A VOSZ is csatlakozott a TOP Plusz gazdaságfejlesztő programhoz Szabolcsban

A VOSZ is csatlakozott a TOP Plusz gazdaságfejlesztő programhoz Szabolcsban
2023. 03. 01., 17:49

Új munkahelyek létrejöttét, a vármegye gazdaságának fejlesztését célozza az az együttműködési program, amelyre konzorciumi partnerként Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye önkormányzata és a vármegyei kormányhivatal 7 milliárd 450 millió forintos uniós támogatást nyert el a TOP Plusz keretében. A programhoz a VOSZ is csatlakozott.

A projekt széleskörű összefogásra épül, az erről szóló megállapodás keddi aláírásakor nem csak a konzorcium tagjai, valamint Nyíregyháza önkormányzata, hanem az együttműködési partnerek képviselői is jelen voltak a városháza Krúdy-termében. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét Czomba Csaba társelnök, vármegyei elnök képviselte – írja a szon.hu.

„A vármegye foglalkoztatásának fellendítéséhez elengedhetetlen a vállalkozások munkaerőigényeire alapozva a munkaerő kereslet és kínálat összehangolása. A hatékony és eredményes foglalkoztatásösztönzéshez azonban szükség van egy széles körű és irányított információáramlásra, támogatásokra és képzésekre, a munkavállalói mobilitásra, az álláskereső, jelenleg inaktív személyek munkaerőpiaci jelenlétének erősítésére” – mondta Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke.

A konzorciumvezető szervezet elnöke kiemelte, hogy az egyik legnagyobb kihívást az jelenti majd, hogy azokat is bevonják a foglalkoztatásba, akik eddig soha nem jelentek meg a munkaerőpiacon, nem regisztrált álláskeresők. „Azt látjuk, a vármegyében is bizonyoson területeken jelen van a munkaerőhiány, a foglalkoztatóknak szüksége van munkaerőre. Az inaktívak felkutatása nem új feladat, a foglalkoztatási paktumokban korábban is nagy hangsúlyt helyeztünk erre, s már tapasztaljuk, egyre többen olyan érdeklődő van, aki korábban nem akart a munka világába belépni, ezért fontos ezt folytatni” – hangsúlyozta az elnök, a konzorcium vezetője.

Az önkormányzat a projektben kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztésére, a befektetésösztönzésre. A vármegyei kormányhivatal pedig a munkaerőpiaci programokért, a célcsoportképzésekért, a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások nyújtásáért lesz felelős.

„A projektnek nagyon fontos eleme a támogatott foglalkoztatás, hogy a munkáltatók számára olyan pénzügyi támogatást nyújtson, amelynek segítségével jóval olcsóbban és kedvezményesebben tud munkaerőt foglalkoztatni” – mondta Román István, a vármegyei kormányhivatalt vezető főispán. „Azt láttuk az elmúlt években, hogy az ilyen típusú foglalkoztatási programok segítenek a gazdasági szereplőknek, hogy azt a munkát, amit szeretnének ellátni, vagy a létszámot bővíteni, könnyebben meg tudják tenni. A vállalkozások egy része támogatások nélkül sokkal nehezebben lennének képesek bővülni. A vármegye foglalkoztatási helyeztét érdemben képes javítani az a 7,5 milliárd forint, ami az elkövetkezendő 7 évben a rendelkezésünkre áll.”

A foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés a teljes megyét lefedi, a közös munka alapját jelentő megállapodás aláírásán 14 szervezet képviselője volt jelen – többek között a Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi, Mátészalkai és Kisvárdai Szakképzési Centrum, az Agrárszakképzési Centrum, az ÉFOÉSZ vármegyei szervezete.

„Vármegyei jogú városként kiemelt feladatként határoztuk meg a gazdaságfejlesztést, befektetésösztönzést, új munkahelyek teremtését és megtartását, melyhez háromszor pályáztunk sikeresen mintegy 4 milliárd forintra. Jelenleg is vannak még futó projektjeink, most pedig olyan összefogás jön létre, amely garancia arra, hogy amit elkezdtünk, az tovább tudjuk folytatni. A befektetők szempontjából talán a legfontosabb kérdés, van-e elegendő és megfelelően képzett szakember a térségben” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

(Fotó: Dodó Ferenc)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS