Az eddigieknél is aktívabb munkára készül a 35 éves VOSZ

Az eddigieknél is aktívabb munkára készül a 35 éves VOSZ
2023. 05. 18., 11:48

A VOSZ idén már 35 éve van jelen a magyar gazdaságban, meghatározó szerepe van a vállalkozói érdekképviseletben és a társadalmi párbeszédben. Az eddig lefektetett alapokra, a meglévő értékekre építve az új stratégiája mentén még aktívabb szerepvállalással igyekszik tenni a vállalkozásokért, amelynek keretében első sorban belső értékeit, de partneri kapcsolatai révén akár az egyetemi tudást, továbbá a digitális térben megvalósuló nagyszabású fejlesztéseit is a hazai vállalkozók szolgálatába állítja – hangzott el a szervezet országos küldöttgyűlésén.

Megtartotta országos küldöttgyűlését kedden a Magyar Tudományos Akadémián az idén 35. születésnapját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). Az eseményen elhangzott: A VOSZ vállalkozói közössége felismerte, hogy a nemzetközi és hazai gazdasági-társadalmi környezet és a piacok elmúlt években tapasztalt fordulatai és kihívásai miatt mélyreható megújulásra van szükség, hogy a szövetség - gazdaságépítő szerepének megfelelően – a következő évtizedekben is a vállalkozók erős támasza lehessen.

Kihívásokkal teli időszak

A gazdaságban ható tényezőkről, a vállalkozások előtt álló kihívásokról a rendezvényen Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára beszélt. Előadásában elmondta: az elmúlt három évben alapvetően nem belső, hanem külső hatások miatt jelentkeztek problémák a magyar gazdaságban. Hozzátette: tavaly ősszel a vállalkozókkal együttesen tapasztalták meg, hogy egy külső hatás – az energiaárak elszabadulása – hogyan eredményez krízist. Ennek nyomán a kormányzat – intenzív párbeszédet folytatva a VOSZ-szal - többféle program segítségével támogatta a vállalkozásokat, köztük az energiaintenzív tevékenységet végző cégeknek indítottak el és hosszabbítottak meg támogatási programot és a legkisebb vállalkozások energiaköltségeit a felére csökkentették.

Az energiakrízis mibenlétéről szólva Lóga Máté kifejtette: az ország energiaszámlája a GDP 4 százalékáról 10 százalék környékére emelkedett. Mindez a kormányzatnak – a rezsitámogatás fenntartása miatt – óriási extra kiadásokat okozott, de a vállalkozások számára is rendkívüli kihívást jelentett, különösen az energiaszerződések megújításának idején.

„Sajnos még mindig számos szerződés van hosszútávra fixálva, folyamatosan vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a helyzet kezelése érdekében hol van tér beavatkozásra” – mondta el az államtitkár.

Javuló kilátások és kedvezményes hitelek

A növekedési kilátások az elmúlt év végéhez képest idén némileg javultak, az energiaárak jelentősen csökkentek és az infláció a mérséklődés irányába mozdult el. Így az idei év egészére a recesszió elkerülhető, de ehhez a vállalkozások hitelfelvételi lehetőségét fenn kell tartani, amelyhez vállalható, kigazdálkodható kamatokra van szükség! „Mi a magunk részéről mindent megteszünk ezért. Ennek legfontosabb eszközei közé tartoznak a támogatott hitelprogramok, köztük a Széchenyi Kártya Program, amely jelenleg a magyar gazdaság zászlóshajója a vállalkozói hitelezésben” – fogalmazott Lóga Máté. Hozzátette: „mindezt szervesen egészíti ki a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amely az utóbbi időben dinamikus felfutást él meg.”

Az infláció letörése érdekében alapvető fontosságú, hogy a jegybanki kamatszintek mérséklésével a piaci kamatszint csökkenhessen, a fogyasztás növekedhessen és a munkabérek megőrizzék értéküket. Mint elmondta, eddig viszonylag lassan csökkent az árnövekedés mértéke, de a következő hónapokban egy gyorsabb mérséklődést várnak. A kormányzati intézkedések között Lóga Máté az árösszehasonlító platformot és az árletörő intézkedéseket, a kötelező akciókat emelte ki.

Az ipari termelés csökkenését illetően úgy fogalmazott: eddig vélhetően rövidtávon ható tényezők okozzák a visszaesést, az év második felében már növekedést várnak.

Stabil alapok, új stratégia, ígéretes tervek és fejlesztések

A VOSZ 35 éves fennállása ad különleges rangot a küldöttgyűlésnek, és a helyszín, a Magyar Tudományos Akadémia is szimbolikus – mondta el a rendezvényen megtartott beszédében Eppel János, a VOSZ elnöke. „Széchenyi István a közös pont a nevéhez fűződő tudományos testület és a magyar gazdaság legsikeresebb eleme, a több mint húsz éve működő Széchenyi Kártya Program között. A konstrukció az elmúlt két évtizedben több százezer vállalkozás létét és fejlődését biztosította és biztosítja ma is” – mondta el.

Az elnök kitért arra, hogy a VOSZ idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját, amelynek kapcsán a szövetség a tavaly elindult új stratégia mentén érdemi átalakulást él meg. „Az a célunk, hogy a lefektetett alapokra, a szervezetünkben lévő értékekre egy dinamikusabb, aktívabb szerepvállalást és új szolgáltatásokat építsünk. Ehhez minden adottságunk megvan” – fogalmazott. „Ez nem csupán lehetőségünk, hanem egyben kötelességünk és felelősségünk is” – szögezte le.

Aktív együttműködés

Az elnök kiemelte az együttműködés, a közösség és az aktivitás hármasát, amely mentén a VOSZ – megújulva és szerteágazóbb, intenzívebb tevékenységgel – a továbbiakban működni kíván.

„Az együttműködéssel sokat tehetünk azért, hogy a szervezeten belül és kívül együtt dolgozzunk a vállalkozásokért. Fontos, hogy a meglévő belső és külső tudást is értő és alkotó párbeszéd keretében, jól használható konstrukciók mentén be tudjuk vonni a hazai kkv-szektorért végzett munkánkba” – utalt Eppel János a VOSZ és a hazai egyetemek között elindult együttes munkára, amelyet a vállalkozók és a tudomány képviselői folyamatosan töltenek meg tartalommal. Ennek első eredményei a Győrben, a Széchenyi István Egyetemen cégvezetők, egyetemi vezetők és hallgatók részvételével sikeresen megvalósult VOSZ FESZT Vállalkozói Szabadegyetem rendezvény volt, de ide sorolhatók a felsőoktatási intézmény infrastruktúrájában megnyíló VOSZ vállalkozásfejlesztési irodák is.

Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ széleskörű tevékenységgel, szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program továbbvitelével, érdekképviseleti munkával, képzéssel és további, magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Céljuk komplex vállalkozás-fejlesztési rendszerbe foglalni a folyamatosan bővülő szolgáltatási palettát, a KAVOSZ cégcsoport keretében – tehát közösen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával – és önállóan is. Külön említette a VOSZ rövidesen induló, a magyar vállalkozások digitális transzformációját támogató VOSZ PORT fejlesztést, vállalkozói vezérlőpulttal és testre szabott digitális eszközökkel és a szükséges tudásbázissal. A VOSZ országos szolgáltató irodahálózata és a VOSZ PORT fejlesztéseivel egyszerre fokozza fizikai és digitális jelenlétét és aktivitásait, a magyar vállalkozások és a gazdaság versenyképességének növelése érdekében.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS