Brüsszelben ír alá a Rakuten Viber adatvédelmi őre

Brüsszelben ír alá a Rakuten Viber adatvédelmi őre
2022. 05. 10., 17:17

A Rakuten Viber aláírja az Európai Unió által elfogadott felhasználói útmutatóját, ezzel is elkötelezve magát az EU-ban a gyűlöletbeszéd online terjedésének megelőzése mellett. 2022. május 10-én Idit Arad, a Rakuten Viber vezető jogtanácsosa – aki a vállalat „adatvédelmi őre” – Brüsszelben csatlakozik Didier Reynders európai igazságügyi biztoshoz, hogy szignózza a megállapodást.

A Rakuten Viber összekapcsolja a világ minden pontjáról az embereket, hogy csoportokon és csatornákon keresztül tudjanak egymással beszélgetni. A Viber továbbra is az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás a közép- és kelet-európai régióban, 76 százalékos okostelefonos elérési aránnyal.

Miközben a Viber folyamatosan bővíti funkcióit és új lehetőségeket kínál felhasználóinak az egymással való kommunikációra, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy mindezt a lehető legbiztonságosabb platformon tegyék meg. A Viber gondoskodik arról, hogy felhasználói biztonságban érezzék magukat, függetlenül attól, hogy milyen módon kommunikálnak egymással.

Az aláírásra május 10-én került sor Brüsszelben. A Viber együttműködik az Európai Bizottsággal és annak Jogérvényesülésért és Fogyasztókért Felelős Főigazgatóságával, valamint egy szakosodott szervezetekből álló hálózattal is, hogy nyomon kövesse, elemezze és eltávolítsa a gyűlöletkeltő beszédet a kommunikációs platformjáról.

A magatartási kódex nyomon követésében részt vevő szervezetek közé tartoznak az olyan állami szervek, mint a Rasszizmus és Idegengyűlölet Spanyol Megfigyelőközpontja (OBERAXE), az Antidiszkriminációs Iroda Olaszországban (UNAR), valamint civil társadalmi szervezetek az EU több részéről, mint pl. a Nemzetközi Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Liga (LICRA) Franciaországban, a Nemzeti LGBT Jogok Szervezete (LGL) Litvániában és a Nemzetközi Hálózat a Kibergyűlölet Ellen (INACH) ernyőszervezete. A Viber bevezeti a szükséges eszközöket, hogy segítsen a megbízható civil szervezeteknek jelenteni a gyűlöletkeltő megjegyzéseket.

A felületen elérhető lesz egy külön űrlap a civil szervezetek és a hatóságok számára, melynek segítségével egyszerűsíteni tudják folyamataikat és biztosítják, hogy a Viber a lehető leggyorsabban tudjon lépéseket tenni és eltávolítani az adott tartalmakat. A civil szervezetekkel együttműködve a Viber gondoskodik arról, hogy a platformon szerzett összes élmény pozitív legyen és megelőzze az ott folyó gyűlöletbeszéd terjedését.

A Viber speciális erőforrásokat különített el a tartalommoderációs csapatok képzésére és támogatására, amelyek felderítik a potenciálisan gyűlöletkeltő tartalmakat és szükség esetén azonnali intézkedéseket tesznek a mihamarabbi eltávolítás érdekében. A rendelkezésre álló eszközök minél hatékonyabb megértéséhez a Viber a civil szervezeteket is megkeresi, hogy képzést nyújtson a platform működéséről.

A Viber „Csatornák” funkciója profitál a legtöbbet a felhasználói útmutató aláírásából. Az emberek a világ minden tájáról feliratkozhatnak ezekre a Csatornákra, hogy felfedezzék a legfrissebb híreket, részt vehessenek szavazásokon és kvízekben, illetve, hogy hozzáférést kapjanak az exkluzív tartalmakhoz is. A Csatornák nyilvános fórumot is biztosítanak a beszélgetésekhez, és ez a felhasználói útmutató szabályozza a megfelelő intézkedéseket a tartalom ellenőrzéséhez.

Ha gyűlöletkeltő tartalmakat osztanak meg, az üzenetet az egyik résztvevő civil szervezet vagy más felhasználók megjelölhetik és a moderációs csapat felülvizsgálhatja azokat. A Viber vállalja, hogy az ilyen bejelentéseket az útmutatóban előírt 24 órán belül felülvizsgálja.

„A Viber mindig is elkötelezett volt a felhasználók adatvédelme és biztonsága iránt. A dokumentum aláírásával ezt még inkább meg tudjuk erősíteni” – mondta Idit Arad, a Rakuten Viber általános jogtanácsosa.

„A Viber adatvédelmi funkcióinak széles körű listája, mint például a végponttól végpontig terjedő titkosítás, az eltűnő üzenetek és a rejtett csevegések fokozott védelmet biztosítanak felhasználóinknak a személyes üzenetváltások során. Mostantól az olyan nyílt kommunikációs funkcióinkban, mint a Csatornák, a Viber felhasználói abban a tudatban kapcsolódhatnak be, hogy a legjobb érdekeiket tartjuk szem előtt.”

A platformon belüli gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett a Rakuten Viber más etikátlan viselkedések elleni küzdelemben is elkötelezett, és törekszik további illegális tevékenységek megelőzésére, mint például a csempészet, a csalás vagy más jogellenes cselekedetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS