Kiket és hol keresnek fel a NAV revizorai? – Itt a 11. heti lista

2020. 03. 09., 08:30

Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a március 9-én kezdődő 11. héten.

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül - készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg.

A NAV közel 2000, ezt az adóelkerülő magatartást elkövető gazdasági társaságot azonosított, akikre vonatkozóan a közeljövőben ellenőrzéseket kezdeményez. A vizsgálatok kiemelten a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményekre és a béren felüli, adózatlan jövedelmekre irányulnak.

Az érintett adózóknak az ellenőrzések megkezdéséig lehetőségük van az adóelkerülés céljával juttatott utalványok valós közterheit bevallani, valamint a korábbi évekre benyújtott bevallásaikat is önellenőrzéssel módosítani és az ezzel keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 9. és 15. között

 • Kunszentmiklóson

ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, ezt követően a pénztárgépekben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Az igazgatóság munkatársai egész évben ellenőrzik a vendéglátókat (éttermi vendéglátás, italszolgáltatás). Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai március 9. és március 15. között

 • Pécsett,
 • Komlón,
 • Bodán,
 • Hidason,
 • Bonyhádon és
 • Pogányban

a vendéglátóhelyeken, az élelmiszerboltokban, valamint zöldség-, gyümölcs-kiskereskedőknél vizsgálják az online pénztárgép használatát, a számla- és nyugtaadást, és a foglalkoztatottak bejelentését. A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a szabályos foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

A béren kívüli juttatásként adott utalványokkal visszaélő, beazonosított vállalkozások körében is elindult az ellenőrzés, amelynek célja a meg nem fizetett adók és járulékok összegének feltárása és meghatározása. Az érintett adózók az ellenőrzések megkezdéséig önellenőrzéssel még helyesbíthetik a bevallásaikat.

Békés megye

2020. március 9. és 13. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai

 • Kétsopronyban és
 • Kondoroson

végeznek ellenőrzéseket. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzésekre ismétlődő jelleggel is lehet számítani.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei március 9. és 13. között ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, az áruk eredetét a zöldség- és gyümölcskereskedőknél.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2020. március 9. és 13. között:

 • március 9. hétfő: Debrecen, Létavértes, Kokad
 • március 10. kedd: Debrecen, Álmosd, Bagamér
 • március 11. szerda: Debrecen, Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom
 • március 12. csütörtök: Debrecen, Biharkeresztes
 • március 13. péntek: Debrecen

Az ellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik. Emellett figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek, a nyugtaadást már korábban elmulasztók, továbbá a jövedéki termékek forgalmának vizsgálatára is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 11. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 9. hétfő: Szilvásvárad
 • március 10. kedd: Pétervására
 • március 11. szerda: Mátrafüred
 • március 12. csütörtök: Kerekharaszt
 • március 13. péntek: Kisnána

A NAV munkatársai ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Az igazgatóság munkatársai márciusban a megyei virág- és ajándékkereskedőknél is ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. március 9. és 13. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 9. hétfő: Rétság és környéke
 • március 10. kedd: Salgótarján és környéke
 • március 11. szerda: Balassagyarmat és környéke
 • március 12. csütörtök: Jobbágyi és környéke
 • március 13. péntek: Bátonyterenye és környéke

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást vizsgálják a gépjárműalkatrész-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrzik.

Somogy megye

Március második hetében a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrzésére számíthatnak a virág- és dísznövény-értékesítők, a csemete- és palántatermelők, -értékesítők, a kertieszköz-forgalmazók, a vetőmag- és vegyszer-értékesítők, a gazdaboltok és a kertikisgép-kereskedők.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok, de esetenként ellenőrzik a forgalmazott termékek eredetét is.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 9. és 13. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • március 9. hétfő: Dunaföldvár
 • március 10. kedd: Pincehely, Simontornya
 • március 11. szerda: Zomba, Hőgyész
 • március 12. csütörtök: Dombóvár
 • március 13. péntek: Paks

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 9. és 13. között az alábbi járásokban terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 9. hétfő: Tapolca
 • március 10. kedd: Devecser
 • március 11. szerda: Sümeg
 • március 12. csütörtök: Veszprém
 • március 13. péntek: Balatonalmádi

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 2. és 11. között a virágboltokat, az édességkereskedőket, ékszerüzleteket, valamint a vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják. Az érintett helyszíneken forgalomszámlálásra is sor kerülhet. A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS