ-elnök beszédében felidézett egy első világháborús karikatúrát is, mely egy étteremben ábrázolja a társadalmi élet különböző területeit szimbolizáló vendégeket. A Művészetek, a Kultúra, az Oktatás és a Tudomány csontsoványan ülnek az asztalnál és csak maradék kerül a tányérjukra. A Háború viszont csak hízik… Most is valami hasonlót élünk – jegyezte meg a megyei VOSZ-elnök. – Ebben a helyzetben pedig fokozottan igazak Demján Sándor szavai: „akinek tele a zsebe, legyen meleg a szíve!” Mostanság persze egyre kevesebb az a vállalkozás, amelyiknek tele a zsebe. Szerencsére azonban a vállalkozók szíve nem hűlt ki – hangsúlyozta.

A megyei szervezet elnöke által létrehozott alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy az alapító saját vagyonából és vállalkozótársai önzetlen segítségéből befolyt pénzből a három Prima díj mellett egy közönségdíjat és két különdíjat is átad.

A Prima díjat Darvasi László költő, író, a magyar irodalom kategória jelöltje, Szűcs Imre fazekas, népi iparművész, a magyar népművészet kategória jelöltje és Izaki Maszahiro karmester, Szolnok főzeneigazgatója, a magyar zeneművészet kategória jelöltje vehette át tapsvihar közepette. A Prima díjasok nettó egymillió forint jutalommal gazdagodtak. Emellett minden díjazott Pogány Gábor Benő szobrászművész ez alkalomra készített Kincsem című plakettjét kapta ajándékba.

Közönségdíjban részesült Krisz­tián Károly festőművész, a magyar képzőművészet kategória jelöltje. Különdíjat kapott a magyar színház- és filmművészet kategória jelöltje, Lugosi Claudia és a magyar tudomány kategóriát képviselő dr. Boros G. László – ők mindannyian nettó kétszázötvenezer forintot kaptak az elismerés mellé.

A VOSZ elnöksége jóváhagyta az idei Év Vállalkozói kitüntetésekre tett javaslatokat is. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Hoffer István, az InterJNet Kft. ügyvezetője veheti át a kitüntetést Budapesten, a vállalkozók napján.

Hagyományosan a gálán adnak át elismeréseket a kiemelkedő teljesítményű vállalkozóknak, szakembereknek is. Idén

– az év szobafestőmestere Bujdosó Béla,

– az év ruházati kereskedője Kovács Lászlóné,

– az év ostorfonó mestere Pozsa Sándor,

– az év újságírója Kovács Berta, az Új Néplap munkatársa,

– az év nyomdaipari vállalkozója Vin­cze Kálmán,

– az év építészmérnöke Nánási Sándor,

– az év katonai oktatója Tószegi Zoltán őrnagy,

– az év vezénylő zászlósa és kiképzője Bornemissza Géza törzszászlós,

– az év különleges műveleti katonája M. A. zászlós,

– az év rendőre dr. Karsai Lajos rendőr alezredes lett.

A 2005-ben alapított Presztízs díjat idén a helyi és megyei rendezvényeken rendszeresen fellépő Rákóczi Néptáncegyüttes nyerte el.

szoljon.hu

Fotó: Mészáros János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS