Cégvagyon kimentése: nincs sok esély a bíróságon a NAV-val szemben

2023. 05. 30., 19:41

Szinte százszázalékos a NAV sikere azokban a perekben, amelyekben a bíróság felszámolás alá került cégek vezetőinek szerepét vizsgálja a cégvagyon jogszerűtlen kimentésében. Ezért egyre gyakoribb, hogy a vállalkozók már a per közben, önként megfizetik tartozásaikat.

A tisztességes piaci verseny egyik meghatározó feltétele, hogy ne lehessen egy megszűnt cég felhalmozott tartozásaitól következmények nélkül megszabadulni, csalárd szándékkal „kiüríteni” a vállalkozást, és hátrahagyott tartozásokkal megrövidíteni a többi gazdasági szereplőt.

Ezért a NAV a felszámolás alá került cégek tartozásainak behajtására az egykori vezető tisztségviselők ellen akár bírósági pert is indít. Gyakori például, hogy a vagyonkimentést látszólagos kölcsönügyletekkel fedezik.

Az ilyen perekben kiforrott és egységes a bírósági gyakorlat. A NAV kezdeményezésére jelenleg is több száz per van folyamatban.

A NAV pernyertessége az újabban érintett cégvezetőket nem ritkán arra ösztönzi, hogy mielőtt a bíróság elmarasztalja őket, önként megfizessék tartozásaikat. Legutóbb például egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei cég volt ügyvezetője a magánvagyonából fizette meg huszonötmillió forintos cégtartozását, hogy megszabaduljon a pertől.

Az adóhivatal gyakorlata nemcsak az egyedi ügyekben behajtott adóbevételek szempontjából jelentős, hanem a gazdasági folyamatok tisztaságát, biztonságát is eredményezi. Ugyanis ma már azok a cégek, magánszemélyek is számíthatnak kintlévőségeik megtérülésére, akiket mások csalárd magatartása, fizetésképtelensége sodorna kockázatos anyagi helyzetbe.

A NAV továbbra is állhatatos a kötelezettségeik alól kibúvót kereső cégvezetők felelősségének bizonyításában, hogy a felszámolás ne lehessen menekülő útvonal számukra. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS