A VOSZ is csatlakozott a TOP Plusz gazdaságfejlesztő programhoz Szabolcsban

A VOSZ is csatlakozott a TOP Plusz gazdaságfejlesztő programhoz Szabolcsban
2023. 03. 01., 17:49

Új munkahelyek létrejöttét, a vármegye gazdaságának fejlesztését célozza az az együttműködési program, amelyre konzorciumi partnerként Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye önkormányzata és a vármegyei kormányhivatal 7 milliárd 450 millió forintos uniós támogatást nyert el a TOP Plusz keretében. A programhoz a VOSZ is csatlakozott.

A projekt széleskörű összefogásra épül, az erről szóló megállapodás keddi aláírásakor nem csak a konzorcium tagjai, valamint Nyíregyháza önkormányzata, hanem az együttműködési partnerek képviselői is jelen voltak a városháza Krúdy-termében. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét Czomba Csaba társelnök, vármegyei elnök képviselte – írja a szon.hu.

„A vármegye foglalkoztatásának fellendítéséhez elengedhetetlen a vállalkozások munkaerőigényeire alapozva a munkaerő kereslet és kínálat összehangolása. A hatékony és eredményes foglalkoztatásösztönzéshez azonban szükség van egy széles körű és irányított információáramlásra, támogatásokra és képzésekre, a munkavállalói mobilitásra, az álláskereső, jelenleg inaktív személyek munkaerőpiaci jelenlétének erősítésére” – mondta Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke.

A konzorciumvezető szervezet elnöke kiemelte, hogy az egyik legnagyobb kihívást az jelenti majd, hogy azokat is bevonják a foglalkoztatásba, akik eddig soha nem jelentek meg a munkaerőpiacon, nem regisztrált álláskeresők. „Azt látjuk, a vármegyében is bizonyoson területeken jelen van a munkaerőhiány, a foglalkoztatóknak szüksége van munkaerőre. Az inaktívak felkutatása nem új feladat, a foglalkoztatási paktumokban korábban is nagy hangsúlyt helyeztünk erre, s már tapasztaljuk, egyre többen olyan érdeklődő van, aki korábban nem akart a munka világába belépni, ezért fontos ezt folytatni” – hangsúlyozta az elnök, a konzorcium vezetője.

Az önkormányzat a projektben kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztésére, a befektetésösztönzésre. A vármegyei kormányhivatal pedig a munkaerőpiaci programokért, a célcsoportképzésekért, a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások nyújtásáért lesz felelős.

„A projektnek nagyon fontos eleme a támogatott foglalkoztatás, hogy a munkáltatók számára olyan pénzügyi támogatást nyújtson, amelynek segítségével jóval olcsóbban és kedvezményesebben tud munkaerőt foglalkoztatni” – mondta Román István, a vármegyei kormányhivatalt vezető főispán. „Azt láttuk az elmúlt években, hogy az ilyen típusú foglalkoztatási programok segítenek a gazdasági szereplőknek, hogy azt a munkát, amit szeretnének ellátni, vagy a létszámot bővíteni, könnyebben meg tudják tenni. A vállalkozások egy része támogatások nélkül sokkal nehezebben lennének képesek bővülni. A vármegye foglalkoztatási helyeztét érdemben képes javítani az a 7,5 milliárd forint, ami az elkövetkezendő 7 évben a rendelkezésünkre áll.”

A foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés a teljes megyét lefedi, a közös munka alapját jelentő megállapodás aláírásán 14 szervezet képviselője volt jelen – többek között a Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi, Mátészalkai és Kisvárdai Szakképzési Centrum, az Agrárszakképzési Centrum, az ÉFOÉSZ vármegyei szervezete.

„Vármegyei jogú városként kiemelt feladatként határoztuk meg a gazdaságfejlesztést, befektetésösztönzést, új munkahelyek teremtését és megtartását, melyhez háromszor pályáztunk sikeresen mintegy 4 milliárd forintra. Jelenleg is vannak még futó projektjeink, most pedig olyan összefogás jön létre, amely garancia arra, hogy amit elkezdtünk, az tovább tudjuk folytatni. A befektetők szempontjából talán a legfontosabb kérdés, van-e elegendő és megfelelően képzett szakember a térségben” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

(Fotó: Dodó Ferenc)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.