Így ellenőrzött a NAV 2018-ban

2019. 08. 09., 16:31

A NAV átalakuló ellenőrzési szemléletében egyre nagyobb szerepet kapnak a valós idejű, célzott vizsgálatok. Kevesebb ellenőrzéssel, központosított kockázatelemzéssel és új szolgáltatások bevezetésével, mint például a kiemelt adózók előzetes értesítése, a támogató eljárás vagy az adótraffipax, hatékonyabban biztosíthatók a bevételek – olvasható az adóhivatal „Bulletin 2018” című kiadványában.

Csökkent az ellenőrzéstípusok száma is. Középpontba került a jogkövetéssel arányos hatósági fellépés. A támogató eljárások és támogató jellegű ellenőrzések jelentős költségvetési bevételt produkáltak, 2018-ban 15 475 támogató jellegű ellenőrzés eredményeként az adózók önellenőrző, illetve alapbevallásaikban 13,18 milliárd forint adóról adtak számot.

A NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést. 2018-ban 12 ezer ilyen ellenőrzés volt. Ezekben az eljárásokban az adózó személyes részvételére nincs szükség, a NAV az ellenőrzés hivatalos iratait az ügyfél elektronikus tárhelyére küldi, az ellenőrzött fél iratait, beadványait pedig hivatali tárhelyén fogadja az erre a célra rendszeresített ELLUGY nyomtatvány segítségével. Ezekkel az újításokkal jelentősen egyszerűsödött az ellenőrzési eljárás és csökkentek az adózó, valamint a hivatal költségei, időráfordítása is.

Szakterületi ellenőrzések

A 190,6 ezer adószakmai vizsgálat 122 ezer adózót érintett. A feltárt adókülönbözet meghaladta a 274,5 milliárd forintot, a kivetett szankciók összege 208,6 milliárd forintot tett ki. Az online pénztárgépek adatainak felhasználásával végzett 9,6 ezer ellenőrzés összesen 2,8 milliárd forint adókülönbözetre derített fényt. A jövedéki szakterületen befejezett 48,5 ezer ellenőrzés 13,5 ezer esetben tárt fel jogsértést, a kiszabható bírság összege megközelítette a 2,9 milliárd forintot. 2018-ban mintegy 3,5 ezer fémkereskedelmi ellenőrzést folytatott le a hivatal, a közúti ellenőrzések során feltárt jogsértések miatt 5,6 ezer esetben kellett közigazgatási bírságot kiszabni mintegy 850,7 millió forint értékben. A több mint 190 ezer járműellenőrzés 21,4 ezer EKÁER-bejelentéssel kapcsolatos jogsértést állapított meg.

EKÁER-ellenőrzések

Az EKÁER adatainak felhasználásával végzett 16,1 ezer ellenőrzés 2018-ban 36,3 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a bejelentések száma meghaladta a 13,4 milliót. Jól érzékelteti a rendszer előnyeit, hogy az előző évhez képest kevesebb ellenőrzést végeztek a NAV munkatársai, mégis magasabb találati arán­nyal. A kockázatelemzés módszerével nagy eséllyel olyan adózók vizsgálatá­ra kerül sor, akiknél adózási szempontból nagy valószínűséggel szabály­talan az üzletmenet. Kiugróan magas a korábbi évekhez viszonyítva a szakterületeinknek – ezen belül a bűnügyi szakterületnek – átadott információk mennyisége, ami azt is jelenti, hogy egy adózóról több szakterület adatai összefutnak a NAV rendszerében.

Foglalkoztatotti riasztás

2018-as fejlesztés a foglalkoztatotti riasztás rendszere, ami az ellenőrzési és bűnügyi tapasztalatok alapján kockázatos szektorokban, a gyakran új foglalkoztatóhoz kerülő, esetleg munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott magánszemélyek adatait monitorozza. A rendszer a jelenleg követett mintegy 83 ezer adózó T1041 jelű bejelentéseinek változását, sőt, az őket foglalkoztató cégek bevallásait és befizetéseit is vizsgálja. A szisztéma segítségével a NAV 2018-ban 481 ellenőrzést zárt le, több mint 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet feltárva. A riasztás alapján indított támogató ellenőrzések 200 millió forint többletbefizetést eredményeztek. Az eljárások eredményeként gyakran sikerül elérni, hogy a korábban bejelentés vagy járulékfizetés nélkül alkalmazott munkavállalók helyzete rendeződik, foglalkoztatásuk a szabályok betartása mellett folytatódik. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS