Beszerzési ár alatt adta el a termékeket: ez gyanús volt a NAV-nak

2023. 02. 07., 17:41

A NAV kockázatelemzés alapján folytatott ellenőrzést egy szerszámgépek és alkatrészek értékesítésével foglalkozó egyéni vállalkozónál. A vállalkozó évek óta minimális jövedelmet vallott be, pedig bevallásaiban jelentős összegű árbevétel szerepelt.

Az adózó egyéni vállalkozása mellett egy azonos tevékenységet folytató kft. ügyvezetője is volt. A kft. és az egyéni vállalkozó azonos üzlethelyiségekben értékesítette a termékeit, úgy, hogy a két vállalkozás árukészlete nem különült el.

A NAV az üzlethelyiségekben található számítógépekről lementette a készlet-nyilvántartási adatokat és megállapította, hogy az árukészlet mozgása sem a kiállított számlákkal, sem az online pénztárgép szerinti bevételekkel nem volt összhangban. Gyanús volt az is, hogy a vállalkozó átadott könyvelési iratai szerint veszteségesen értékesített, azaz olcsóbban adta el a terméket, mint amennyiért beszerezte. Ez nyilvánvalóan nem lehetett célja egy vállalkozásnak.

Végül beigazolódott, hogy a bevallásokban nem a valós árbevételét tüntette fel, így becsléssel állapították meg az eltitkolt árbevétel összegét. Ez csaknem 14 millió forint adófizetési kötelezettséget eredményezett.

Az adózó – részletfizetéssel – a teljes, elmaradt összeget befizette. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS