Az eddigieknél is aktívabb munkára készül a 35 éves VOSZ

Az eddigieknél is aktívabb munkára készül a 35 éves VOSZ
2023. 05. 18., 11:48

A VOSZ idén már 35 éve van jelen a magyar gazdaságban, meghatározó szerepe van a vállalkozói érdekképviseletben és a társadalmi párbeszédben. Az eddig lefektetett alapokra, a meglévő értékekre építve az új stratégiája mentén még aktívabb szerepvállalással igyekszik tenni a vállalkozásokért, amelynek keretében első sorban belső értékeit, de partneri kapcsolatai révén akár az egyetemi tudást, továbbá a digitális térben megvalósuló nagyszabású fejlesztéseit is a hazai vállalkozók szolgálatába állítja – hangzott el a szervezet országos küldöttgyűlésén.

Megtartotta országos küldöttgyűlését kedden a Magyar Tudományos Akadémián az idén 35. születésnapját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). Az eseményen elhangzott: A VOSZ vállalkozói közössége felismerte, hogy a nemzetközi és hazai gazdasági-társadalmi környezet és a piacok elmúlt években tapasztalt fordulatai és kihívásai miatt mélyreható megújulásra van szükség, hogy a szövetség - gazdaságépítő szerepének megfelelően – a következő évtizedekben is a vállalkozók erős támasza lehessen.

Kihívásokkal teli időszak

A gazdaságban ható tényezőkről, a vállalkozások előtt álló kihívásokról a rendezvényen Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára beszélt. Előadásában elmondta: az elmúlt három évben alapvetően nem belső, hanem külső hatások miatt jelentkeztek problémák a magyar gazdaságban. Hozzátette: tavaly ősszel a vállalkozókkal együttesen tapasztalták meg, hogy egy külső hatás – az energiaárak elszabadulása – hogyan eredményez krízist. Ennek nyomán a kormányzat – intenzív párbeszédet folytatva a VOSZ-szal - többféle program segítségével támogatta a vállalkozásokat, köztük az energiaintenzív tevékenységet végző cégeknek indítottak el és hosszabbítottak meg támogatási programot és a legkisebb vállalkozások energiaköltségeit a felére csökkentették.

Az energiakrízis mibenlétéről szólva Lóga Máté kifejtette: az ország energiaszámlája a GDP 4 százalékáról 10 százalék környékére emelkedett. Mindez a kormányzatnak – a rezsitámogatás fenntartása miatt – óriási extra kiadásokat okozott, de a vállalkozások számára is rendkívüli kihívást jelentett, különösen az energiaszerződések megújításának idején.

„Sajnos még mindig számos szerződés van hosszútávra fixálva, folyamatosan vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a helyzet kezelése érdekében hol van tér beavatkozásra” – mondta el az államtitkár.

Javuló kilátások és kedvezményes hitelek

A növekedési kilátások az elmúlt év végéhez képest idén némileg javultak, az energiaárak jelentősen csökkentek és az infláció a mérséklődés irányába mozdult el. Így az idei év egészére a recesszió elkerülhető, de ehhez a vállalkozások hitelfelvételi lehetőségét fenn kell tartani, amelyhez vállalható, kigazdálkodható kamatokra van szükség! „Mi a magunk részéről mindent megteszünk ezért. Ennek legfontosabb eszközei közé tartoznak a támogatott hitelprogramok, köztük a Széchenyi Kártya Program, amely jelenleg a magyar gazdaság zászlóshajója a vállalkozói hitelezésben” – fogalmazott Lóga Máté. Hozzátette: „mindezt szervesen egészíti ki a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amely az utóbbi időben dinamikus felfutást él meg.”

Az infláció letörése érdekében alapvető fontosságú, hogy a jegybanki kamatszintek mérséklésével a piaci kamatszint csökkenhessen, a fogyasztás növekedhessen és a munkabérek megőrizzék értéküket. Mint elmondta, eddig viszonylag lassan csökkent az árnövekedés mértéke, de a következő hónapokban egy gyorsabb mérséklődést várnak. A kormányzati intézkedések között Lóga Máté az árösszehasonlító platformot és az árletörő intézkedéseket, a kötelező akciókat emelte ki.

Az ipari termelés csökkenését illetően úgy fogalmazott: eddig vélhetően rövidtávon ható tényezők okozzák a visszaesést, az év második felében már növekedést várnak.

Stabil alapok, új stratégia, ígéretes tervek és fejlesztések

A VOSZ 35 éves fennállása ad különleges rangot a küldöttgyűlésnek, és a helyszín, a Magyar Tudományos Akadémia is szimbolikus – mondta el a rendezvényen megtartott beszédében Eppel János, a VOSZ elnöke. „Széchenyi István a közös pont a nevéhez fűződő tudományos testület és a magyar gazdaság legsikeresebb eleme, a több mint húsz éve működő Széchenyi Kártya Program között. A konstrukció az elmúlt két évtizedben több százezer vállalkozás létét és fejlődését biztosította és biztosítja ma is” – mondta el.

Az elnök kitért arra, hogy a VOSZ idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját, amelynek kapcsán a szövetség a tavaly elindult új stratégia mentén érdemi átalakulást él meg. „Az a célunk, hogy a lefektetett alapokra, a szervezetünkben lévő értékekre egy dinamikusabb, aktívabb szerepvállalást és új szolgáltatásokat építsünk. Ehhez minden adottságunk megvan” – fogalmazott. „Ez nem csupán lehetőségünk, hanem egyben kötelességünk és felelősségünk is” – szögezte le.

Aktív együttműködés

Az elnök kiemelte az együttműködés, a közösség és az aktivitás hármasát, amely mentén a VOSZ – megújulva és szerteágazóbb, intenzívebb tevékenységgel – a továbbiakban működni kíván.

„Az együttműködéssel sokat tehetünk azért, hogy a szervezeten belül és kívül együtt dolgozzunk a vállalkozásokért. Fontos, hogy a meglévő belső és külső tudást is értő és alkotó párbeszéd keretében, jól használható konstrukciók mentén be tudjuk vonni a hazai kkv-szektorért végzett munkánkba” – utalt Eppel János a VOSZ és a hazai egyetemek között elindult együttes munkára, amelyet a vállalkozók és a tudomány képviselői folyamatosan töltenek meg tartalommal. Ennek első eredményei a Győrben, a Széchenyi István Egyetemen cégvezetők, egyetemi vezetők és hallgatók részvételével sikeresen megvalósult VOSZ FESZT Vállalkozói Szabadegyetem rendezvény volt, de ide sorolhatók a felsőoktatási intézmény infrastruktúrájában megnyíló VOSZ vállalkozásfejlesztési irodák is.

Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ széleskörű tevékenységgel, szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program továbbvitelével, érdekképviseleti munkával, képzéssel és további, magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Céljuk komplex vállalkozás-fejlesztési rendszerbe foglalni a folyamatosan bővülő szolgáltatási palettát, a KAVOSZ cégcsoport keretében – tehát közösen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával – és önállóan is. Külön említette a VOSZ rövidesen induló, a magyar vállalkozások digitális transzformációját támogató VOSZ PORT fejlesztést, vállalkozói vezérlőpulttal és testre szabott digitális eszközökkel és a szükséges tudásbázissal. A VOSZ országos szolgáltató irodahálózata és a VOSZ PORT fejlesztéseivel egyszerre fokozza fizikai és digitális jelenlétét és aktivitásait, a magyar vállalkozások és a gazdaság versenyképességének növelése érdekében.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS