Sok katás az utolsó pillanatra hagyja a bevallás leadását

2021. 02. 24., 16:30

Tavaly a kötelező NAV online adatszolgáltatás, 2021-ben pedig a katás adózásra vonatkozó új szabályok miatti növekvő adminisztráció készteti a vállalkozókat arra, hogy új, digitális eszközöket használjanak.

Amennyiben egy katás vállalkozó 2021 januárjától egy belföldi adóalany partnerének egy év alatt 3 millió forint érték felett bocsát ki számlát és azt kiegyenlítik számára, akkor a bizonylatot befogadó kifizetőnek a 3 millió forint feletti összegre 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha a partner külföldi jogi személy vagy egyéb szervezet, akkor is van többletadó (a bevétel 71,42 százalékára vonatkozóan 40 százalék), amelyet ebben az esetben a kisadózónak kell bevallania és befizetnie.

A változások egyben plusz adminisztrációs terhet is jelentenek a vállalkozókra nézve: súlyos anyagi következményekkel járhat, ha valaki „véletlenül" lépi túl a 3 millió forintos határt, vagy ha nincs tisztában az új szabályokkal.

Az eddigi tapasztalatok szerint a változások nem rettentik el a kisadózókat attól, hogy ezt a vállalkozási formát válasszák.

Az autokata szakértői ügyfélszolgálata egyedileg értesíti az ügyfeleket, amennyiben közelítenek vagy átlépik a 3 millió forintos határt, azonban a visszajelzések alapján a tapasztalat eddig az, hogy az ügyfelek általában tisztában vannak a változásokkal.

„Ugyan még csak február van, de már átlagosan napi három értesítést küldünk ki, amely arról szól, hogy egy ügyfél közeledik a 3 millió forintos határhoz, vagy át is lépte azt. A kapcsolódó fejlesztés, mely teljesen automatikussá teszi ezt az értesítést, március végére készül el" – jelezte Pataki Gréta, az autokata vezető fejlesztője.

A tapasztalat az, hogy a vállalkozók automatikus megoldást keresnek az egyre bővülő katás kötelezettségek kezelésére, és a változások miatt egyre nagyobb jelentősége van a naprakész és pontos adminisztrációnak, ami csak automatizmusokkal oldható meg. Az autokatához idén januárban rekordszámú katás vállalkozó csatlakozott, ezzel az ő bevallásuk, bevételi és keretnyilvántartásuk már automatikusan történhet.

„A kata bevallás határideje február 25. Jelenleg több mint 2400 bevallás készült el, amely azt jelenti, hogy időarányosan, minden eddiginél több katás vallotta be bevételét önállóan, online, automatikusan az autokatával: már a leadás is online történhet, tavaly óta ugyanis az ONYA-n (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson) keresztül is lehetővé teszi ezt az adóhatóság" – mondta Kohulák Dominika, az autokata szakértője.

„Ez a koronavírus-világjárvány idejében különösen fontos a vállalkozóknak és könyvelőknek is, az online megoldásokkal ugyanis csökkenthetők a szükségtelen személyes találkozások."

A koronavírus időszakában a könyvelők számára is fontos, hogy kevesebb személyes találkozásokkal intézzék a vállalkozások ügyeit. Egyre több könyvelő menedzseli katás vállalkozó ügyfeleit az autokata segítségével, így az adatrögzítést kiváltva az ügyfélelégedettséget növelő, tanácsadási munkákra koncentrálhatnak.

Kisadózó ügyfeleik esetében szinte egyáltalán nem kell adatot rögzíteniük, hiszen az autokata akár automatikusan „lekönyveli" a katás számlákat, kiküldi az adófizetésről szóló értesítőket helyettük, valamint számos könyvelő készíti el így, online az utolsó pillanatban „beeső” kata bevallásokat.

Az igazi bevallás-dömping csak ezután jöhet, sokan ugyanis az utolsó pillanatra hagyják a kata bevallás elkészítését és leadását, számos vállalkozó csak utolsó nap keresi fel könyvelőjét, vagy próbál olyan könyvelőt találni, aki elvállalja a feladatot – amely azonban egy olyan digitális eszköz, mint az autokata segítségével akár 5 perc alatt is elkészíthető és leadható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS