Marjay Gyula: Abból kellene „sportot űzni”, hogy tudatos adófizetők vagyunk

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 04., 15:30

A NAV új ellenőrzési szemléletéről, a jogkövetést ösztönző megoldásokról, a vállalatcsoportok kihívásairól, a társaságiadó-alanyiságról tartottak konzultációt Budapesten november 29-én.

Az idei Nemzeti Adókonzultáción az aktuális adóstratégiai kérdések mellett az adózói jogkövető magatartást segítő, támogató megoldásokat, a jogkövetés-ösztönzés újszerű módszereit és tapasztalatait helyezték a középpontba – mondta az Üzletemnek Marjay Gyula. A VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnöke a rendezvényen a VOSZ részéről a kkv szektort képviselte.

Mint Marjay Gyula elmondta, az volt az egyik alapkérdés, hogy a vállalkozók szemében hogyan változott a NAV megítélése? A 300 résztvevő több, mint fele úgy vélekedett, hogy az adóhatóság az utóbbi években egyértelműen vállalkozóbarátabb politikát folytat. Ezt adószakértőként és könyvvizsgálóként Marjay Gyula is meg tudja erősíteni. „Ezen a területen a VOSZ sokat dolgozik együtt a NAV-val, és nem csak papíron hatékony az együttműködésünk” – mondta a regionális elnök.

Hogy mit várnak a vállalkozók az adótörvényektől és magától az adórendszertől? Marjay Gyula szerint kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, az adónemek számának csökkentését és adócsökkentést. Ugyanakkor a vállalkozók természetesen tisztában vannak azzal, hogy adók nélkül nem működne a gazdaság. De a leglényegesebb az adminisztráció további csökkentése.

A VOSZ által is aláírt megállapodás szerint 2020-ban újabb 2 százalékponttal csökkenhet a Szocho, de mint Marjay Gyula elmondta csak október 1-től. Erre már korábban, legkésőbb 2020. július 1-jén sort kellene keríteni, de sajnos a törvénytervezet szerint ez eltolódik októberig.

A vállalkozók azt is várják, hogy a jövőben komolyan mérsékeljék az adminisztrációs terheiket. Marjay Gyula szerint fontos témakör volt a személyre szabható informatika, a digitalizáció kérdése, hiszen ez egyre inkább napjaink része. A fiatalabb vállalkozók egyébként ezen a téren is mást igényelnek, például azt, hogy mobil telefonra adóbevallási applikációt vagy adózási kérdésekhez kapcsolódó segédprogramokat tölthessenek le. Ezzel szemben az idősebb generáció még ragaszkodik a hagyományos formákhoz.

Sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is, amelyen a Pénzügyminisztérium államtitkára mellet a Big 4 tanácsadó cég (Deloitte, KPMG, PwC, EY) képviselője és Marjay Gyula vett részt. Itt az volt az egyik fő kérdés: hogyan lehet az adótudatosságot javítani Magyarországon?

Marjay Gyula szerint ez hosszú folyamat lesz, ezért már az általános iskolában el kell kezdeni tanítani a gyerekeknek pénzügyi és adó alapismereteket. Szerinte fontos, hogy minél fiatalabban halljanak az adózás fontosságáról. Mint fogalmazott: „Nem abból kell sportot űzni, hogy miként lehet adót elkerülni, hanem abból, hogy tudatos adófizetők vagyunk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS