Hol és kiket keresnek fel a NAV revizorai? – Itt a 10. heti lista

2020. 03. 02., 08:30

Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a március 2-án kezdődő 10. héten.

Nőnapi országos akció

A NAV munkatársai – a nőnap közeledtével – 2020. március 6. és 8. között országosan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, ideértve a távol-keleti árukkal kereskedőket, az éttermeket, cukrászdákat is. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az áru(k) eredetét igazoló bizonylatok ellenőrzése mellett a készpénzkészletet, valamint az online pénztárgépek használatát is vizsgálják.

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül – készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg.

A NAV közel 2000, ezt az adóelkerülő magatartást elkövető gazdasági társaságot azonosított, amelyekre vonatkozóan a közeljövőben ellenőrzéseket kezdeményez. A vizsgálatok kiemelten a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményekre és a béren felüli, adózatlan jövedelmekre irányulnak.

Az érintett adózóknak az ellenőrzések megkezdéséig lehetőségük van az adóelkerülés céljával juttatott utalványok valós közterheit bevallani, valamint a korábbi évekre benyújtott bevallásaikat is önellenőrzéssel módosítani és az ezzel keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni.

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 2. és 6. között ellenőrzik az éttermeket, vendéglátóhelyeket, virág- és ajándékárusokat. Az ellenőrzésekkor a revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Az igazgatóság munkatársai 2020. március 2. és 6. között ellenőrzik a szálláshely-szolgáltatókat. Az ellenőrzésekkor a revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás szabályainak betartását vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egész évben ellenőrzik a vendéglátókat (éttermi vendéglátás, italszolgáltatás). Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Baranya megye

A béren kívüli juttatásként adott utalványokkal visszaélő, beazonosított vállalkozások körében indul ellenőrzés, amelynek célja a meg nem fizetett adók és járulékok összegének feltárása és meghatározása. Az érintett adózók az ellenőrzések megkezdéséig önellenőrzéssel még helyesbíthetik a bevallásaikat.

Békés megye

2020. március 3. és 5. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megyében működő éttermeket, gyorséttermeket és pizzériákat ellenőrzik. A revizorok próbavásárlásokkal vizsgálják az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Emellett számítani lehet a foglalkoztatottak bejelentésének és az online pénztárgépek használatának ellenőrzésére is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 5. és 8. között elsősorban a virág-, ajándék-, édességkereskedőknél ellenőrzik a nyugta-és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentéseit. Az igazgatóság az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 5. csütörtök: Tiszaújváros, Kazincbarcika, Miskolc
 • március 6. péntek: Miskolc, Szerencs, Ózd
 • március 7. szombat: Sajószentpéter, Miskolc
 • március 8. vasárnap: Miskolc

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai március 2. és 6. között ellenőrzik a megyei kistelepüléseken működő élelmiszer-kiskereskedőket.

Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei március 6. és 8. között ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, az áruk eredetét a virág- és ajándékárusoknál és az édességboltokban.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 4. és 8. között a virág-, ajándék- és édességárusokat, az éttermeket és a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2020. március 2. és 6. között:

 • március 2. hétfő: Debrecen, Hajdúnánás
 • március 3. kedd: Debrecen, Nyírmártonfalva, Nyíracsád
 • március 4. szerda: Debrecen, Nádudvar
 • március 5. csütörtök: Debrecen, Berettyóújfalu
 • március 6. péntek: Debrecen

Az igazgatóság munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik. Emellett figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek, a nyugtaadást már korábban elmulasztók, továbbá a jövedéki termékek forgalmának vizsgálatára is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 9. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 24. hétfő: Tarnaméra
 • február 25. kedd: Lőrinci
 • február 26. szerda: Bélapátfalva
 • február 27. csütörtök: Gyöngyöspata
 • február 28. péntek: Eger

A NAV munkatársai ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 2. és 6. között a virág- és ajándékárusokat, valamint az édességüzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. március 2. és 6. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 2. hétfő: Balassagyarmat és környéke
 • március 3. kedd: Bátonyterenye és környéke
 • március 4. szerda: Salgótarján és környéke
 • március 5. csütörtök: Rétság és környéke
 • március 6. péntek. Pásztó és környéke

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást vizsgálják a zöldség- és gyümölcskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrzik.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a virágkereskedőket ellenőrzik 2020. március 2. és 8. között.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztattak társadalombiztosítási bejelentését.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága március első hetében az alábbi ellenőrzéseket végzi: folytatódnak az építőipari kivitelezők ellenőrzései, a nőnap kapcsán figyelemre számíthatnak a virág-, az ajándék- és az édességkereskedők, valamint a vendéglátóhelyek.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok, de esetenként ellenőrzik a forgalmazott termékek eredetét is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 10. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 2. hétfő: Újfehértó
 • március 3. kedd: Kemecse, Demecser
 • március 4. szerda: Nyírbátor, Nyírvasvári
 • március 5. csütörtök: Fehérgyarmat
 • március 6. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai a kereskedők és vendéglátók nyugta- és számlaadását, valamint az építőipari alkalmazottak bejelentéseit is ellenőrzik.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 02. és március 08. között folyamatosan ellenőrzik a virág, ajándék, édesség kereskedelemmel, valamint a vendéglátással foglalkozó adózókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. március 2. és 11. között a virágboltokat, az édességkereskedőket, ékszerüzleteket, valamint a vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják. Az érintett helyszíneken forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS