Hol és kiket keresnek fel a NAV revizorai? – Itt a 38. heti lista

2020. 09. 14., 08:30

Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 14-én kezdődő 38. héten.

„Központi” témakör: béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél.

Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Kiemelt ellenőrzési témakör: katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket.

Az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésének ellenőrzésén túl vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai szeptember 14. és 20. között

 • hétfőn Pécsett, a Citrom utcai üzletekben,
 • szerdán a harkányi piacon értékesítőknél,
 • csütörtökön pedig Pécsett, a Forrás üzletházban található ruházati-kereskedőknél

ellenőriznek. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 15. és 17. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 15. és 18. között a hentesüzleteket ellenőrzik. Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • szeptember 15. kedd: Tatabánya, Komárom, Lábatlan, Nyergesújfalu, Esztergom
 • szeptember 16. szerda: Bábolna, Oroszlány, Tata, Dorog, Tatabánya
 • szeptember 17. csütörtök: Esztergom, Tát, Kisbér, Tatabánya, Nyergesújfalu
 • szeptember 18. péntek: Ács, Tata, Tatabánya, Komárom, Dorog

Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 14. és 18. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 14. hétfő: Rétsági járás
 • szeptember 15. kedd: Pásztói járás
 • szeptember 16. szerda: Szécsényi járás
 • szeptember 17. csütörtök: Balassagyarmati járás
 • szeptember 18. péntek: Salgótarjáni járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a virág-, dísznövény-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38-39. héten a megye teljes területén ellenőrzi a nyugta- és számlakibocsátást, a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését. Az adóellenőrök az építőiparban foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják.

Az alábbi tevékenységeket folytató vállalkozásokat keresik fel elsősorban az adóellenőrök: használtbútor-kereskedések, turkálók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 14. hétfő: Botpalád, Fehérgyarmat
 • szeptember 15. kedd: Vásárosnamény
 • szeptember 16. szerda: Kocsord, Tunyogmatolcs
 • szeptember 17. csütörtök: Ajak, Kisvárda
 • szeptember 18. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és 18. között a vendéglátóhelyeket és az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • szeptember 14. hétfő: Dunaföldvár
 • szeptember 15. kedd: Nagydorog
 • szeptember 16. szerda: Szekszárd
 • szeptember 17. csütörtök: Hőgyész
 • szeptember 18. péntek: Tolna

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és szeptember 25. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

Az igazgatóság munkatársai egész szeptemberben ellenőrzik a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és 18. között az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 14. hétfő: Ajka
 • szeptember 15. kedd: Veszprém
 • szeptember 16. szerda: Sümeg
 • szeptember 17. csütörtök: Várpalota
 • szeptember 18. péntek: Veszprém

A NAV ellenőrei az idén még nem vizsgált vállalkozásoknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és 20. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják, valamint forgalomszámlálást is végezhetnek.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS