Adóügyintézés: április 1-től új időszámítás veszi kezdetét

2021. 03. 30., 10:45

Három nap múlva, március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak, és április 1-től új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében is, olyan, amelyben az adóhivatal jelentős szolgáltatásokat nyújt – tájékoztatott Tállai András.

Az adóhivatal március 31-ig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az érintettek nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe, ezek jellemzően a magánszemélyek részére kiállított számlák – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Már 64 millió számla adatát az új rendszeren keresztül küldték be az adóhivatalhoz, ez a 2018. július óta beküldött számlák mintegy 20 százaléka: a vállalkozások jelentős többsége tehát felkészült az április 1-jei átállásra.

Az Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Az Online Számlázó mobilapplikácója okostelefonon is használható, és természetesen ez is ingyenes. Az alkalmazás letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban.

Március 31-ig még használható a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek idén második fél évtől induló kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

Számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat az, aki a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, ami az új rendszerre történő átállást követően minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS