„Elmulasztották” az idénymunkások bejelentését az őstermelők

2020. 08. 27., 16:00

Nyáron a NAV kiemelten ellenőrzi a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatását. Az elmúlt időszakban több helyszíni ellenőrzést is tartottak Békés megyében a NAV munkatársai, és szinte mindenhol feketemunkásokat találtak.

Egyik esetben egy olyan őstermelő telephelyén jártak a pénzügyőrök, akinél munkavégzés közben három fő be nem jelentett alkalmazottat találtak. Az ellenőrzés nem volt véletlen, mert a férfi egyik két tonnás görögdinnye szállítmányát korábban megállították Szolnoknál a NAV munkatársai. A sofőrnél nem volt számla, menetlevél, és a fuvarról EKÁER-bejelentés, ezért a telephelyen folytatódott a vizsgálat. Az ott lévő járművek menetleveleiből már a helyszínen megállapították a pénzügyőrök, hogy több személyt is feketén foglalkoztat az őstermelő, mert a rendelkezésére álló adatok szerint július óta nem volt bejelentett alkalmazottja. Egy másik esetben 13 főt találtak a pénzügyőrök gazolás közben egy termőföldön, akik bejelentését szintén elmulasztotta az őket alkalmazó őstermelő.

A be nem jelentett foglalkoztatottak miatt akár egymillió forint mulasztási bírságra is számíthat mindkét őstermelő. Emellett az EKÁER-bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint a fekete foglalkoztatás miatt további ellenőrzésre számíthatnak. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS