Közérdekű bejelentés buktatta le az „okosban” építkező céget

2023. 09. 19., 12:19

Számla helyett pusztán átvételi elismervényt adott a bontási munkálatokról az a vállalkozó, akinél a NAV jogkövetési vizsgálatot végzett. A konkrét esetben megállapított mulasztást a cég nem vitatta, de a korábbi ügyleteket igyekeztek eltussolni. Az e-építési napló adatai azonban alátámasztották a bevételeltitkolás gyanúját.

Közérdekű bejelentésre indult vizsgálat annál az építőipari cégnél, amely több millió forint értékű bontási munkálatokról csupán egy átvételi elismervényt állított ki a megrendelő részére. A közérdekű bejelentés megalapozottságát a kockázatelemzés eredménye is indokolta. A cég folyamatosan vásárolt építési anyagokat, ugyanakkor nem vagy alig állított ki számlákat, így több millió forint áfát igényelt vissza a költségvetésből. A konkrét építkezésről a vizsgálat után a vállalkozó kiállította az elmaradt számlát, és önellenőrzéssel bevallotta az áfát.

A bevételeltitkolás gyaníthatóan nem volt véletlen, ezért a NAV a kockázat miatt a korábbi időszakokra áfaellenőrzést indított. Az Online Számla rendszer adatai alapján a vállalkozás egy Balaton-parti településen huzamosabb ideig vásárolta az építőanyagokat, de a projektben számlát nem állított ki. Az ellenőrök kérdéseire az ügyvezető kitérő válaszokat adott és az általa átadott iratcsomagból is számos dokumentum hiányzott. A NAV az e-építési napló adataiból megállapította, hogy az építtető több részletben, összesen 37 millió forint előleget fizetett ki készpénzben az építőipari cégnek, de számlát azokról nem kapott.

Az adóhivatal nyolcmillió forint áfa befizetését rendelte el, a szándékos bevételeltitkolás miatt pedig 200 százalékos adóbírság vár a cégre. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS