Húsz évet is kaphat a székhelyszolgáltatóból lett számlagyáros

2021. 05. 25., 14:30

Magyarország egyik legnagyobb székhelyszolgáltatójának vezetője felügyelte a számlagyáras bűnszervezetet, amit a napokban számolt fel a NAV. A több mint 800 milliós áfacsalás gyanúsítottjai közül öten már letartóztatásban vannak. A cégháló feltérképezésében ezúttal is nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, a NAV ugyanis már minden belföldi számlára rálát.

A Győr–Budapest–Miskolc tengelyen tevékenykedő bűnszervezet egy többszintű céghálót és egy azt kiszolgáló számlagyárat működtetett. A cégek egy része alvállalkozóin keresztül valós szolgáltatásokat nyújtott – takarítást, lakatosmunkát végeztek megrendelőiknek –, egy másik részét azonban kizárólag számlázásra hozták létre. A fiktív költségszámlákkal a hálózat tagjai fizetendő áfájukat csökkentették, összesen 826 millió forintos kárt okozva a költségvetésnek.

Az alvállalkozói szint sűrűn váltott bukó cégei csaknem 800 főt foglalkoztattak. Az alkalmazottak – annak ellenére, hogy rendszeresen egyik foglalkoztatótól a másikhoz jelentették át őket – ugyanazokat a feladatokat látták el ugyanazokkal az eszközökkel, gyakran ugyanazon a helyszínen.

A bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók egy nap alatt 26 ingatlant zároltak, több millió forint készpénzt, nagy értékű karórákat foglaltak, és 18 bankszámlát is befagyasztottak, összesen csaknem 750 millió forint értékben. A papíralapú könyvelés és elektronikus nyilvántartások mellett az elkövetők telefonjain tárolt adatokat is begyűjtötték, sokan közülük ugyanis titkosított kommunikációra alkalmas mobilappokon és levelezőrendszereken tartották a kapcsolatot.

A nyomozók összesen 11 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, öten már letartóztatásban vannak. A NAV bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, a szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS