Kit keresnek fel a NAV revizorai? – Itt a 38. heti lista

2019. 09. 16., 08:02

Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 16-án kezdődő 38. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakör: online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember 4. és 18. között Budapesten ellenőrzik a kezelőszemélyzet nélkül is működőképes automata berendezések pl. parkolóautomata, önkiszolgáló autómosó automata, önkiszolgáló benzinkút, csomagpont-automata, könyvautomata, játékautomata, fényképkészítő automata, menetjegykiadó automata stb. adóhatósághoz történő bejelentésének teljesítését.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 16. és 22. között ellenőrzik a számla- és nyugtaadást Kunszentmiklós, Tass és Szalkszentmárton településeken, majd a pénztárgépekben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Az igazgatóság felhívja az adózók figyelmét, hogy határidőben intézkedjenek a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentéséről, illetve az online pénztárgépekkel kapcsolatos egyéb kötelezettségek teljesítésére is fokozottan ügyeljenek pl. éves felülvizsgálat elvégzése, adatkapcsolat, pénztárgépnapló megléte.

Az igazgatóság munkatársai kiemelten ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskereskedőket egész évben. Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei revizorai szeptember 16. és 22. között Komlón, Mágocson, Nagyhajmáson, Palkonyán, Szigetváron, Villányban és Pécsen ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, és az áruk eredetét.

A hivatal munkatársaira a kiskereskedők, a piaci értékesítők, a vendéglátók, az építőipari adózók, valamint a szüreti időszakban a mezőgazdasági idénymunkásokat foglalkoztatók számíthatnak.

A szüreti fesztiválokon, egyéb rendezvényeken szintén jelen lesznek a NAV ellenőrei.

Békés megye

A NAV Békés megyei munkatársai 2019. szeptember 17. és 18. között, valamint 2019. szeptember 24. és 25. között Vésztőn ellenőriznek. A revizorok a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzése mellett a nyugta- és számlaadást és ezzel összefüggésben az online pénztárgépek bevételi adatait vizsgálják, akár ismétlődően is.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei szeptember 16. és 20. között a pékségeknél ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, és az online pénztárgép megfelelő használatát.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember hónapjában a papír- és írószer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat, a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az általuk forgalmazott áruk eredetét ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember 16. és 20. között az állateledel és horgász boltokat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. szeptember 16. és 19. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 16. hétfő: Balassagyarmat és környéke
  • szeptember 17. kedd: Salgótarján és környéke
  • szeptember 18. szerda: Pásztó és környéke
  • szeptember 19. csütörtök: Szécsény és környéke

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást vizsgálják a mobiltelefon-kellék kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrzik.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38. héten azokat ellenőrzi, akiknél legalább két éve nem volt ellenőrzés. Ismét vizsgálatra számíthatnak azok is, akiknek a pénztárgépe legalább 60 napja nem küld adatokat.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember 6. és 22. között a szüreti fesztiválokon, rendezvényeken ellenőriznek. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • szeptember 20. péntek: Dunaföldvár
  • szeptember 21. szombat: Paks, Dunaföldvár
  • szeptember 22. vasárnap: Dunaföldvár

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember 16. és 21. között a zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Zala megye

A NAV Zala megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. szeptember 9. és 22. között a piacokon és közterületeken árusítókat ellenőrzik.

A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS