Balatoni luxusingatlanjukban kapcsolta le a NAV a szójás bűnszervezet irányítóit

2020. 11. 06., 15:00

Többszintű céghálón keresztül értékesítette a Közösségből beszerzett szóját az a dunántúli bűnszervezet, amit a napokban kapcsolt le a NAV. A számlázási láncban összesen 700 millió forintnyi áfát tüntettek el. A szervezet felszámolásával jelentősen tisztult a magyarországi szójakereskedelmi ágazat.

Az egymást váltó bukó cégekből kiépített háromszintű hálózat célja az volt, hogy a Szlovéniából és Horvátországból importált szójadarát áfa nélkül tudják értékesíteni belföldön. Ezzel a módszerrel nemcsak a költségvetésnek okoztak több száz milliós kárt, hanem jelentős árelőnyhöz is jutottak a piac tisztességes szereplőivel szemben.

A bűnszervezet a bonyolult cégháló koordinálásához, az ügyletek lepapírozásához komoly informatikai infrastruktúrát működtetett, szervereiket a nyomozók IT-szakértők és szaktanácsadók bevonásával egy szerverhotelben foglalták le. Az akcióban a NAV munkatársai összesen 30 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat. Az elkövetők egyik központi irodájában a nyomozók kábítószergyanús anyagot is találtak, az ügyben – a NAV értesítésére – az illetékes rendőrkapitányság intézkedett.

A bűnbanda irányítóit a Merkur bevetési egység balatoni luxusingatlanjukban fogta el. A helyszínről a nyomozók bizonyítékokat és készpénzt foglaltak le, valamint a több száz milliót érő ingatlan mellett további bankszámlákat, követeléseket is zár alá vettek, eddig összesen több mint félmilliárd forint értékben. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatalának közreműködésével több millió forint értékű kriptovalutát is sikerült foglalni. Az akcióban biztosított vagyonnal a költségvetést ért kár várhatóan teljes egészében megtérül.

A NAV négy gyanúsítottat vett őrizetbe. A Székesfehérvári Járásbíróság közülük három letartóztatását, és egy gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el. A nyomozás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik, az elkövetők 20 évet kaphatnak. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS