Czomba Csaba: A kamatstop több tízezer kkv átmeneti támogatását jelenti

Czomba Csaba: A kamatstop több tízezer kkv átmeneti támogatását jelenti
2022. 11. 03., 19:19

A devizahitel kockázatokhoz hasonló hitelkamat kockázat idejét éljük, amely jelentős terhet ró mind a lakosságra, mind a vállalkozásokra, ezért volt szükség a kamatstopra – mondta Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elnöke.

Czomba Csaba szerint több tízezer kis- és középvállalkozás átmeneti támogatását jelenti az intézkedés, amelynek az egyre romló gazdasági helyzetben igen nagy jelentősége van.

„A kamatstopot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége erőteljesen szorgalmazta, hiszen ha egy cég hitelt vesz fel, az azt jelenti, hogy megalapozott tervei vannak a jövőre nézve. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban kormányzati segítség nélkül a hitelt felvett vállalkozások nem tudnának működni, felszínen maradni” – fogalmazott az elnök a szon.hu-nak

Czomba Csaba emlékeztetett rá, hogy a hazai kkv szektor az elmúlt időszakban jó néhány krízist élt át, amelyre nem tudott felkészülni és megfelelő választ adni. Előbb jött a Covid-járvány, majd ezt követte a lassan egy éve tartó, drasztikus energiaár-emelkedés, miközben a kkv-knak ki kellett gazdálkodniuk a 20 százalékos minimálbér-emelést és átlagbér-növekedést.

Mindehhez jött hozzá az árfolyam- és a hitelsokk, amelyek következtében 2022 második negyedévhez képest a kkv-k körülbelül 40 százalékos törlesztőrészlet-növekedéssel szembesültek.

„Ezek a nem várt és nem tervezett nehézségek a túlélést, a talpon maradás esélyét csökkentették a minimális szintre a vállalkozások tömegeinél. Amennyiben a válság, reményeink szerint, jövőre véget ér, működőképes vállalkozásokra és az általuk biztosított munkahelyekre lesz szükség, hiszen ezek nélkül a kilábalás és az újbóli növekedés nem valósulhat meg” – mondta Czomba Csaba.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS