Így ellenőrzött a NAV 2018-ban

2019. 08. 09., 16:31

A NAV átalakuló ellenőrzési szemléletében egyre nagyobb szerepet kapnak a valós idejű, célzott vizsgálatok. Kevesebb ellenőrzéssel, központosított kockázatelemzéssel és új szolgáltatások bevezetésével, mint például a kiemelt adózók előzetes értesítése, a támogató eljárás vagy az adótraffipax, hatékonyabban biztosíthatók a bevételek – olvasható az adóhivatal „Bulletin 2018” című kiadványában.

Csökkent az ellenőrzéstípusok száma is. Középpontba került a jogkövetéssel arányos hatósági fellépés. A támogató eljárások és támogató jellegű ellenőrzések jelentős költségvetési bevételt produkáltak, 2018-ban 15 475 támogató jellegű ellenőrzés eredményeként az adózók önellenőrző, illetve alapbevallásaikban 13,18 milliárd forint adóról adtak számot.

A NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést. 2018-ban 12 ezer ilyen ellenőrzés volt. Ezekben az eljárásokban az adózó személyes részvételére nincs szükség, a NAV az ellenőrzés hivatalos iratait az ügyfél elektronikus tárhelyére küldi, az ellenőrzött fél iratait, beadványait pedig hivatali tárhelyén fogadja az erre a célra rendszeresített ELLUGY nyomtatvány segítségével. Ezekkel az újításokkal jelentősen egyszerűsödött az ellenőrzési eljárás és csökkentek az adózó, valamint a hivatal költségei, időráfordítása is.

Szakterületi ellenőrzések

A 190,6 ezer adószakmai vizsgálat 122 ezer adózót érintett. A feltárt adókülönbözet meghaladta a 274,5 milliárd forintot, a kivetett szankciók összege 208,6 milliárd forintot tett ki. Az online pénztárgépek adatainak felhasználásával végzett 9,6 ezer ellenőrzés összesen 2,8 milliárd forint adókülönbözetre derített fényt. A jövedéki szakterületen befejezett 48,5 ezer ellenőrzés 13,5 ezer esetben tárt fel jogsértést, a kiszabható bírság összege megközelítette a 2,9 milliárd forintot. 2018-ban mintegy 3,5 ezer fémkereskedelmi ellenőrzést folytatott le a hivatal, a közúti ellenőrzések során feltárt jogsértések miatt 5,6 ezer esetben kellett közigazgatási bírságot kiszabni mintegy 850,7 millió forint értékben. A több mint 190 ezer járműellenőrzés 21,4 ezer EKÁER-bejelentéssel kapcsolatos jogsértést állapított meg.

EKÁER-ellenőrzések

Az EKÁER adatainak felhasználásával végzett 16,1 ezer ellenőrzés 2018-ban 36,3 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a bejelentések száma meghaladta a 13,4 milliót. Jól érzékelteti a rendszer előnyeit, hogy az előző évhez képest kevesebb ellenőrzést végeztek a NAV munkatársai, mégis magasabb találati arán­nyal. A kockázatelemzés módszerével nagy eséllyel olyan adózók vizsgálatá­ra kerül sor, akiknél adózási szempontból nagy valószínűséggel szabály­talan az üzletmenet. Kiugróan magas a korábbi évekhez viszonyítva a szakterületeinknek – ezen belül a bűnügyi szakterületnek – átadott információk mennyisége, ami azt is jelenti, hogy egy adózóról több szakterület adatai összefutnak a NAV rendszerében.

Foglalkoztatotti riasztás

2018-as fejlesztés a foglalkoztatotti riasztás rendszere, ami az ellenőrzési és bűnügyi tapasztalatok alapján kockázatos szektorokban, a gyakran új foglalkoztatóhoz kerülő, esetleg munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott magánszemélyek adatait monitorozza. A rendszer a jelenleg követett mintegy 83 ezer adózó T1041 jelű bejelentéseinek változását, sőt, az őket foglalkoztató cégek bevallásait és befizetéseit is vizsgálja. A szisztéma segítségével a NAV 2018-ban 481 ellenőrzést zárt le, több mint 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet feltárva. A riasztás alapján indított támogató ellenőrzések 200 millió forint többletbefizetést eredményeztek. Az eljárások eredményeként gyakran sikerül elérni, hogy a korábban bejelentés vagy járulékfizetés nélkül alkalmazott munkavállalók helyzete rendeződik, foglalkoztatásuk a szabályok betartása mellett folytatódik. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS