Még mindig 10 millió forinttal drágább egy 25 milliós lakáshitel, mint két éve

2023. 10. 12., 10:22

Érezhetően olcsóbbá tette a lakáshiteleket a bankok által hétfő óta alkalmazott kamatplafon, azonban ezek még így is sokkal drágábbak, mint a két évvel ezelőttiek. A mostani, 7,5-8,5 százalékos THM-ekhez képest akkor 5 százalékos vagy akár az alatti ajánlatokat kínáltak az ügyfeleknek. Ez a különbség nagyobb hitelösszegnél akár tízmillió forintot is jelenthet a visszafizetendő összegben, a havi törlesztőrészletben pedig több mint 30 ezer forintot – olvasható a Bank360.hu elemzésében.

Október 9-én csatlakoztak a bankok az önkéntes kamatplafonhoz, és a lakossági lakáshiteleket maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálják. A kormány a THM csökkentésétől a lakáshitelezés és a lakáspiac fellendülését reméli, de ez a THM-szint még mindig jelentősen meghaladja a két évvel ezelőttit, erre pedig még jól emlékeznek az igénylők.

Két éve még 5 százalék alatti THM-mel is vehettünk fel kölcsönt

A jellemzően 8-8,50 százalék körüli teljes hiteldíj mutató néhány banknál egyszázalékos vagy annál is nagyobb mértékű csökkenést jelent az október 9. előttiekhez képest, és találni több lakáshitelt már hetessel kezdődő THM-mel. A kamatplafonos ajánlatok ugyan érezhetően olcsóbbak a korábbiaknál, azonban a két évvel ezelőtti lakáshiteleknek még a közelében sem járnak. A Bank360.hu összehasonlításként megnézte, 2021 őszén milyen feltételekkel lehetett felvenni 10 millió forint lakáshitelt 10 éves futamidőre, 400 ezer forint igazolt jövedelemmel.

A bankok egy része akkor 5 százalék alatti THM-et kínált a futamidő végéig fix kamatozású hitelekre, így a havi törlesztőrészlet 105 ezer forint körül alakult. A teljes visszafizetendő összeg egy 10 millió forintos hitel esetén 12,5-12,6 millió forint volt, bár ennél lehetett találni drágább ajánlatokat is. A jelenlegi kamatplafonos lakáshiteleknél a THM 7,53 százalékról indul, a havi törlesztőrészletet nem lehet megúszni 117 ezer forint alatt. A bankok zöménél pedig ez az összeg inkább 120 ezer forint felett van, a THM pedig 8 és 8,5 százalék között. A teljes visszafizetendő összeget ez a különbség a 10 éves futamidő alatt akár kétmillió forinttal is megdobhatja.

Nagyobb hitelösszegnél még nagyobb a különbség

Ha ennél magasabb hitelösszeggel, például 25 millió forinttal és 20 éves futamidővel számolunk, végig fix kamatozással, akkor a különbségek még szembetűnőbbek. Két évvel ezelőtt ekkora hitelösszeget akár 4,81 százalékos THM- is fel lehetett venni, 163 ezer forintos havi törlesztőrészlettel. Több bankl inkább az 5 százalék feletti THM-et kínált, mivel ekkor a futamidő végéig fixált hitelek valamivel drágábbak voltak, mint a rövidebb kamatperiódussal igényelhetőek. A teljes visszafizetendő összeg 39,2-40,9 millió forint között alakult.

Ha megnézzük ugyanezt a hitelösszeget ma, a kamatplafonos ajánlatok között 7,49 százalék az elérhető legalacsonyabb THM a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint, a havi törlesztőrészlet így 197 430 forint. A többi ajánlat esetén mindenhol legalább 203-210 ezer forintos törlesztővel kell számolni. Ez minimum közel 35 ezer forintos különbséget jelent havonta.

A teljes visszafizetendő összeg 47,4 millió forintról indul, a kamatplafon tetejéhez közelítő ajánlatoknál azonban akár 50 millió forint feletti összeggel is számolni kell. Ez pedig több mint 10 millió forintos különbséget is jelenthet a két évvel ezelőtti ajánlatokhoz képest.

Megéri most felvenni lakáshitelt?

Az elmúlt hónapokban, a jegybanki kamatcsökkentések májusi megindulása óta a bankok fokozatos, kisebb lépésekkel mentek lejjebb a THM-ekkel. Most előrehozták az egyébként hosszabb idő alatt várható kamatcsökkentéseiket, ezért az elkövetkező néhány hónapban nem lehet jelentősebb további kamatvágásra számítani tőlük. Az ügyfelek ezért arra számíthatnak, hogy a mostani lakáshiteleknél érdemben jobbakat legkorábban jövőre kaphatnak majd a bankoktól. A két évvel ezelőtti 5 százalék körüli THM-ekre pedig még sokat kell várni a Bank360.hu szakértői szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS