Hol bukkannak fel a revizorok a 49. héten? – Itt a friss lista

2018. 12. 03., 10:35

Az adóhivatal közzétette, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a december 3-án kezdődött 49. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

Társasági adó, rehabilitációs hozzájárulás és innovációs járulék adónemekben eltéréssel rendelkezők ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2018. november 15-től megkezdik azon adózók ellenőrzését, amelyek a társasági adóbevallásukban, egyéb adóbevallásaikban, valamint a benyújtott adatszolgáltatásokban szereplő adatok összevetése alapján feltehetően helytelenül határozták meg a bevallott társasági adó alapját, jogosulatlanul érvényesítettek adókedvezményt, illetve nem, vagy nem megfelelő összegben vallották be rehabilitációs hozzájárulás és innovációs járulék adónemben keletkezett kötelezettségeiket.

Őstermelői tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai október 15-től az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében indítanak vizsgálatot. Ellenőrzésre elsősorban azok számíthatnak, akik személyi jövedelemadó bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget nem teljes körűen szerepeltették, helytelenül határozták meg járulékalapjukat, nem vagy nem megfelelő összegben vallották be egészségügyi hozzájárulás adónemben keletkezett kötelezettségeiket, illetve jogosulatlanul érvényesítettek személyi jövedelemadó adókedvezményt, Kiemelt feladat a bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésének ellenőrzése is.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai decemberben kiemelten ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, a szezonális termékeket árusítókat és a szolgáltatásnyújtókat a vásárokon, piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban. Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 3-tól Budapesten kiemelten ellenőrzik az adventi vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepekhez köthető vendéglátókat és szezonális termékeket árusítókat, valamint a piacokat és bevásárlóközpontokat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Kelet-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága 2018. december 3. és 9. között kiemelten ellenőrzi a belvárosi vendéglátóhelyeket és az adventi vásárokra kitelepült árusokat. A fokozott ellenőrzés során a revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai az adventi időszakban kiemelten ellenőrzik a vásárokon és piacokon a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatotti bejelentéseket. Az édesség- és ajándékárusok mellett további kitelepülők is számíthatnak ellenőrzésekre.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai december 3. és 9. között, Komlón, Mohácson, Pécsváradon, Sásdon, Siklóson, Szigetváron, Vásárosdombón, Véménden és a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják. Ellenőrzésre számíthatnak a zöldség- és gyümölcskereskedők, az édességkereskedők, a kisboltok, a vendéglátóhelyek, valamint a piacon, közterületen értékesítők. Az adóhatóság munkatársai továbbra is fokozottan ellenőrzik az autógumi-szervizeket és a személyszállítókat.

A nagyobb ünnepi rendezvényeken, kitelepüléseken is jelen lesznek a revizorok és a pénzügyőrök.

Békés megye

December 3. és 7. között várható helyszíni ellenőrzések

2018. december 3. és 7. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik Békéscsabán a személyszállító szolgáltatókat (taxisokat). A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek működtetésének szabályszerűségét vizsgálják. Az ellenőrzésekre - akár ismétlődő jelleggel - egész nap lehet számítani.

December 6-án várható helyszíni ellenőrzések

2018. december 6-án a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a Békéscsabai Karácsonyi Vásáron végeznek ellenőrzéseket. A revizorok és pénzügyőrök a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek működtetésének és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályszerűségét vizsgálják.

December 7-én várható helyszíni ellenőrzések

2018. december 7-én a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a békési, mezőberényi és gyulai piacokon ellenőrzik a kereskedőket. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az értékesítésre kínált élőhal, szaloncukor, fenyőfa eredetét vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 7-én a miskolci Búza téri piacon ellenőrzik az adventhez kapcsolódó termékeket értékesítőket és a vendéglátóhelyeket. Elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Fejér megye

A Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóság adóellenőrei 2018. december 1. és 9. között az Adventi Vásár árusait ellenőrzik. Kiemelten vizsgálják az online pénztárgép megfelelő használatát, a nyugta- és számlaadást, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november 30. és december 24. között fokozottan ellenőrzik az adventi vásárokban és a bevásárlóközpontokban az ünnephez köthető termékeket árusítókat Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. december 3. és 7. között:

 • december 3. hétfő: Debrecen
 • december 4. kedd: Debrecen
 • december 5. szerda: Debrecen
 • december 6. csütörtök: Debrecen
 • december 7. péntek: Debrecen

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi időpontokban és helyszíneken ellenőriz a 49. héten:

 • december 3. hétfő: Jászberény
 • december 4. kedd: Karcag
 • december 5. szerda: Jászladány
 • december 6. csütörtök: Jászapáti
 • december 7. péntek: Szolnok

A revizorok fokozottan ellenőrzik a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó szezonális termékeket árusítókat és szolgáltatásnyújtókat az adventi vásárokban, piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségeket ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december hónapban folyamatosan ellenőrzik a karácsonyi termékeket árusítókat az adventi vásárokban, üzletekben, piacokon és közterületeken. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Nógrád megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai az év hátralévő időszakában kiemelten ellenőrzik az adventhez és a karácsonyhoz kapcsolódó termékeket árusítókat. Elsősorban a vásárokon, piaci kitelepüléseken szezonális árukat – fenyőfát, szaloncukrot, édességet, játékot, hal- és húsárut – értékesítők számíthatnak a revizorok fokozott jelenlétére.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. december 3. és 8. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • december 3. hétfő: Szécsény és környéke
 • december 4. kedd: Rétság és környéke
 • december 5. szerda: Jobbágyi, Szurdokpüspöki és környékük
 • december 6. csütörtök: Salgótarján és környéke
 • december 7. péntek: Bátonyterenye és környéke
 • december 8. szombat: Balassagyarmat, Szécsény, Pásztó, Bátonyterenye

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november 26-tól kiemelten ellenőrzik a vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepekhez köthető vendéglátókat és szezonális termékeket árusítókat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai kiemelten ellenőrzik a piacokon, adventi vásárokban, alkalmi kitelepüléseken értékesítőket decemberben. Fokozott revizori figyelemre számíthatnak a fenyőfa-, dísztárgy- és édességkereskedők, valamint a hal- és húsárusok.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, az

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 3. és 7. között kiemelten ellenőrzik az adventhez kapcsolódóan a kiskereskedőket. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése stb. teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • december 3. hétfő: Bátaszék
 • december 4. kedd: Dombóvár
 • december 5. szerda: Simontornya
 • december 6. csütörtök: Dunaföldvár
 • december 7. péntek: Bonyhád

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december hónapban folyamatosan ellenőrzik a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó szezonális termékeket árusítókat az adventi vásárokban, üzletekben, piacokon.

A NAV ellenőrei elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az on-line pénztárgépek használatát, az áruk eredetét vizsgálják. A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján indokolt esetben forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 3. és 7. között kiemelten ellenőrzik az illatszer-, édességkereskedőket, valamint a ruha- és textilárusokat Ajkán, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Pápán, Tapolcán és Veszprémben.

Az adventi vásárokban és kitelepüléseken szintén várhatóak ellenőrzések.

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 3. és 23. között fokozottan ellenőrzik a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó szezonális termékeket árusítókat az adventi vásárokban, üzletekben, piacokon.

A NAV ellenőrei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS