Allergiás reakciókat válthatnak ki a hamis fogyókúrás készítmények

2020. 05. 26., 14:30

Allergiás reakciókat válthatnak ki a hamis fogyókúrás készítmények – hívta fel a figyelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala keddi közleményében.

Egyre több hamisító használja ki, hogy a késő tavaszi, kora nyári időszakban megnő a kereslet a különböző fogyókúrás szerek iránt, és a tökéletes alak gyors elérését ígérve akár életveszélyes termékeket ajánlanak a fogyasztóknak. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei legfrissebb felmérése szerint a fiatalok közel 40 százaléka találkozott már hamis étrend-kiegészítővel.

Magyarországon folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt. A növekedés a 18 és 22 év közötti korosztály körében jelentős, míg 2018-ban 31 százalékuk szedett ilyen készítményeket, addig ez az arány 2019-re 46,7 százalékra emelkedett.

A közleményben idézik Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, a HENT elnökhelyettesét, aki elmondta: bizonyos fogyást támogató készítmények megfelelő diétával és mozgással kombinálva megoldást jelenthetnek a testsúlyproblémákkal küzdők számára.

A megbízható fogyókúrás termékek megkülönböztetését azonban nehezíti, hogy a túlnyomó többségük étrend-kiegészítőnek minősül, így a jelenlegi uniós gyakorlatnak megfelelően forgalmazás előtt nem esik át bevizsgálási folyamaton, a gyártónak csupán bejelentési kötelezettsége van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé.

A közlemény a 2018-ban létrehozott Biztonságos Étrend-kiegészítő Programot ajánlja a fogyasztók figyelmébe. A kezdeményezést a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) hívta életre. A programhoz már több mint 1600 patika csatlakozott.

A náluk kapható étrendkiegészítők átestek a minőségi megfelelőségre is kiterjedő kockázatértékelésen, a vásárlók így garantált minőségű termékeket kapnak. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS