Marjay Gyula: Abból kellene „sportot űzni”, hogy tudatos adófizetők vagyunk

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 04., 15:30

A NAV új ellenőrzési szemléletéről, a jogkövetést ösztönző megoldásokról, a vállalatcsoportok kihívásairól, a társaságiadó-alanyiságról tartottak konzultációt Budapesten november 29-én.

Az idei Nemzeti Adókonzultáción az aktuális adóstratégiai kérdések mellett az adózói jogkövető magatartást segítő, támogató megoldásokat, a jogkövetés-ösztönzés újszerű módszereit és tapasztalatait helyezték a középpontba – mondta az Üzletemnek Marjay Gyula. A VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnöke a rendezvényen a VOSZ részéről a kkv szektort képviselte.

Mint Marjay Gyula elmondta, az volt az egyik alapkérdés, hogy a vállalkozók szemében hogyan változott a NAV megítélése? A 300 résztvevő több, mint fele úgy vélekedett, hogy az adóhatóság az utóbbi években egyértelműen vállalkozóbarátabb politikát folytat. Ezt adószakértőként és könyvvizsgálóként Marjay Gyula is meg tudja erősíteni. „Ezen a területen a VOSZ sokat dolgozik együtt a NAV-val, és nem csak papíron hatékony az együttműködésünk” – mondta a regionális elnök.

Hogy mit várnak a vállalkozók az adótörvényektől és magától az adórendszertől? Marjay Gyula szerint kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, az adónemek számának csökkentését és adócsökkentést. Ugyanakkor a vállalkozók természetesen tisztában vannak azzal, hogy adók nélkül nem működne a gazdaság. De a leglényegesebb az adminisztráció további csökkentése.

A VOSZ által is aláírt megállapodás szerint 2020-ban újabb 2 százalékponttal csökkenhet a Szocho, de mint Marjay Gyula elmondta csak október 1-től. Erre már korábban, legkésőbb 2020. július 1-jén sort kellene keríteni, de sajnos a törvénytervezet szerint ez eltolódik októberig.

A vállalkozók azt is várják, hogy a jövőben komolyan mérsékeljék az adminisztrációs terheiket. Marjay Gyula szerint fontos témakör volt a személyre szabható informatika, a digitalizáció kérdése, hiszen ez egyre inkább napjaink része. A fiatalabb vállalkozók egyébként ezen a téren is mást igényelnek, például azt, hogy mobil telefonra adóbevallási applikációt vagy adózási kérdésekhez kapcsolódó segédprogramokat tölthessenek le. Ezzel szemben az idősebb generáció még ragaszkodik a hagyományos formákhoz.

Sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is, amelyen a Pénzügyminisztérium államtitkára mellet a Big 4 tanácsadó cég (Deloitte, KPMG, PwC, EY) képviselője és Marjay Gyula vett részt. Itt az volt az egyik fő kérdés: hogyan lehet az adótudatosságot javítani Magyarországon?

Marjay Gyula szerint ez hosszú folyamat lesz, ezért már az általános iskolában el kell kezdeni tanítani a gyerekeknek pénzügyi és adó alapismereteket. Szerinte fontos, hogy minél fiatalabban halljanak az adózás fontosságáról. Mint fogalmazott: „Nem abból kell sportot űzni, hogy miként lehet adót elkerülni, hanem abból, hogy tudatos adófizetők vagyunk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS