Kik és hol kerülnek a NAV célkeresztjébe a 48. héten? – Itt a friss lista

2018. 11. 26., 08:41

Az adóhivatal közzétette, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a november 26-án kezdődött 48. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

Társasági adó, rehabilitációs hozzájárulás és innovációs járulék adónemekben eltéréssel rendelkezők ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2018. november 15-től megkezdik azon adózók ellenőrzését, amelyek a társasági adóbevallásukban, egyéb adóbevallásaikban, valamint a benyújtott adatszolgáltatásokban szereplő adatok összevetése alapján feltehetően helytelenül határozták meg a bevallott társasági adó alapját, jogosulatlanul érvényesítettek adókedvezményt, illetve nem, vagy nem megfelelő összegben vallották be rehabilitációs hozzájárulás és innovációs járulék adónemben keletkezett kötelezettségeiket.

Őstermelői tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai október 15-től az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében indítanak vizsgálatot. Ellenőrzésre elsősorban azok számíthatnak, akik személyi jövedelemadó bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget nem teljes körűen szerepeltették, helytelenül határozták meg járulékalapjukat, nem vagy nem megfelelő összegben vallották be egészségügyi hozzájárulás adónemben keletkezett kötelezettségeiket, illetve jogosulatlanul érvényesítettek személyi jövedelemadó adókedvezményt, Kiemelt feladat a bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésének ellenőrzése is.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november 20. és 30. között Budapesten jogkövetési vizsgálatokat végeznek a székhelyszolgáltatóknál.

Baranya megye

A NAV munkatársai november 26. és december 2. között Szentlőrincen, Szigetváron, Komlón, Kozármislenyben, Siklóson, Harkányban és a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket.

A próbavásárlások során a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják. Ellenőrzésre számíthatnak a zöldség- és gyümölcskereskedők, a pékségek, a vendéglátóhelyek, valamint a piacon, közterületen értékesítők. Az adóhatóság munkatársai kiemelten ellenőrzik az autógumi-szervizeket és a személyszállítókat is.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. november 26. és 30. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 48. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • november 26. hétfő: Füzesabony
 • november 27. kedd: Pétervására
 • november 28. szerda: Verpelét
 • november 29. csütörtök: Csány
 • november 30. péntek: Kál
 • december 1. szombat: Eger

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018 novemberében fokozottan ellenőrzik az óra-ékszer üzleteket és a mobiltelefon kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi időpontokban és helyszíneken ellenőriz a 48. héten:

 • november 26. hétfő: Törökszentmiklós, Jászberény
 • november 27. kedd: Törökszentmiklós
 • november 28. szerda: Törökszentmiklós
 • november 29. csütörtök: Törökszentmiklós, Jászárokszállás
 • november 30. péntek: Törökszentmiklós, Kenderes
 • december 1. szombat: Törökszentmiklós, Kőtelek

A revizorok az üzletekben a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségeket ellenőrzik.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. november 26. és 30. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • november 26. hétfő: Szurdokpüspöki, Jobbágyi és környékük
 • november 27. kedd: Pásztó és környéke
 • november 28. szerda: Szécsény és környéke
 • november 29. csütörtök: Magyarnándor, Bercel és környékük
 • november 30. péntek: Karancslapujtő és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november 26-tól kiemelten ellenőrzik a vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepekhez köthető vendéglátókat és szezonális termékeket árusítókat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 48. héten azokat a szezonális üzleteket üzemeltetőket ellenőrzi, akik nem jelentették be a pénztárgépek használatának szüneteltetését.

Vizsgálatokra számíthatnak a drogériák és az illatszert, szépészeti termékeket forgalmazók.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint az értékesített áruk beszerzésének bizonylatolását is vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 46. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • november 12. hétfő: Nyírkarász
 • november 13. kedd: Vásárosnamény
 • november 14. szerda: Fehérgyarmat
 • november 15. csütörtök: Kocsord, Győrtelek
 • november 16. péntek: Nyírcsaholy, Nagyecsed

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november hónapban kiemelten ellenőrzik az informatikai eszközöket forgalmazó adózókat. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az on-line pénztárgépek használatát vizsgálják. A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján indokolt esetben forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november 26. és december 1. között az alábbi járások területén terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • november 26. hétfő: Zirc
 • november 27. kedd: Sümeg
 • november 28. szerda: Pápa
 • november 29. csütörtök: Veszprém
 • november 30. péntek: Várpalota
 • december 1. szombat: Balatonalmádi

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják, továbbá kiemelten ellenőrzik a tényleges és bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, valamint a pénztárgépek éves felülvizsgálatát.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS