Közérdekű bejelentés buktatta le az „okosban” építkező céget

2023. 09. 19., 12:19

Számla helyett pusztán átvételi elismervényt adott a bontási munkálatokról az a vállalkozó, akinél a NAV jogkövetési vizsgálatot végzett. A konkrét esetben megállapított mulasztást a cég nem vitatta, de a korábbi ügyleteket igyekeztek eltussolni. Az e-építési napló adatai azonban alátámasztották a bevételeltitkolás gyanúját.

Közérdekű bejelentésre indult vizsgálat annál az építőipari cégnél, amely több millió forint értékű bontási munkálatokról csupán egy átvételi elismervényt állított ki a megrendelő részére. A közérdekű bejelentés megalapozottságát a kockázatelemzés eredménye is indokolta. A cég folyamatosan vásárolt építési anyagokat, ugyanakkor nem vagy alig állított ki számlákat, így több millió forint áfát igényelt vissza a költségvetésből. A konkrét építkezésről a vizsgálat után a vállalkozó kiállította az elmaradt számlát, és önellenőrzéssel bevallotta az áfát.

A bevételeltitkolás gyaníthatóan nem volt véletlen, ezért a NAV a kockázat miatt a korábbi időszakokra áfaellenőrzést indított. Az Online Számla rendszer adatai alapján a vállalkozás egy Balaton-parti településen huzamosabb ideig vásárolta az építőanyagokat, de a projektben számlát nem állított ki. Az ellenőrök kérdéseire az ügyvezető kitérő válaszokat adott és az általa átadott iratcsomagból is számos dokumentum hiányzott. A NAV az e-építési napló adataiból megállapította, hogy az építtető több részletben, összesen 37 millió forint előleget fizetett ki készpénzben az építőipari cégnek, de számlát azokról nem kapott.

Az adóhivatal nyolcmillió forint áfa befizetését rendelte el, a szándékos bevételeltitkolás miatt pedig 200 százalékos adóbírság vár a cégre. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 11:20:00
2023 augusztusában az előző hónaphoz képest országos átlagban 0,8 százalékkal emelkedtek a lakbérek, így 12 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Budapesten a havi drágulás „mindössze” 0,3 százalékos volt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex legfrissebb adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS