ÉVOSZ: az építőiparnak szüksége van az állami, önkormányzati megrendelésekre

2020. 05. 15., 10:45

Az építőipar megrendelés-állományának volumene május elején 19-20 százalékkal maradhatott el az előző év azonos időszakitól, a legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései hiányoznak – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége pénteken az MTI-vel. A szakszövetség arra számít, hogy a kijárási korlátozás megszűnésével elsősorban a lakásfelújítások, karbantartási munkák száma fog emelkedni.

Becslés szerint az építőipar 2020. január 1. és május 15. közötti teljesítménye éves összevetésben 5 százalékkal eshet vissza, a termelés csökkenését március közepétől jelentős mértékben a járványhelyzet okozta.

Kiemelték, hogy a munkaellátottság csökkenésével tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál egyre nagyobb nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

A vállalkozások jelentős része pénzügyi tartalékainak felhasználásával a hónap végéig tudja változatlan szinten finanszírozni a tevékenységét. Júniustól várhatóan a vállalkozások a csökkent rendelésállományhoz igazítják a kapacitásaikat, ami nagyobb mértékű létszámleépítést is eredményezhet.

Az ÉVOSZ szerint már eddig is történtek elbocsátások, azonban egyelőre minden érintett dolgozó a szektoron belül talált állást. Ezt támasztja alá, hogy május közepén mintegy 335 ezer embernek ad munkát az építőipar, a foglalkoztatottak száma így továbbra is a járványhelyzet előtti szinten van.

Rámutatnak, hogy az új lakások építési piacát elsődlegesen az újra 27 százalékos mértékű áfa töri meg, a járványhelyzet pedig tovább rontott a helyzeten. Drasztikusan csökkent az új lakások kivitelezése a március-májusi időszakban.

Az ÉVOSZ közleményében jelezte: ahhoz, hogy az építőipar továbbra is húzóágazat maradhasson, a tervezői, kivitelezési kapacitás rendelkezésre áll, és a háttéripari, beszállítói adottságok is megvannak. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS