Nem stimmeltek a számlaadatok, lebukott az építőipari vállalkozó

2023. 10. 27., 19:10

Maga gyártotta számlákkal és egy elhunyt személy nevében vett számlatömb bizonylataival próbált adót csalni egy építőipari vállalkozás.

A gyanús ügyletek az Online Számla rendszer adataiból kerültek felszínre. A NAV az online számlaadatok mindkét oldalát elemzi és eltérések esetén intézkedik.

A NAV kockázatelemzői az áfabevalláshoz tartozó összesítő jelentések és a szállító partnerek online számlaadat-szolgáltatásai közötti eltérések miatt javasoltak ellenőrzést egy építőipari vállalkozásnál. Az eltérés tisztázására az ellenőrök bekérték a kérdéses számlákat, amelyek építőipari anyagok beszerzéséről szóltak.

A vizsgálatkor kiderült, hogy a vállalkozás valóban vásárolt a beszállítóktól, de nem az általuk kiállított számlákat „használta” fel. A vevői és eladói számlák összevetése és a számlázó szoftver forgalmazóinak nyilatkozata rávilágított, hogy az építőipari cég a beszállítók nevében más tartalommal és összeggel, valószínűleg maga „gyártott” számlákat a bevallásához.

A NAV ezek után adóellenőrzést rendelt el, és a vállalkozó magatartása miatt, a várható adóhiány fedezetének biztosítására is intézkedést kezdeményezett.

A valódi gazdasági esemény bizonylatai az adózó könyvelésében nem voltak megtalálhatók, ezzel szemben szerepeltek benne tételek olyan alvállalkozóktól, akik ténylegesen nem álltak kapcsolatban az adózóval. Ezek a számlák olyan nyomtatványtömbökből származtak, amelyeket egy elhunyt férfi nevében vásároltak.

A NAV az adózó terhére több mint 14 millió forint nettó adókülönbözetet és mintegy 23 millió forint szankciós megállapítást tett, miközben 8 millió forint feletti jogosulatlan igénylést akadályozott meg és büntetőfeljelentést tett. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS