Brüsszelben ír alá a Rakuten Viber adatvédelmi őre

Brüsszelben ír alá a Rakuten Viber adatvédelmi őre
2022. 05. 10., 17:17

A Rakuten Viber aláírja az Európai Unió által elfogadott felhasználói útmutatóját, ezzel is elkötelezve magát az EU-ban a gyűlöletbeszéd online terjedésének megelőzése mellett. 2022. május 10-én Idit Arad, a Rakuten Viber vezető jogtanácsosa – aki a vállalat „adatvédelmi őre” – Brüsszelben csatlakozik Didier Reynders európai igazságügyi biztoshoz, hogy szignózza a megállapodást.

A Rakuten Viber összekapcsolja a világ minden pontjáról az embereket, hogy csoportokon és csatornákon keresztül tudjanak egymással beszélgetni. A Viber továbbra is az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás a közép- és kelet-európai régióban, 76 százalékos okostelefonos elérési aránnyal.

Miközben a Viber folyamatosan bővíti funkcióit és új lehetőségeket kínál felhasználóinak az egymással való kommunikációra, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy mindezt a lehető legbiztonságosabb platformon tegyék meg. A Viber gondoskodik arról, hogy felhasználói biztonságban érezzék magukat, függetlenül attól, hogy milyen módon kommunikálnak egymással.

Az aláírásra május 10-én került sor Brüsszelben. A Viber együttműködik az Európai Bizottsággal és annak Jogérvényesülésért és Fogyasztókért Felelős Főigazgatóságával, valamint egy szakosodott szervezetekből álló hálózattal is, hogy nyomon kövesse, elemezze és eltávolítsa a gyűlöletkeltő beszédet a kommunikációs platformjáról.

A magatartási kódex nyomon követésében részt vevő szervezetek közé tartoznak az olyan állami szervek, mint a Rasszizmus és Idegengyűlölet Spanyol Megfigyelőközpontja (OBERAXE), az Antidiszkriminációs Iroda Olaszországban (UNAR), valamint civil társadalmi szervezetek az EU több részéről, mint pl. a Nemzetközi Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Liga (LICRA) Franciaországban, a Nemzeti LGBT Jogok Szervezete (LGL) Litvániában és a Nemzetközi Hálózat a Kibergyűlölet Ellen (INACH) ernyőszervezete. A Viber bevezeti a szükséges eszközöket, hogy segítsen a megbízható civil szervezeteknek jelenteni a gyűlöletkeltő megjegyzéseket.

A felületen elérhető lesz egy külön űrlap a civil szervezetek és a hatóságok számára, melynek segítségével egyszerűsíteni tudják folyamataikat és biztosítják, hogy a Viber a lehető leggyorsabban tudjon lépéseket tenni és eltávolítani az adott tartalmakat. A civil szervezetekkel együttműködve a Viber gondoskodik arról, hogy a platformon szerzett összes élmény pozitív legyen és megelőzze az ott folyó gyűlöletbeszéd terjedését.

A Viber speciális erőforrásokat különített el a tartalommoderációs csapatok képzésére és támogatására, amelyek felderítik a potenciálisan gyűlöletkeltő tartalmakat és szükség esetén azonnali intézkedéseket tesznek a mihamarabbi eltávolítás érdekében. A rendelkezésre álló eszközök minél hatékonyabb megértéséhez a Viber a civil szervezeteket is megkeresi, hogy képzést nyújtson a platform működéséről.

A Viber „Csatornák” funkciója profitál a legtöbbet a felhasználói útmutató aláírásából. Az emberek a világ minden tájáról feliratkozhatnak ezekre a Csatornákra, hogy felfedezzék a legfrissebb híreket, részt vehessenek szavazásokon és kvízekben, illetve, hogy hozzáférést kapjanak az exkluzív tartalmakhoz is. A Csatornák nyilvános fórumot is biztosítanak a beszélgetésekhez, és ez a felhasználói útmutató szabályozza a megfelelő intézkedéseket a tartalom ellenőrzéséhez.

Ha gyűlöletkeltő tartalmakat osztanak meg, az üzenetet az egyik résztvevő civil szervezet vagy más felhasználók megjelölhetik és a moderációs csapat felülvizsgálhatja azokat. A Viber vállalja, hogy az ilyen bejelentéseket az útmutatóban előírt 24 órán belül felülvizsgálja.

„A Viber mindig is elkötelezett volt a felhasználók adatvédelme és biztonsága iránt. A dokumentum aláírásával ezt még inkább meg tudjuk erősíteni” – mondta Idit Arad, a Rakuten Viber általános jogtanácsosa.

„A Viber adatvédelmi funkcióinak széles körű listája, mint például a végponttól végpontig terjedő titkosítás, az eltűnő üzenetek és a rejtett csevegések fokozott védelmet biztosítanak felhasználóinknak a személyes üzenetváltások során. Mostantól az olyan nyílt kommunikációs funkcióinkban, mint a Csatornák, a Viber felhasználói abban a tudatban kapcsolódhatnak be, hogy a legjobb érdekeiket tartjuk szem előtt.”

A platformon belüli gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett a Rakuten Viber más etikátlan viselkedések elleni küzdelemben is elkötelezett, és törekszik további illegális tevékenységek megelőzésére, mint például a csempészet, a csalás vagy más jogellenes cselekedetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 06. 28., 09:27
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex legissebb adatai szerint 2022 májusában az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal nőttek a lakbérek; a kínálati díjak országosan és Budapesten egyaránt 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét.
2022. 06. 29., 11:27
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt. Az Erste Bank várakozása szerint azonban a júliusban induló Széchényi MAX program kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani.
2022-06-29 17:40:43
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
2022-06-29 16:27:00
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS