Czomba Csaba szerint nem lesznek tömeges elbocsátások

Czomba Csaba szerint nem lesznek tömeges elbocsátások
2023. 01. 30., 17:52

Nem lesznek idén tömeges elbocsájtások, de a tavalyi nehéz év után 2023 is sok kihívást tartogat a vállalkozók számára – mondta Czomba Csaba, a VOSZ társelnöke, a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Idén jó esetben is átlagosan 2-3 százalékos gazdasági növekedésben reménykednek a cégeknél – mondta Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, megyei elnök a nyíregyházi Kölcsey TV 35 perc című műsorában.

Czomba Csaba először arról beszélt, hogy a Covid-járvány csitulása után 2022-ben újabb nehézségekkel szembesültek a vállalkozások. Az energaiárak drasztikus emelkedése és az egyre magasabb infláció „sarokba szorította a cégvezetőket”, emiatt a megyében is újra kellett tervezni a munkát.

A VOSZ megyei szervezetéhez főleg a kkv-któl sorra érkeznek információk, hogy a legkisebbek között akadnak olyanok, amelyek kénytelenek lesznek felfüggeszteni vagy akár végleg bezárni a vállalkozást. A nagyobbaknál sem túlságosan optimisták, náluk szóba kerül, hogy legalább a veszteséges üzemeltetés akarják elkerülni, ami elbocsájtásokkal is járhat.

Az interjúban Czomba Csaba a Munka Törvénykönyve január 1-jén életbe lépett pontjairól is említést tett. Kiemelte, hogy természetesen üdvözlik a kormány családbarát politikáját, de például az apasági szabadság bevezetésével már annyi szabadságot kell kiadni a rendes éves pihenőnapok mellett, hogy az több cégnél foglalkoztatási gondot jelenthet.

A VOSZ társelnöke ugyanakkor bízik a cégvezetők kreativitásában, és reméli, hogy a vállalkozások többsége annak ellenére sikerrel veszi az akadályokat, amihez a VOSZ minden tőle telhető segítséget megad.

Az interjút IDE KATTINTVA nézheti meg, a beszélgetés a 10. percnél kezdődik.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS