Kihez kopogtatnak a NAV revizorai az 5. héten? – Itt a friss lista

2019. 01. 28., 09:33

Az ADÓtraffipax bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a január 28-án kezdődő 5. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakör: online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 31. között  fokozottan ellenőrzik a sport-, szórakoztató és szabadidős tevékenységet végző vállalkozásokat. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. 

Az igazgatóság munkatársai februárban fokozottan ellenőrzik a rendezvényszervezőket, és kiemelten a farsangi bálok szervezőit februárban. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 28. és február 2. között a télisport-felszerelések értékesítésével-, kölcsönzésével- és szervizelésével foglalkozó vállalkozásokat ellenőrzik Budapesten. 

Az adóellenőrök a helyszíni ellenőrzések során az alkalmazottak bejelentését, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják. 

Kelet-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága 2019. január 28. és február 1. között kiemelten ellenőrzi a belvárosi vendéglátóhelyeket, a kiskereskedőket és a taxisokat. A fokozott hatósági jelenlét során a revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás teljesítését is vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága februárban kiemelten ellenőrzi a megye oktatási- és egészségügyi intézményeinek területén lévő büféket és vendéglátóegységeket. 2019. február 11. és 15. között pedig fokozottan ellenőrzik a megye virág- és ajándéktárgyárusait. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. 

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai január 28. és február 3. között Harkányban, Komlón, Mágocson, Mohácson, Szászváron, Szigetváron és Pécsen végeznek ellenőrzéseket.

A vizsgálatok során a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét ellenőrzik. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A farsangi időszakra való tekintettel, a hivatal munkatársai kiemelten ellenőrzik a jelmezkölcsönzőket, a használtruha-kereskedőket, valamint az egyéb farsangi termékeket értékesítőket. Ezen kívül a revizorok jelenlétére számíthatnak a vendéglátóhelyek és a kiskereskedők is.

A megye területén, bármelyik építkezésen megjelenhetnek a revizorok, és az ott dolgozók foglalkoztatásának szabályszerűségét is vizsgálják.

Békés megye

2019. január 28. és február 1. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban Békésen, Békéscsabán, Mezőberényben, Gyomaendrődön, Gyulán, Szarvason és Orosházán ellenőrzik az éttermeket, gyorséttermeket, pizzériákat. A revizorok próbavásárlásokkal vizsgálják az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs alkalmazásának jogszerűségét. Emellett számítani lehet a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzésére és forgalomszámlálásra is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 28. és február 1. között fokozottan ellenőrzik a megyében azokat az adózókat, akik elmulasztották az online pénztárgép éves felülvizsgálatát elvégeztetni a pénztárgépszervizzel. Vizsgálják ezen kívül a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentését. 

A vállalkozások az alábbi területeken számíthatnak ellenőrzésekre: 

  • január 29. kedd: Ózd 
  • január 30. szerda: Miskolc 
  • január 31. csütörtök: Sárospatak 

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei január 28. és február 1. között ellenőrzik a fodrászatokat, szépségszalonokat és az egészségmegőrző vállalkozásokat. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 14. és 31. között fokozottan ellenőrzik a fénymásoló üzleteket, a papírboltokat, illetve a ruhatisztítással foglalkozó vállalkozásokat Győrben és Sopronban. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. január 28. és február 1. között:

  • január 28. hétfő: Hajdúsámson, Debrecen
  • január 29. kedd: Létavértes, Debrecen
  • január 30. szerda: Balmazújváros, Debrecen
  • január 31. csütörtök: Debrecen
  • február 1. péntek: Debrecen

Az igazgatóság munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 5. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • január 28. hétfő: Heves
  • január 29. kedd: Gyöngyös
  • január 30. szerd: Hatvan
  • január 31. csütörtök: Recsk
  • február 1. péntek: Füzesabony

A NAV revizorai kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi időpontokban és helyszíneken ellenőriz az 5. héten:

  • január 28. hétfő: Tiszabura
  • január 29. kedd: Kunhegyes
  • január 30. szerda: Tószeg
  • január 31. csütörtök: Szolnok
  • február 1. péntek: Újszász

A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 28. és február 15. között fokozottan ellenőrzik a jelmez- és ruhakölcsönzőket, az új és a használt textiltermékek és lábbelik forgalmazóit. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. január 28. és február 1. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • január 28. hétfő: Jobbágyi, Szurdokpüspöki és környékük
  • január 29. kedd: Salgótarján és környéke
  • január 30. szerda: Pásztó és környéke
  • január 31. csütörtök: Rétság és környéke
  • február 1. péntek: Bátonyterenye és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten vizsgálják a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik 2019. januárjában a fodrászati, szépségápolási és egészségmegőrző vállalkozásokat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága januárban az 5. héten azokat az üzleteket ellenőrzi, ahol az online pénztárgépek nem kommunikálnak a NAV szerverével.

Emellett az építőipari foglalkoztatottak bejelentéseit is vizsgálják a hivatal munkatársai.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 5. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • január 28. hétfő: Nyíregyháza, Benk
  • január 29. kedd: Fehérgyarmat
  • január 30. szerda: Baktalórántháza, Nyírjákó
  • január 31. csütörtök: Nagykálló, Máriapócs
  • február 1. péntek: Kótaj

A NAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a kereskedők és a vendéglátók ellenőrzésére. A nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét is vizsgálják.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 28. és 2019. február 02. között folyamatosan ellenőrzik a textil, ruházati termékek kereskedelmével foglalkozó adózókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS