Budapesti testvérpár irányította a mobiltelefonos bűnbandát

Budapesti testvérpár irányította a mobiltelefonos bűnbandát
2022. 09. 19., 12:47

A közösségi áfacsalásra szakosodott mobiltelefon-kereskedő banda összesen több mint négymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést. A bűnszövetséget a NAV négynapos nemzetközi akcióban számolta fel, most tizenegy gyanúsítottal szemben javasol vádemelést.

Ausztriából néhány havonta cserélt, strómanok vezette bukó cégek közvetítésével, nettó áron szerezték be a mobiltelefonokat. Mivel a bűnözők nem fizették meg a termékimport utáni áfát, nagyon kedvező áron tudták a telefonokat továbbértékesíteni különböző nagykereskedéseknek, a belföldi értékesítési láncolat végén pedig még az áthárított áfát is visszaigényelték. Az importárut alig egy nap alatt átfuttatták a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző EU-s tagországokba.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával számolták fel a hálózatot. A költségvetést ért kár megtérítésére összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyont, luxusautókat, ingatlanokat, üzletrészeket, bankszámlákat zároltak, de egy több száz milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni.

A kutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot is találtak. A bűnbanda irányítóit – egy budapesti testvérpárt – a NAV kommandósai, a MERKUR bevetési egység munkatársai fogták el, mert náluk agresszív ellenállásra lehetett számítani.

A pénzügyi nyomozók 11 gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A 40 000 oldalnyi nyomozati iratanyagot a napokban küldik meg a Baranya Megyei Főügyészségre. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS