Marjay Gyula: Abból kellene „sportot űzni”, hogy tudatos adófizetők vagyunk

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 04., 15:30

A NAV új ellenőrzési szemléletéről, a jogkövetést ösztönző megoldásokról, a vállalatcsoportok kihívásairól, a társaságiadó-alanyiságról tartottak konzultációt Budapesten november 29-én.

Az idei Nemzeti Adókonzultáción az aktuális adóstratégiai kérdések mellett az adózói jogkövető magatartást segítő, támogató megoldásokat, a jogkövetés-ösztönzés újszerű módszereit és tapasztalatait helyezték a középpontba – mondta az Üzletemnek Marjay Gyula. A VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnöke a rendezvényen a VOSZ részéről a kkv szektort képviselte.

Mint Marjay Gyula elmondta, az volt az egyik alapkérdés, hogy a vállalkozók szemében hogyan változott a NAV megítélése? A 300 résztvevő több, mint fele úgy vélekedett, hogy az adóhatóság az utóbbi években egyértelműen vállalkozóbarátabb politikát folytat. Ezt adószakértőként és könyvvizsgálóként Marjay Gyula is meg tudja erősíteni. „Ezen a területen a VOSZ sokat dolgozik együtt a NAV-val, és nem csak papíron hatékony az együttműködésünk” – mondta a regionális elnök.

Hogy mit várnak a vállalkozók az adótörvényektől és magától az adórendszertől? Marjay Gyula szerint kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, az adónemek számának csökkentését és adócsökkentést. Ugyanakkor a vállalkozók természetesen tisztában vannak azzal, hogy adók nélkül nem működne a gazdaság. De a leglényegesebb az adminisztráció további csökkentése.

A VOSZ által is aláírt megállapodás szerint 2020-ban újabb 2 százalékponttal csökkenhet a Szocho, de mint Marjay Gyula elmondta csak október 1-től. Erre már korábban, legkésőbb 2020. július 1-jén sort kellene keríteni, de sajnos a törvénytervezet szerint ez eltolódik októberig.

A vállalkozók azt is várják, hogy a jövőben komolyan mérsékeljék az adminisztrációs terheiket. Marjay Gyula szerint fontos témakör volt a személyre szabható informatika, a digitalizáció kérdése, hiszen ez egyre inkább napjaink része. A fiatalabb vállalkozók egyébként ezen a téren is mást igényelnek, például azt, hogy mobil telefonra adóbevallási applikációt vagy adózási kérdésekhez kapcsolódó segédprogramokat tölthessenek le. Ezzel szemben az idősebb generáció még ragaszkodik a hagyományos formákhoz.

Sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is, amelyen a Pénzügyminisztérium államtitkára mellet a Big 4 tanácsadó cég (Deloitte, KPMG, PwC, EY) képviselője és Marjay Gyula vett részt. Itt az volt az egyik fő kérdés: hogyan lehet az adótudatosságot javítani Magyarországon?

Marjay Gyula szerint ez hosszú folyamat lesz, ezért már az általános iskolában el kell kezdeni tanítani a gyerekeknek pénzügyi és adó alapismereteket. Szerinte fontos, hogy minél fiatalabban halljanak az adózás fontosságáról. Mint fogalmazott: „Nem abból kell sportot űzni, hogy miként lehet adót elkerülni, hanem abból, hogy tudatos adófizetők vagyunk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS