Sok katás az utolsó pillanatra hagyja a bevallás leadását

2021. 02. 24., 16:30

Tavaly a kötelező NAV online adatszolgáltatás, 2021-ben pedig a katás adózásra vonatkozó új szabályok miatti növekvő adminisztráció készteti a vállalkozókat arra, hogy új, digitális eszközöket használjanak.

Amennyiben egy katás vállalkozó 2021 januárjától egy belföldi adóalany partnerének egy év alatt 3 millió forint érték felett bocsát ki számlát és azt kiegyenlítik számára, akkor a bizonylatot befogadó kifizetőnek a 3 millió forint feletti összegre 40 százalékos adót kell fizetnie. Ha a partner külföldi jogi személy vagy egyéb szervezet, akkor is van többletadó (a bevétel 71,42 százalékára vonatkozóan 40 százalék), amelyet ebben az esetben a kisadózónak kell bevallania és befizetnie.

A változások egyben plusz adminisztrációs terhet is jelentenek a vállalkozókra nézve: súlyos anyagi következményekkel járhat, ha valaki „véletlenül" lépi túl a 3 millió forintos határt, vagy ha nincs tisztában az új szabályokkal.

Az eddigi tapasztalatok szerint a változások nem rettentik el a kisadózókat attól, hogy ezt a vállalkozási formát válasszák.

Az autokata szakértői ügyfélszolgálata egyedileg értesíti az ügyfeleket, amennyiben közelítenek vagy átlépik a 3 millió forintos határt, azonban a visszajelzések alapján a tapasztalat eddig az, hogy az ügyfelek általában tisztában vannak a változásokkal.

„Ugyan még csak február van, de már átlagosan napi három értesítést küldünk ki, amely arról szól, hogy egy ügyfél közeledik a 3 millió forintos határhoz, vagy át is lépte azt. A kapcsolódó fejlesztés, mely teljesen automatikussá teszi ezt az értesítést, március végére készül el" – jelezte Pataki Gréta, az autokata vezető fejlesztője.

A tapasztalat az, hogy a vállalkozók automatikus megoldást keresnek az egyre bővülő katás kötelezettségek kezelésére, és a változások miatt egyre nagyobb jelentősége van a naprakész és pontos adminisztrációnak, ami csak automatizmusokkal oldható meg. Az autokatához idén januárban rekordszámú katás vállalkozó csatlakozott, ezzel az ő bevallásuk, bevételi és keretnyilvántartásuk már automatikusan történhet.

„A kata bevallás határideje február 25. Jelenleg több mint 2400 bevallás készült el, amely azt jelenti, hogy időarányosan, minden eddiginél több katás vallotta be bevételét önállóan, online, automatikusan az autokatával: már a leadás is online történhet, tavaly óta ugyanis az ONYA-n (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson) keresztül is lehetővé teszi ezt az adóhatóság" – mondta Kohulák Dominika, az autokata szakértője.

„Ez a koronavírus-világjárvány idejében különösen fontos a vállalkozóknak és könyvelőknek is, az online megoldásokkal ugyanis csökkenthetők a szükségtelen személyes találkozások."

A koronavírus időszakában a könyvelők számára is fontos, hogy kevesebb személyes találkozásokkal intézzék a vállalkozások ügyeit. Egyre több könyvelő menedzseli katás vállalkozó ügyfeleit az autokata segítségével, így az adatrögzítést kiváltva az ügyfélelégedettséget növelő, tanácsadási munkákra koncentrálhatnak.

Kisadózó ügyfeleik esetében szinte egyáltalán nem kell adatot rögzíteniük, hiszen az autokata akár automatikusan „lekönyveli" a katás számlákat, kiküldi az adófizetésről szóló értesítőket helyettük, valamint számos könyvelő készíti el így, online az utolsó pillanatban „beeső” kata bevallásokat.

Az igazi bevallás-dömping csak ezután jöhet, sokan ugyanis az utolsó pillanatra hagyják a kata bevallás elkészítését és leadását, számos vállalkozó csak utolsó nap keresi fel könyvelőjét, vagy próbál olyan könyvelőt találni, aki elvállalja a feladatot – amely azonban egy olyan digitális eszköz, mint az autokata segítségével akár 5 perc alatt is elkészíthető és leadható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS