Uniós finanszírozás igényelhető az egészségügyi termékek, orvosi csoportok és betegek szállításához

2020. 06. 22., 12:30

Az Európai Unió tagállamai további finanszírozást igényelhetnek a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből az alapvető áruk, az orvosi csoportok és a koronavírus által érintett betegek szállításához.

Ez kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU keretében eljuttatott védőeszköz-szállítmányokat. Egy kísérleti művelet révén mára több mint hét tonna egyéni védőeszközt juttattak el Bulgáriába. A szállítmány több mint 500 000 szájmaszkból áll, amelyeket Bulgária vásárolt, a szállítási költségeket pedig az EU fedezte.

„A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz segítséget nyújt abban, hogy a létfontosságú egészségügyi felszerelések eljussanak oda, ahol azokra szükség van, valamint támogatja a tagállamokat az egészségügyi személyzet szállításában, illetve a más tagállamokból érkező betegek fogadásában, tanúbizonyságot téve az európai szolidaritásról. A védőeszközök Bulgáriába történő sikeres eljuttatását követően a következő hetekben további műveletekre kerül sor” – nyilatkozta Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz előmozdítja az áruk, felszerelések és betegek szállítását.

220 millió eurót bocsátottak rendelkezésre a következő műveletek támogatására:

  • Egészségügyi termékek eljuttatása oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van, a segítségnyújtási eszközök és segélyszállítmányok uniós tagállamokba történő szállításának finanszírozása révén.
  • Betegek átadása uniós tagállamok között vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, amennyiben fennáll a veszélye annak, hogy a lehető legtöbb ember ellátásának biztosítása miatt az egészségügyi szolgáltatások túlterhelődnek.
  • Egészségügyi személyzet és mobil orvosi csoportok szállítása uniós tagállamok között és szomszédos országokból az EU-ba, hogy segítséget nyújtsanak az embereknek ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra.

Az Európai Bizottság június 17-én ismertette a tagállamokkal a mobilitási csomag keretében nyújtott finanszírozás igénylésére vonatkozó eljárást és feltételeket. A tagállamok már benyújthatják kérelmüket az Európai Bizottsághoz.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz

A 2,7 milliárd eurós költségvetésű Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt 2020. április 16-án aktiválták. Az eszköz a folyamatosan változó igények kezeléséhez szükséges rugalmasságot hivatott biztosítani, amint az EU a világjárványra való azonnali reagálás szakaszából az irányított enyhítés, a helyreállítás és a megelőzés szakaszába lép. Olyan fellépéseket céloz, amelyek esetében az uniós szintű közös erőfeszítések a legeredményesebben járulhatnak hozzá a Covid19-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetését célzó közös európai ütemterv végrehajtásához.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz kiegészítő eszköz: tevékenysége kiegészíti az egyéb uniós eszközök – például a polgári védelmi mechanizmus, a rescEU, a közös közbeszerzési eljárások és a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés – keretében tett erőfeszítéseket, valamint a tagállamok nemzeti erőfeszítéseit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS