Bértárgyalások: a kormány háttérinformációira vár a VOSZ

Bértárgyalások: a kormány háttérinformációira vár a VOSZ
2022. 10. 21., 12:53

A VOSZ várja a kormányzat háttérinformációit a bértárgyalások következő, október végi fordulója előtt – mondta Perlusz László, a Szövetség főtitkára.

„A bértárgyalásokat segítve eddig évről évre adott háttérinformációkat a kormány. Most a Technológiai és Ipari Minisztériumtól, valamint a Pénzügyminisztériumtól várják a jelenlegi helyzetet bemutató statisztikai adatokat, és azt: hogyan áll a bérezési rendszer a különböző ágazatokban” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában október 19-én.

A VOSZ tárgyalói azt is tudni szeretnék, hogy jövőre milyen makroadatokkal, inflációnövekedéssel számol a kormány. Ezekre ugyanis mindenképp szükség van, hogy a realitások talaján tárgyalhassanak a 2023-as minimálbérről és garantált bérminimumról.

Perlusz László megjegyezte: Az emelés mértékéről a munkaadói és munkavállalói oldalnak egyelőre nincsenek „oldal véleményei”, ezért konkrét számról még nem lehet beszélni. Jelenleg az sem világos, hogy a kormánynak melyek az elképzelései.

Igaz, elhangzott már, hogy minimum 16 százalékos minimálbér növekedésre lenne szükség. Ezzel kapcsolatban a főtitkár elmondta: „a 16 százalék az idei évre igaz, mert ennyire várható az éves infláció mértéke. Idén Magyarországon a gazdasági növekedés 4 százalék lehet, mindez kiinduló alap lehet a jövő évi értékekhez. A 2022-es év nagyjából egyensúlyban van, a fő kérdés, hogy 2023-ra milyen számok lehetnek igazak”.

Idén a kormánynak volt mozgástere, hogy a munkaadói és munkavállalói járulékok egy részét, illetve adót csökkentsen. Az ehhez kapcsolódó GDP-növekedést is figyelembe véve tudta a vállalkozói szektor a közel 20 százalékos minimálbér-emelést támogatni. Az is fontos, hogy a 2022-öt megelőző 5 évben jelentős volt a gazdasági növekedés idehaza. Ilyen környezetben a vállalkozások képesek voltak kitermelni a „bérfelzárkóztatáshoz” szükséges többletet, miközben az infláció jóval alacsonyabb volt a minimálbér növekedésénél.

„A munkaadói oldal akkor tud kétszámjegyű bérfejlesztést teljesíteni, ha további bérteher csökkentést kap” – hangsúlyozta a főtitkár.

Erre már csak azért is szükség van, mert jövőre vélhetően Magyarországon is megtörik a gazdasági növekedés lendülete, ahogy szinte az egész világon. Az MNB 2023-ra például 0,5-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést prognosztizál.

„Ha a munkadók jelentősen megemelik a béreket, akkor a személyi jövedelem adónál is jelentősen nő az állam adóbevétele, valamint a nyugdíjkassza szintén hízni fog. Az emberek nagy része a megemelt bérükből többet költenek majd, így az áfa-bevétel ugyancsak nő. Vagyis: a kormány számára várhatóan lesz mozgástér 2023-ban is” – összegzett Perlusz László.

(Fotó: ATV)

Az ATV műsorát IDE KATTINTVA nézheti meg.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS