Czomba Csaba: A kamatstop több tízezer kkv átmeneti támogatását jelenti

Czomba Csaba: A kamatstop több tízezer kkv átmeneti támogatását jelenti
2022. 11. 03., 19:19

A devizahitel kockázatokhoz hasonló hitelkamat kockázat idejét éljük, amely jelentős terhet ró mind a lakosságra, mind a vállalkozásokra, ezért volt szükség a kamatstopra – mondta Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elnöke.

Czomba Csaba szerint több tízezer kis- és középvállalkozás átmeneti támogatását jelenti az intézkedés, amelynek az egyre romló gazdasági helyzetben igen nagy jelentősége van.

„A kamatstopot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége erőteljesen szorgalmazta, hiszen ha egy cég hitelt vesz fel, az azt jelenti, hogy megalapozott tervei vannak a jövőre nézve. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban kormányzati segítség nélkül a hitelt felvett vállalkozások nem tudnának működni, felszínen maradni” – fogalmazott az elnök a szon.hu-nak

Czomba Csaba emlékeztetett rá, hogy a hazai kkv szektor az elmúlt időszakban jó néhány krízist élt át, amelyre nem tudott felkészülni és megfelelő választ adni. Előbb jött a Covid-járvány, majd ezt követte a lassan egy éve tartó, drasztikus energiaár-emelkedés, miközben a kkv-knak ki kellett gazdálkodniuk a 20 százalékos minimálbér-emelést és átlagbér-növekedést.

Mindehhez jött hozzá az árfolyam- és a hitelsokk, amelyek következtében 2022 második negyedévhez képest a kkv-k körülbelül 40 százalékos törlesztőrészlet-növekedéssel szembesültek.

„Ezek a nem várt és nem tervezett nehézségek a túlélést, a talpon maradás esélyét csökkentették a minimális szintre a vállalkozások tömegeinél. Amennyiben a válság, reményeink szerint, jövőre véget ér, működőképes vállalkozásokra és az általuk biztosított munkahelyekre lesz szükség, hiszen ezek nélkül a kilábalás és az újbóli növekedés nem valósulhat meg” – mondta Czomba Csaba.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS