Czomba Csaba: A lakossági fogyasztás is nőhet a béremelés hatására

Czomba Csaba: A lakossági fogyasztás is nőhet a béremelés hatására
2024. 01. 07., 12:10

A szolidaritás és az együttműködés elve alapján a legalacsonyabb keresetűeknek kompenzációt kell adni – mondta Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke, a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei elnöke.

„A bérmegállapodást annak ellenére írtuk alá, hogy a tavalyi stagnáló, enyhe recessziós gazdaságban nagyon nehéz volt a két számjegyű emelésről tárgyalni” – mondta Czomba Csaba a szon-hu-nak. (A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett 2023. december 1-től.)

Szerinte a bér és annak járuléka egy vállalkozás kiemelt költségeleme, ezért a VOSZ tagsága először nem támogatta a decemberre előrehozott emelést, előbb azt javasolták, hogy a legkisebb keresetűek decemberben adó- és járulékmentesen kapjanak 100 ezer forint kompenzációt. „Végül megszavaztuk az emelést, figyelembe véve, hogy a lakossági fogyasztás élénkülése a vállalkozásoknál is lecsapódik.

„A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége két javaslatot is tett. Az egyik szerint a kétfajta minimálbér olvadjon össze, és csak egy minimálbér legyen. A másik javaslatunk pedig, hogy minél több ágazati kollektív szerződés köttessen Magyarországon, hiszen az Európai Unió célkitűzése, hogy a tagállamokban legalább 80 százalékban ilyen szerződések szabályozzák a munkaadók és a munkavállalók közötti viszonyt, ez érvényes a minimálbérre is. Mindezeket a 2027-ig tartó béremelési stratégia keretében kell megvalósítani. Infláció- és GDP-növekedésfüggő is, hogy 2027-re a 350-370 ezres sávba, 400 ezer forint közelébe vagy esetleg 400 ezer forint fölé kell emelni a minimálbért” – fogalmazott Czomba Csaba. 

A szervezet társelnöke, vármegyei elnöke hozzátette: a VOSZ készített egy felmérést, amely szerint a vállalkozások közel 70 százaléka a közeljövő gazdasági helyzetét korántsem látja kedvezőnek. És ami szerinte még drámaibb: 77 százalékuk 2024-re egyáltalán nem tervez béremelést.

„Főleg a kisebbeknek már a decemberi minimálbér-korrekció is gondot okozott. Természetesen, ami kötelező, azt végrehajtják a vállalkozások. Pozitívum viszont, hogy elbocsátásokat nemigen terveznek” – mondta az elnök.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS