Kik kerültek a 9. héten a NAV „célkeresztjébe”? – Itt a friss lista

2019. 02. 25., 09:35

Az ADÓtraffipax bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a február 25-én kezdődő 9. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

 • Minimálbér, garantált bérminimum ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban közös ellenőrzéseket tartanak országszerte. A gazdálkodók tevékenységétől függetlenül ellenőrzik a 2019. január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását. Az ellenőrzések célja, hogy a foglalkoztatók a Kormányrendelet (324/2018., XII. 30.) bérekre vonatkozó előírásait betartsák, és ne sérüljenek a munkavállalók alapvető, munkabérhez kapcsolódó garanciális jogai.

 • Munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2019. január 31-től kezdték meg a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzését. Elsősorban azon adózók számíthatnak ellenőrzésre, akik korábban megszűnt társasággal álltak kapcsolatban az általuk foglalkoztatott magánszemélyek tekintetében, továbbá azon adózók, akik a munkaerő-kölcsönbeadói tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel nem rendelkeznek, valamint azok, akik a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési, bevallási, és befizetési kötelezettségeiket nem teljesítették. Amennyiben az ellenőrzések megkezdéséig az adózó teljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, abban az esetben mentesül a jogkövetkezmények alól.

 • Online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai fokozottan ellenőrzik a rendezvényszervezőket, és kiemelten a farsangi bálok szervezőit februárban. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága februárban kiemelten ellenőrzi a megye oktatási- és egészségügyi intézményeinek területén lévő büféket és vendéglátóegységeket. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. (Márciusban kiemelten ellenőrzik majd a székhelyszolgáltatók és az azokat igénybevevők bejelentési és változás-bejelentési kötelezettségeinek teljesítését.)

Az igazgatóság munkatársai február 25. és március 1. között Lajosmizsén és Tiszakécskén kiemelten ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, majd a pénztárgépekben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását. 

Az igazgatóság munkatársai egész évben kiemelten ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskereskedőket egész évben. Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai február 25. és március 3. között Beremenden, Harkányban, Komlón, Lánycsókon, Mohácson, Siklóson valamint a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket, ahol a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatást, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét ellenőrzik. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A revizorok megjelenésére számíthatnak a kiskereskedők és a mozgóárusok, de a piacokra, a közterületen értékesítőkhöz, valamint a megye területén zajló építkezésekre is ellátogatnak a hivatal munkatársai.

A mohácsi Busójáráson a kitelepülők a rendezvény minden napján számíthatnak próbavásárlásokra és ellenőrzésekre.

Békés megye

2019. február 27-én a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban Békéscsabán a Rózsakert Piac és a Vásárcsarnok területén ellenőriznek. A revizorok a foglalkoztatottak bejelentései mellett a nyugta- és számlaadást, valamint a forgalmi viszonyok alakulását vizsgálják. Az ellenőrzésekre – akár ismétlődő jelleggel – egész nap lehet számítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 25. és március 1. között a fodrászati, szépségápolási szolgáltatóknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését. 

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei február 25. és március 1. között ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását, esetenként még forgalomszámlálást is végeznek a pékségeknél.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. február 25. és március 1. között:

 • február 25. hétfő: Debrecen
 • február 26. kedd: Debrecen
 • február 27. szerda: Debrecen
 • február 28. csütörtök: Debrecen
 • március 1. péntek: Debrecen

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 9. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 25. hétfő: Gyöngyös
 • február 26. kedd: Boldog
 • február 27. szerda: Nagyréde
 • február 28. csütörtök: Parád
 • március 1. péntek: Eger

A NAV revizorai kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Az igazgatóság munkatársai 2019 februárjában fokozottan ellenőrzik a megye területén található vendéglátóhelyeket, éttermeket, gyorséttermeket. A NAV revizorai kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 25. és március 1. között fokozottan ellenőrzik a hentesüzleteket. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet, az alkalmazottak bejelentését, de forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. február 25. és március 1. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 25. hétfő: Szécsény és környéke
 • február 27. szerda: Bátonyterenye és környéke
 • február 8. csütörtök: Pásztó és környéke
 • március 1. péntek: Salgótarján és környéke

A revizorok elsősorban a pékségeknél ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, valamint a számla- és nyugtaadást. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát vizsgálják.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik 2019. február 25. és március 10. között a virágkereskedőket.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztattak társadalombiztosítási bejelentését.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 9. héten folytatja azoknak a pénztárgépeknek az ellenőrzését, amelyek nem kommunikálnak a NAV szerverével, valamint az építőipari tevékenység körében a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzését. Az építkezéseken az ellenőrök időnként a kormányhivatal munkaügyi ellenőreivel közösen jelennek meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 9. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 25. hétfő: Vaja, Őr, Jármi
 • február 26. kedd: Nyírmada, Nyíregyháza
 • február 27. szerda: Nyírjákó, Laskod
 • február 28. csütörtök: Kocsord, Győrtelek, Ököritófülpös
 • március 1. péntek: Kótaj, Nyíregyháza

A NAV munkatársai a kereskedők és vendéglátók nyugta- és számlaadásának ellenőrzése mellett kiemelt figyelmet fordítanak az építőipari alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatásának vizsgálatára is.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 18. és 2019. március 1. között folyamatosan ellenőrzik a zöldség, gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó adózókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 25. és március 1. között az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 25. hétfő: Csesznek, Csetény, Dudar
 • február 26. kedd: Somlószőlős, Somlóvásárhely, Doba
 • február 27. szerda: Csabrendek, Dabronc, Gógánfa
 • február 28. csütörtök: Mezőlak, Nyárád, Ugod
 • március 1. péntek: Nagyvázsony, Kapolcs, Monostorapáti

A NAV ellenőrei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS