Czomba Csaba szerint nem lesznek tömeges elbocsátások

Czomba Csaba szerint nem lesznek tömeges elbocsátások
2023. 01. 30., 17:52

Nem lesznek idén tömeges elbocsájtások, de a tavalyi nehéz év után 2023 is sok kihívást tartogat a vállalkozók számára – mondta Czomba Csaba, a VOSZ társelnöke, a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Idén jó esetben is átlagosan 2-3 százalékos gazdasági növekedésben reménykednek a cégeknél – mondta Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, megyei elnök a nyíregyházi Kölcsey TV 35 perc című műsorában.

Czomba Csaba először arról beszélt, hogy a Covid-járvány csitulása után 2022-ben újabb nehézségekkel szembesültek a vállalkozások. Az energaiárak drasztikus emelkedése és az egyre magasabb infláció „sarokba szorította a cégvezetőket”, emiatt a megyében is újra kellett tervezni a munkát.

A VOSZ megyei szervezetéhez főleg a kkv-któl sorra érkeznek információk, hogy a legkisebbek között akadnak olyanok, amelyek kénytelenek lesznek felfüggeszteni vagy akár végleg bezárni a vállalkozást. A nagyobbaknál sem túlságosan optimisták, náluk szóba kerül, hogy legalább a veszteséges üzemeltetés akarják elkerülni, ami elbocsájtásokkal is járhat.

Az interjúban Czomba Csaba a Munka Törvénykönyve január 1-jén életbe lépett pontjairól is említést tett. Kiemelte, hogy természetesen üdvözlik a kormány családbarát politikáját, de például az apasági szabadság bevezetésével már annyi szabadságot kell kiadni a rendes éves pihenőnapok mellett, hogy az több cégnél foglalkoztatási gondot jelenthet.

A VOSZ társelnöke ugyanakkor bízik a cégvezetők kreativitásában, és reméli, hogy a vállalkozások többsége annak ellenére sikerrel veszi az akadályokat, amihez a VOSZ minden tőle telhető segítséget megad.

Az interjút IDE KATTINTVA nézheti meg, a beszélgetés a 10. percnél kezdődik.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS