A határokon túli magyar vállalkozókkal is együttműködik a VOSZ

A határokon túli magyar vállalkozókkal is együttműködik a VOSZ
2023. 11. 30., 19:10

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülést csütörtökön Budapesten.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöksége 2019. döntött a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának megalakításáról (KMVNF). A fórum konzultációs közösség kíván lenni, tiszteletben tartva az abban részt vevő vállalkozói szervezetek önállóságát és az érintett országok törvényeit.

Célunk a Kárpát-medencei gazdasági térség létrehozásában való aktív közreműködés, a magyar vállalkozások közötti új üzleti kapcsolatok kialakítása, a meglévő kapcsolatok szorosabbra fűzése, közös gyártás, közös fellépés harmadik piacokon, valamint közös részvétel az uniós pályázatokon – mondta Czomba Csaba, a KMVNF elnöke, a VOSZ társelnöke.

A Fórumhoz eddig 22 határon túli vállalkozói szövetség csatlakozott, az első sorban magyar munkaerőt foglalkoztató tagvállalatok létszáma jelenleg 6337.

Eppel János, a VOSZ elnöke úgy értékelte, hogy a VOSZ-nak komoly értékei vannak, van jövőképük az érdekképviselet, a szolgáltatás és a vállalkozásfejlesztés terén. Kiemelte: önkéntes a tagság, elengedhetetlen a VOSZ függetlensége, ugyanakkor a szervezet munkájának aktivitásán jelentősen javítani kell.

„Fejre állt világban kell felnőni az új feladatokhoz, jól kell tájékozódni, hogy képesek legyünk újrapozícionálni magunkat. Válságkezelő képességünk jobb az európai átlagnál, a magyar vállalkozások ütésállóak” – fogalmazott az elnök, aki a KAVOSZ Zrt. Széchenyi Kártya Programját a szövetség legerősebb szolgáltatásának nevezte.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó felidézte, hogy a rendszerváltást követően, a privatizáció következtében a magyar gazdaság rendkívül kitetté vált. Ezért helyes volt abba az irányba elindulni, hogy a gazdaságot ne kizárólag a multinacionális vállalatok, hanem a legtöbb embert foglalkoztató kis- és középvállalkozások is meghatározzák. Célként jelölte meg, hogy a regionális kooperációkkal a térség gazdaságainak kitettsége minimalizálódjon, mert így könnyebben lehet átvészelni a válságidőszakokat.

Szili Katalin emlékeztetett, hogy a VOSZ kezdeményezésére az Országgyűlés arról döntött: minden év december első pénteke a Magyar Vállalkozások Napja, mert „illendő fejet hajtani a gazdaságot a vállukon cipelők előtt”. A szülőföldön boldogulás és gyarapodás segítését prioritásnak tekinti a kormány. „A megújuló Európának különösen fontos a közép-kelet-európai régió megerősödése, a hálózatosodásban a Kárpát-medence élen jár, a KMVNF munkájának is köszönhetően. Európa megújulása a Kárpát-medencéből indulhat el” – fogalmazott.

A felvételen Czomba Csaba, Szili Katalin és Eppel János.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS