Erre számíthat, ha eltér a pénzkészlet a bizonylatok adataitól

2020. 11. 25., 17:45

A NAV évek óta ellenőrzi a nyugta-, és számlaadás mellett azt is, hogy a pénztárgép kasszájában lévő pénzkészlet összege megegyezik-e a kiállított bizonylatok összértékével.

A jogszabály [a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 49. §.] előírja, hogy a nyitó pénzkészletet rögzíteni kell, valamint minden pénzmozgásról, pénzbetétről és kivétről bizonylatot kell kiállítani.

A NAV pénztárgépkezeléssel és -üzemeltetéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról szóló tájékoztatója részletesen ismerteti, hogyan kell a nyitó pénzkészlet rögzíteni, a pénzmozgási bizonylatokat kiállítani, valamint a borravalót rögzíteni.

A többlet vagy hiány, tehát az, ha a kasszában lévő pénzkészlet eltér a bizonylatok összértékétől, szabálysértés, amiért a NAV – az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 234. § b) pontja szerint – természetes személy esetében ötszázezer forintig, nem természetes személy esetében egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Az online pénztárgép használatára vonatkozó szabályok megszegése miatt azonban a NAV nemcsak mulasztási bírságot szabhat ki, hanem elrendelheti az adózó telephelyének 12 nyitvatartási napra történő bezárását is [Art. 245. § (1) d) pont]. Ha először fordul elő a mulasztás, akkor ettől eltekinthet, de ha három éven belül az online pénztárgép szabályainak megszegése miatt ismételt mulasztási bírságot kap az adózó, az üzletet kötelező bezárni, mérlegelési lehetőség nincs [Art. 245. § (8) bekezdés].

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS