Saját érdekeltségeiből sikkasztott, a könyvelője is vele bukott

2019. 12. 06., 16:15

Akár tíz év szabadságvesztést is kaphat az a Győr-Moson-Sopron megyei nő, aki több mint 600 millió forintot sikkasztott és további 200 millió forint áfát csalt el különböző egyesületeken keresztül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban az őt segítő könyvelővel együtt állította elő.

A nő által irányított, közfoglalkoztatásra szakosodott egyesületek és cégek munkaerőt közvetítettek Győr-környéki gazdasági társaságoknak. A munkavállalókat bejelentették, utánuk az adókat és járulékokat látszólag rendben bevallották és be is fizették, a munkaközvetítésből származó bevétel áfáját azonban fiktív számlákkal csökkentették, 200 millió forintnál is több kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

A gyanú szerint a haszonhúzó nő nemcsak az áfával trükközött: milliókat vett fel az irányítása alatt álló szervezetek és társaságok bankszámláiról készpénzben. Ezeket a kivéteket később nem tudta számlával igazolni, így összességében mintegy 665 millió forintot sikkasztott el saját érdekeltségeiből.

A kivitelezéshez azonban szükség volt egy, a bűncselekmények felett szemet hunyó könyvelőiroda beszervezésére is. A választott cég a haszon fejében nemcsak a valótlan tartalmú bevallások benyújtását vállalta el, hanem a bűncselekmények tervezésében és végrehajtásában is jelentős szerepet vállalt.

A NAV pénzügyi nyomozói hét helyszínen kutattak bizonyítékok után. Az egyesületekkel és cégekkel kapcsolatos könyvelési iratok lefoglalása mellett ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. Az elkövetők akár tíz év szabadságvesztést is kaphatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS