Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai? – Itt a 13. heti lista

2019. 03. 25., 09:33

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a március 25-én kezdődő 13. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakör: online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 11. és 31. között kiemelten ellenőrzik a kertészeteket, díszfaiskolákat, dísznövényeket értékesítőket és a kertészeti termékeket árusító webáruházakat. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 25. és 29. között fokozottan ellenőrzik a budapesti piacokat, vásárcsarnokokat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 25. és 29. között fokozottan ellenőrzik a piacokat, valamint a zöldség- és gyümölcskereskedőket. Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát is vizsgálni fogják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai márciusban kiemelten ellenőrzik a székhelyszolgáltatók és az azokat igénybevevők bejelentési és változás-bejelentési kötelezettségeinek teljesítését.

Az igazgatóság munkatársai egész évben kiemelten ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskereskedőket. Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai március 25. és 31. között Komlón, Mohácson, Sásdon, Szentlőrincen, Vajszlón, Vásárosdombón, Villányban, valamint a megyeszékhelyen ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatást, az online pénztárgép használatát, a forgalmazott áruk eredetét, valamint forgalomszámlálásokat is végeznek.

A revizorok érkezésére számíthatnak az élelmiszerkereskedők, a gépjárműszervizek és a vendéglátóhelyek. Az építkezéseken dolgozók szabályos foglalkoztatását továbbra is kiemelten ellenőrzik a hivatal munkatársai.

Békés megye

2019. március 25. és 29. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik a megye területén működő kertészeti kereskedéseket, faiskolákat. A revizorok a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzése mellett a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét is vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 25. és 28. között azokat az adózókat ellenőrzik, akiknek működő online pénztárgépe olyan címre van bejelentve, amely nem szerepel az adózó telephelyei között a NAV nyilvántartásában. Az online pénztárgép vizsgálata mellett a számla- és nyugtaadást, továbbá a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését is ellenőrzik.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei március 25. és 31. között ellenőrzik a piacokat, valamint a zöldség- és gyümölcskereskedőket. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek betartását, a foglalkoztatás szabályszerűségét, esetenként forgalomszámlálást is végeznek.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. március 25. és 29. között:

  • március 25. hétfő: Nádudvar, Debrecen
  • március 26. kedd: Nagyhegyes, Debrecen
  • március 27. szerda: Nyírmártonfalva, Vámospércs, Debrecen
  • március 28. csütörtök: Berettyóújfalu, Debrecen
  • március 29. péntek: Debrecen

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019 márciusában fokozottan ellenőrzik a megye területén található virág- és ajándékkereskedőket. A NAV revizorai kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2019. március 25. és 31. között fokozottan ellenőrzik az autóalkatrész-kereskedőket.

Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 25. és április 8. között fokozottan ellenőrzik a vetőmagokat, palántákat, csemetéket árusítókat és a gazdaboltokat. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. március 25. és 29. között Balassagyarmaton tervez helyszíni ellenőrzéseket.

Elsősorban az éttermek, pizzériák, sütödék, büfék, cukrászdák, kávézók, sörözők számíthatnak a revizorok jelenlétére. Az ellenőrök az online pénztárgép használatára kötelezett vendéglátóknál vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgép üzemeltetésének szabályszerűségét, a készpénzmozgások bizonylatolását. Az adóellenőrök emellett ellenőrizhetik az alkalmazottak bejelentését és a forgalmazott áruk eredetét is.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 13. héten is kiemelt figyelmet fordít az alábbi termékek kereskedőinek ellenőrzésére: vetőmag, palánta, dísznövény, csemete, kerti eszközök, permetszerek, vegyszerek.

A mezőgazdasági boltok mellett a piacokon árusítók is számíthatnak vizsgálatokra. A nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét ellenőrzik a revizorok.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 25. és 2019. március 29. között fokozottan ellenőrzik a gépjárműalkatrész-kereskedőket. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, az áruk eredetét valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. március 25. és 29. között kiemelten ellenőrzik Balatonfüreden, Veszprémben és Tapolcán a gépjárműalkatrész-kiskereskedőket.

A NAV ellenőrei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2019. március 25. és 29. között kiemelten ellenőrzik a kertészeteket és a faiskolákat. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS