Az Európai Bizottság a fenntarthatóság iránt elkötelezett európai városok számára meghirdette az Európai Zöld Főváros és a Zöld Levél Díjakat; a pályázók 2025. április 15-ig jelentkezhetnek.
A független szakértőkből álló testület hét környezetvédelmi mutató alapján vizsgálja és értékeli a pályázó városok teljesítményét:
– levegőminőség;
– víz;
– biológiai sokféleség,
– zöldterületek és fenntartható földhasználat;
– hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság;
– zaj;
– éghajlatváltozás enyhítése.
A szakértők ajánlásai és a tényszerű háttérellenőrzések alapján a döntőbe jutott városokat a Bizottság választja.
„A felhívás lehetőség ad arra, hogy a városok megmutassák, mennyire fenntarthatóak már most is, és hogy megosszák inspiráló történeteiket és legjobb gyakorlataikat a zöldebbé válásról” – mondta Jessika Roswall, a környezetvédelemért, a vízgazdálkodás rezilienciájáért és a versenyképes körforgásos gazdaságért felelős biztos.
Az Európai Zöld Főváros Díjat ezidáig 17 város nyerte el, a kisebb városoknak meghirdetett Európai Zöld Levél Díjjal pedig 19 város büszkélkedhet. A győztes és a döntőbe került városok hálózatokat alkotnak.
– A Európai Zöld Főváros hálózat tagjai: Amszterdam, Barcelona, Bristol, Brüsszel, Cagliari, Koppenhága, Dijon, Essen, Frankfurt, Freiburg, Gent, Glasgow, Grenoble, Hamburg, Helsingborg, ’s-Hertogenbosch, Krakkó, Lahti, Lille, Lisszabon, Ljubljana, Malmö, Münster, Nantes, Nijmegen, Nürnberg, Oslo, Reykjavík, Szófia, Stockholm, Strasbourg, Tallinn, Torino, Umeå, Valencia és Vitoria-Gasteiz.
– A Zöld Levél Díj hálózat tagjai: Bistriţa, Cornellà de Llobregat, Helsingör, Gabrovo, Galway, Gavà, Horst aan de Maas, Joensuu, Lappeenranta, Leuven, Limerick, Ludwigsburg, Mechelen, Mikkeli, Mollet del Vallès, Nyborg, Ringkøbing-Skjern, Torres Vedras, Treviso, Valongo, Växjö, Velenje és Winterswijk.
A 2027-es Európa Zöld Fővárosa és a Zöld Levél Díj pályázatról további információk itt találhatók.
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
Az idei első és a valaha mért legmagasabb bruttó rendszerterhelést regisztrálta a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2025. január 15-én.