Bértárgyalások: a kormány háttérinformációira vár a VOSZ

Bértárgyalások: a kormány háttérinformációira vár a VOSZ
2022. 10. 21., 12:53

A VOSZ várja a kormányzat háttérinformációit a bértárgyalások következő, október végi fordulója előtt – mondta Perlusz László, a Szövetség főtitkára.

„A bértárgyalásokat segítve eddig évről évre adott háttérinformációkat a kormány. Most a Technológiai és Ipari Minisztériumtól, valamint a Pénzügyminisztériumtól várják a jelenlegi helyzetet bemutató statisztikai adatokat, és azt: hogyan áll a bérezési rendszer a különböző ágazatokban” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában október 19-én.

A VOSZ tárgyalói azt is tudni szeretnék, hogy jövőre milyen makroadatokkal, inflációnövekedéssel számol a kormány. Ezekre ugyanis mindenképp szükség van, hogy a realitások talaján tárgyalhassanak a 2023-as minimálbérről és garantált bérminimumról.

Perlusz László megjegyezte: Az emelés mértékéről a munkaadói és munkavállalói oldalnak egyelőre nincsenek „oldal véleményei”, ezért konkrét számról még nem lehet beszélni. Jelenleg az sem világos, hogy a kormánynak melyek az elképzelései.

Igaz, elhangzott már, hogy minimum 16 százalékos minimálbér növekedésre lenne szükség. Ezzel kapcsolatban a főtitkár elmondta: „a 16 százalék az idei évre igaz, mert ennyire várható az éves infláció mértéke. Idén Magyarországon a gazdasági növekedés 4 százalék lehet, mindez kiinduló alap lehet a jövő évi értékekhez. A 2022-es év nagyjából egyensúlyban van, a fő kérdés, hogy 2023-ra milyen számok lehetnek igazak”.

Idén a kormánynak volt mozgástere, hogy a munkaadói és munkavállalói járulékok egy részét, illetve adót csökkentsen. Az ehhez kapcsolódó GDP-növekedést is figyelembe véve tudta a vállalkozói szektor a közel 20 százalékos minimálbér-emelést támogatni. Az is fontos, hogy a 2022-öt megelőző 5 évben jelentős volt a gazdasági növekedés idehaza. Ilyen környezetben a vállalkozások képesek voltak kitermelni a „bérfelzárkóztatáshoz” szükséges többletet, miközben az infláció jóval alacsonyabb volt a minimálbér növekedésénél.

„A munkaadói oldal akkor tud kétszámjegyű bérfejlesztést teljesíteni, ha további bérteher csökkentést kap” – hangsúlyozta a főtitkár.

Erre már csak azért is szükség van, mert jövőre vélhetően Magyarországon is megtörik a gazdasági növekedés lendülete, ahogy szinte az egész világon. Az MNB 2023-ra például 0,5-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést prognosztizál.

„Ha a munkadók jelentősen megemelik a béreket, akkor a személyi jövedelem adónál is jelentősen nő az állam adóbevétele, valamint a nyugdíjkassza szintén hízni fog. Az emberek nagy része a megemelt bérükből többet költenek majd, így az áfa-bevétel ugyancsak nő. Vagyis: a kormány számára várhatóan lesz mozgástér 2023-ban is” – összegzett Perlusz László.

(Fotó: ATV)

Az ATV műsorát IDE KATTINTVA nézheti meg.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS