Balogh Károly: kiemelt célom közvetíteni a multik és a helyi kkv-k között

Balogh Károly: kiemelt célom közvetíteni a multik és a helyi kkv-k között
2023. 07. 03., 18:53

Új elnököt választott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Hajdú-Bihar vármegyében. Az időközi közgyűlésen egyhangúlag megválasztott Balogh Károly dinamikát és proaktivitást szeretne vinni a helyi szervezetbe, és kiemelt feladatának tekinti a régióban letelepedett multik és a helyi kkv-k közötti közvetítést.

Mint arról VOSZ korábban tájékoztatott, az újonnan megválasztott elnök, Balogh Károly a nyíradonyi Karsol Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója, aki már 20 éve irányítja a 100 százalékban magyar családi vállalkozást.

A faipari termékek előállításával foglalkozó cég jelenleg 130 főt foglalkoztat, ezzel a település legnagyobb munkáltatója. Balogh Károly nevéhez kötődik az Ikon Debrecen étterem megalapítása és a Debrecziner Gourmet Fesztivál elindítása is.

Megválasztása után az új elnök többek között arról beszélt, hogy munkája során fontosnak tartja majd a folyamatos szervezeti fejlesztést, a csapatépítést, valamint a versenyhez való alkalmazkodást.

Multik és helyi kkv-k: kéz a kézben?

Célja továbbá, hogy Debrecenben és a régióban a kkv-szektor és a multinacionális nagyvállalatok között integrátori szerepet töltsön be a VOSZ vármegyei szervezete, tovább erősítve a kis és közepes magyar vállalkozások szakmai és üzleti pozícióját.

„Szinte már 10 éve helyzet van a régióban, ugyanis a rendkívül üdvözítő multinacionális fejlesztések mellett folyamatosan megoldásokat kell keresnünk az egyre nehezebb munkaerő-piaci helyzetre – mondta Balogh Károly. – Csak a következő 3 évben mintegy 15 ezer új munkavállalóra lesz szükség a térségben, ami érzékenyen érintheti a helyi kis- és középvállalkozásokat.”

Bár vannak már programok, amelyek a határon túli, főként Nagyváradon és környékén elérhető munkaerő bevonását tűzték ki célul, egyre inkább érdemes támaszkodni a külföldi, ellenőrzött, elsősorban ázsiai munkavállalókra.

Miközben a beszállítói megrendeléseknek a helyi kkv-k nyertesei is lehetnek, a munkaerő-elszívás számukra is komoly fejtörést okozhat.  

„Nagyon fontos, hogy ezt a kettősséget feloldjuk, ezt multik és a helyi kkv-k közötti közvetítést a VOSZ felvállalja és az élére kíván állni – hangsúlyozza Balogh Károly. – Már a mi cégünknél is megjelentek ázsiai munkavállalók, és nagyon jó lenne, ha minél több helyi kkv is elindulna ebbe az irányba, hiszen nincs mitől tartaniuk.”

Járási vezetők, tagtoborzás, multiplikáció támogatása

Persze a helyi vállalkozások, kkv-k összefogása nem új gondolat, már Demján Sándor, a VOSZ 5 éve elhunyt örökös elnöke is azt vallotta, hogy a helyi multiplikáció mindenkinek az érdeke: ha nem egymástól rendelik meg a helyi vállalkozások a szolgáltatásokat, beszállítói termékeket, akkor kisebb eséllyel erősödhetnek.

Ezzel egyetért Balogh Károly is, aki kiemelt figyelmet akar fordítani a kkv-k egymás közötti, valamint a régióban működő multinacionális cégeknek történő beszállítói megbízások támogatására.

„A tagtoborzás erősítése mellett további célom, hogy minél több kkv-t tudjunk megszólítani, őket együttgondolkodásra és együttműködésre sarkallni” – mondja az elnök, aki ennek erősítésére járási területi képviselőket szeretne felállítani a VOSZ-szervezetben a még intenzívebb megyei jelenlétért. „Ezt bizonyítandó már az idei Prima Díjátadó gálán olyan cateringet szervezünk, amely kizárólag helyi alapanyagokból készül, és amely csak az első ilyen, kicsit szimbolikus lépés a vármegye vállalkozásainak összefogására és együttműködésére!”

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS