Marjay Gyula: Abból kellene „sportot űzni”, hogy tudatos adófizetők vagyunk

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 04., 15:30

A NAV új ellenőrzési szemléletéről, a jogkövetést ösztönző megoldásokról, a vállalatcsoportok kihívásairól, a társaságiadó-alanyiságról tartottak konzultációt Budapesten november 29-én.

Az idei Nemzeti Adókonzultáción az aktuális adóstratégiai kérdések mellett az adózói jogkövető magatartást segítő, támogató megoldásokat, a jogkövetés-ösztönzés újszerű módszereit és tapasztalatait helyezték a középpontba – mondta az Üzletemnek Marjay Gyula. A VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnöke a rendezvényen a VOSZ részéről a kkv szektort képviselte.

Mint Marjay Gyula elmondta, az volt az egyik alapkérdés, hogy a vállalkozók szemében hogyan változott a NAV megítélése? A 300 résztvevő több, mint fele úgy vélekedett, hogy az adóhatóság az utóbbi években egyértelműen vállalkozóbarátabb politikát folytat. Ezt adószakértőként és könyvvizsgálóként Marjay Gyula is meg tudja erősíteni. „Ezen a területen a VOSZ sokat dolgozik együtt a NAV-val, és nem csak papíron hatékony az együttműködésünk” – mondta a regionális elnök.

Hogy mit várnak a vállalkozók az adótörvényektől és magától az adórendszertől? Marjay Gyula szerint kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, az adónemek számának csökkentését és adócsökkentést. Ugyanakkor a vállalkozók természetesen tisztában vannak azzal, hogy adók nélkül nem működne a gazdaság. De a leglényegesebb az adminisztráció további csökkentése.

A VOSZ által is aláírt megállapodás szerint 2020-ban újabb 2 százalékponttal csökkenhet a Szocho, de mint Marjay Gyula elmondta csak október 1-től. Erre már korábban, legkésőbb 2020. július 1-jén sort kellene keríteni, de sajnos a törvénytervezet szerint ez eltolódik októberig.

A vállalkozók azt is várják, hogy a jövőben komolyan mérsékeljék az adminisztrációs terheiket. Marjay Gyula szerint fontos témakör volt a személyre szabható informatika, a digitalizáció kérdése, hiszen ez egyre inkább napjaink része. A fiatalabb vállalkozók egyébként ezen a téren is mást igényelnek, például azt, hogy mobil telefonra adóbevallási applikációt vagy adózási kérdésekhez kapcsolódó segédprogramokat tölthessenek le. Ezzel szemben az idősebb generáció még ragaszkodik a hagyományos formákhoz.

Sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is, amelyen a Pénzügyminisztérium államtitkára mellet a Big 4 tanácsadó cég (Deloitte, KPMG, PwC, EY) képviselője és Marjay Gyula vett részt. Itt az volt az egyik fő kérdés: hogyan lehet az adótudatosságot javítani Magyarországon?

Marjay Gyula szerint ez hosszú folyamat lesz, ezért már az általános iskolában el kell kezdeni tanítani a gyerekeknek pénzügyi és adó alapismereteket. Szerinte fontos, hogy minél fiatalabban halljanak az adózás fontosságáról. Mint fogalmazott: „Nem abból kell sportot űzni, hogy miként lehet adót elkerülni, hanem abból, hogy tudatos adófizetők vagyunk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.
2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS