A VOSZ támogatásával láthatók Kölcsey relikviái Debrecenben

A VOSZ támogatásával láthatók Kölcsey relikviái Debrecenben
2024. 01. 23., 20:10

A debreceni Déri Múzeumba kerültek Kölcsey Ferenc híres relikviái a VOSZ Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének pénzügyi támogatásával.

Január 22. a magyar kultúra napja. 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon véglegesítette a Himnuszt. A költő relikviái – tolltartója és biedermeier szekretere – a debreceni Déri Múzeumba kerültek.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Hajdú-Bihar vármegyei szervezete tette a legnagyobb felajánlást, hogy megvásárolják a relikviákat Kölcsey Ferenc leszármazottjaitól. A VOSZ mellett Debrecen Megyei Jogú Város és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, hogy a relikviákat a nagyközönség is láthassa.

Az ünnepélyes átadáson Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte, hogy ez egy fontos pillanat a város életében. Büszke arra, hogy ennek az összefogásnak köszönhetően a város tulajdonába kerültek a relikviák. Az örökösöknek megköszönte, hogy nem a szabad piacon, hanem a múzeumnak, a köz javára ajánlották eladásra az értékes műtárgyakat.

Balogh Károly, a VOSZ Vármegyei Szervezetének elnöke úgy fogalmazott: a vállalkozói közösség tagjaként nagy öröm számára, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elkötelezett a kultúra és a hagyományőrzés támogatásában. Büszke rá, hogy részese lehetett ennek a nemes felajánlásnak. Az ilyen kezdeményezések nem csupán a múlt tiszteletére szolgálnak, hanem a jövő generációinak is mélyebb betekintést nyújtanak a múltba.

A relikviákat január 23-tól február 18-ig lehet megnézni a Déri Múzeum Kupolatermében.

(Fotó: Nádasdi Anikó)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.