Hol és kit keresnek fel a NAV revizorai? – Itt a 9. heti lista

2020. 02. 24., 08:30

Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a február 24-én kezdődő 9. héten.

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV: az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül - készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg.

A NAV közel 2000, ezt az adóelkerülő magatartást elkövető gazdasági társaságot azonosított, akikre vonatkozóan a közeljövőben ellenőrzéseket kezdeményez. A vizsgálatok kiemelten a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményekre és a béren felüli, adózatlan jövedelmekre irányulnak.

Az érintett adózóknak az ellenőrzések megkezdéséig lehetőségük van az adóelkerülés céljával juttatott utalványok valós közterheit bevallani, valamint a korábbi évekre benyújtott bevallásaikat is önellenőrzéssel módosítani és az ezzel keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni.

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 2. és 6. között ellenőrzik a szálláshely-szolgáltatókat. Az ellenőrzésekkor a revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás szabályainak betartását vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egész évben ellenőrzik a vendéglátókat (éttermi vendéglátás, italszolgáltatás). Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai február 24. és március 1. között továbbra is ellenőrzik a takarítók szabályos foglalkoztatását a megyeszékhely oktatási és egészségügyi intézményeiben.

Az ellenőrök a héten Pécsett, Siklóson, Szentlőrincen és Szigetváron, a vendéglátóhelyeken, élelmiszerboltokban és a húsboltokban vizsgálják az online pénztárgép használatát, a számla- és nyugtaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését.

A Mohácsi Busójárás árusai a rendezvény minden napján számíthatnak a revizorok jelenlétére.

A hivatal munkatársai továbbra is ellenőrzik a dolgozók foglalkoztatását a megye építkezésein.

Békés megye

2020. február 26-án a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai Békéscsabán a Rózsakert Piacon és a Vásárcsarnokban ellenőriznek. A revizorok a foglalkoztatottak bejelentése mellett a nyugta- és számlaadást vizsgálják.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 28-án és 29-én a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Az igazgatóság munkatársai februárban az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségeket (éves felülvizsgálat, adatkommunikáció, szüneteltetés vagy selejtezés bejelentése) ellenőrzik.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei február 24. és 28. között a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét ellenőrzik a távol-keleti árukat forgalmazó üzletekben.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2020. február 24. és 28. között:

 • február 24. hétfő: Debrecen, Hosszúpályi
 • február 25. kedd: Debrecen, Nyíradony
 • február 26. szerda: Debrecen, Püspökladány
 • február 27. csütörtök: Debrecen, Vámospércs
 • február 28. péntek: Debrecen

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik. Emellett figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek, a nyugtaadást már korábban elmulasztók, továbbá a jövedéki termékek forgalmának vizsgálatára is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. februárban a megyei ajándéküzleteknél, vendéglátóhelyeknél, éttermeknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 24. és 28. között továbbra is az iskolai és munkahelyi büféket ellenőrzik a megyében. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják. Az érintett helyszíneken forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 24. és 28. között a zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. február 24. és 28. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 24. hétfő: Pásztó és környéke
 • február 25. kedd: Salgótarján és környéke
 • február 26. szerda: Bátonyterenye és környéke
 • február 27. csütörtök: Balassagyarmat és környéke
 • február 28. péntek: Szécsény és környéke

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást vizsgálják a kávézókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrzik.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága február harmadik hetében folytatja a vendéglátóhelyek ellenőrzését.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Emellett a vizsgálatok arra is figyelmet fordítanak, hogy az ellenőrzött vállalkozás elkészítette-e az év végi záróleltárát, valamint a melegkonyhás vendéglátóhelyeken a kedvezményes áfagyűjtőt a szabályoknak megfelelően használják-e.

A vendéglátáson kívül figyelmet kap az őrző-védő vállalkozásoknál a foglalkoztatási szabályok betartása.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 9. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 24. hétfő: Mátészalka, Ópályi
 • február 25. kedd: Beregsurány, Beregdaróc
 • február 26. szerda: Érpatak, Újfehértó
 • február 27. csütörtök: Tiszavasvári, Tiszalök
 • február 28. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai a kereskedők és vendéglátók nyugta- és számlaadását, valamint az építőipari alkalmazottak bejelentéseit is ellenőrzik.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 24. és 28. között a gépjárműalkatrész-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • február 24. hétfő: Harc, Hőgyész
 • február 25. kedd: Paks
 • február 26. szerda: Szekszárd
 • február 27. csütörtök: Dombóvár
 • február 28. péntek: Bonyhád, Kakasd

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 24. és 28. között az éttermeket és a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az adóellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

A hivatal munkatársai továbbra is ellenőrzik a megye építkezésein az alkalmazottak szabályos foglalkoztatását.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 24. és 28. között az alábbi járásokban terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 24. hétfő: Veszprém
 • február 25. kedd: Ajka
 • február 26. szerda: Sümeg
 • február 27. csütörtök: Pápa
 • február 28. péntek: Várpalota

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják, adott esetben az ellenőrzések mellett forgalomszámlálást is végezhetnek.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. február 24. és 28. között a bútor- és bútoralkatrész üzleteket, valamint a barkácsboltokat ellenőrzik.

Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS