Hasznot is hoz a cégeknek a NAV adatszolgáltatás

2020. 06. 18., 10:45

Két héten belül bővítik a NAV adatszolgálatásra kötelezettek körét. Bár sokan csak extra adminisztrációt és a nagytestvér árgus szemeit látják a jogszabályváltozás mögött, valójában a vállalkozások nyerhetnek vele a legtöbbet. A kényszerű digitalizáció miatt gyorsabb és olcsóbb lesz az irodai adminisztráció, ráadásul sokan most fűzik integrált rendszerbe a cégek folyamatait.

2020. július 1-től minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. A beküldésre 4 nap áll rendelkezésre, az 500 000 forint áfatartalom feletti számlák esetében viszont az adatszolgáltatásra 1 nap adott. A digitalizáció tehát nem kerülhető ki, extra adminisztráció lesz, kivétel viszont nem. Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője azonban kicsit más szemszögből néz az előttünk álló időszakra.

„A változás persze ijesztő tud lenni, de azt gondolom, azok a vállalkozások, akik most el merik engedni a megszokott kézi számlatömböt, és akár a komfortzónájukból kilépve is, de a digitalizáció útjára lépnek, ők nemcsak hatékonyabb, olcsóbb és időtakarékosabb számlázásra váltanak, számos járulékos előnyre is számíthatnak” – mondta Sárospataki Albert, aki hozzátette: az elektronikus bankolás, a könyvelés, a különböző ügyviteli programok lecserélését, integrált rendszerbe fűzését is egyszerre célszerű megoldani.

Az online számla ingyenes is lehet

A kézi számlatömb használata a jogszabályváltozással nem szűnik meg, de nem éri meg tovább használni. A kézi számlákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az online számlázóval kiállított bizonylatokra. 4 napon belül kell az adatokat rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében, így internetkapcsolatra tehát ez esetben is szükség van, a számla adatait azonban duplán, a számlatömbben és a NAV rendszerében is rögzíteni kell.

Az online számlázóval egyértelműen gyorsabb a számlázás, ha pedig rontunk egy bizonylatot, néhány gombnyomással javítható az elírás. Ez utóbbinak a NAV adatszolgáltatás kapcsán is kiemelt jelentősége van, a hibásan, késve vagy rosszul rögzített adatok miatt magánszemélyek esetén 200 000, cégek esetén pedig 500 000 Ft lehet a mulasztási bírság számlánként.

Az online számlázással tehát minimum azt elérhetjük, hogy nem lesz több a kötelező adminisztráció.

„A billingós számlázáshoz elég a cégnevet tudni, a rendszer automatikusan kitölti a vállalkozás többi számlázási adatát, beleértve az adószámot is, ami július 1-től kötelező elem lesz a számlákon. Automatizálhatók a fizetési felszólítások, így kevesebbet kell foglalkozni a kintlévőségkezeléssel, folyamatos a bevételáramlás. Naprakészen, bármikor ellenőrizhetők a bevételek, egy helyen vezethetjük a kiadásokat és a bevételeket is” – nyilatkozta Sárospataki Albert.

A könyvelők munkáját is segíti az új rendszer

A NAV adatszolgáltatás adta lehetőségek egyébként a könyvelők munkáját is átalakítják. Közülük is egyre többen térnek majd át a NAV által biztosított digitális lehetőségekre. Ehhez pedig elengedhetetlenek lesznek a korszerű számlázók által biztosított adatok.

„A visszajelzésekből látjuk, hogy a vállalkozások jelentős része nyit és vágyik is új digitális lehetőségekre. Egy részük azonban még ragaszkodik a nyomtatott számlához, a kézzel fogható megoldásokhoz. A Billingo rájuk is gondolt. Hamarosan érkeznek a blokknyomtatók, így a tevékenységi helyhez nem kötött vállalkozók is bárhol, bármikor, mobilról vagy tabletről billingózhatnak. A tenyérnyi méretű készülékkel pedig helyben nyomtathatják ki a számlát” – mondta az ügyvezető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS