A vírus miatt a felhőélményt keresik a vállalatok

2020. 05. 26., 13:45

Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki az adatközponti és hálózati informatikai megoldások terén hazánkban piacvezető Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből. A vírus miatt egyre több vállalat keresi a biztonságos, „felhőélményt" nyújtó megoldásokat, az ehhez szükséges adatközpontok üzemeltetéséhez pedig speciális szaktudású munkaerő szükséges. Ilyen irányú, hiánypótló szakirányú képzést valósít meg nagy sikerrel közösen a Hewlett Packard Enterprise és a Braining Hub IT oktatási központ.

„A mi tapasztalatunk az, hogy a koronavírus járvány a hazai nagyvállalatok informatikai beruházási kedvét nem érintette negatívan, sőt inkább előtérbe kerültek a digitalizációs fejlesztések. A távmunka és távolról működés miatt a vállalati adatközponti megoldások iránt drasztikusan nőtt is a kereslet, leginkább azokért, amik „felhőélményt" nyújtanak, és ezzel együtt IT biztonság szempontjából sokkal előnyösebbek. Ez persze nem egy újkeletű folyamat, viszont az elmúlt két hónapban mindenképpen felgyorsult ez a tendencia” – számol be a Magyarországon az adatközponti és hálózati informatikai megoldások terén piacvezető Hewlett Packard Enterprise közelmúltbeli tapasztalatairól Szpisják Tibor, a cég értékesítési igazgatója.

Az adatközponti infrastruktúra működtetése speciális szaktudást igényel

Az IT szakma különböző képviselői gyakran hangoztatják, hogy a hazai piacról több tízezer informatikus hiányzik. A figyelem középpontjába általában a programozók kerülnek, az IT rendszerek üzemeltetéséről, a hardverek kezelésének fontosságáról viszonylag kevesebb szó esik. Pedig a vállalati digitalizáció alapját képezi a megfelelő informatikai infrastruktúra megléte és optimális működése – amihez szintén speciális szaktudás kell. Ilyen infrastruktúrát jelentenek az adatközpontok is, vagyis azok a korszerű szerverparkok, melyek a különböző saját vállalati felhőszolgáltatásokhoz (adattárolás, számítási kapacitás) biztosítják a hardveres hátteret.

Ezt a hiátust ismerte fel a Hewlett Packard Enterprise és a Braining Hub IT oktatási központ, amikor tavaly nyáron életre hívták közös, adatközponti rendszermérnök képzésüket. A hat hónapos, 360 kontaktórás, intenzív, de délután és hétvégén, munka mellett végezhető kurzus első évfolyama tavaly decemberében végzett, a második évfolyam pedig idén februárban indult, épp a képzés felénél tartanak a résztvevők.

„A képzés első évfolyamát 12 fő végezte el, és többségük azonnal el is tudott helyezkedni első sorban szolgáltatói oldalon, tehát nagy magyar IT rendszerintegrátor cégeknél, illetve az adatközpontok végfelhasználóinál, azaz multinacionális vállalatok magyar leányainál. A képzéshez kapcsolódóan a végzősök tudását partnereink felé egy Demo Day keretében mutathatták be, mellyel kapcsolatban nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, itt szinte az összes hallgató „elkelt", vagyis munkaadóra talált" – hívta fel a figyelmet Szpisják Tibor. 

„Idén februárban már a második évfolyamot is elindítottuk, öt-hatszoros túljelentkezés mellett 15 fővel. A csoport létszámát ennek ellenére nem kívánjuk bővíteni, hiszen abban hiszünk, és a tapasztalatok is azt igazolják, hogy ez az a létszám, amellyel maximális hatékonysággal lehet dolgozni. Hallgatóink jellemzően rendelkeznek valamilyen műszaki szakmai háttérrel vagy előképzettséggel, tehát bárkiből nem tudunk adatközponti rendszermérnököt képezni. Az oktatás keretében a hallgatók a gyakorlati órák során a Hewlett Packard Enterprise által biztosított legmodernebb, nagy értékű eszközparkon tökéletesíthetik tudásukat” – fűzte hozzá Kálmán László, a Braining Hub IT oktatási központ operatív igazgatója.

Soft skillek

A felvételi eljárás során a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az úgynevezett soft skillek (szociális készségek) meglétére is. Az adatközponti rendszermérnökök jellemzően csapatban dolgoznak, ezért nagyon fontos, hogy a speciális „hard" (vagy kemény) szaktudás mellett a hallgatók igazi csapatjátékosok legyenek, tudjanak együttműködni és megfelelően kommunikálni egymással.

A Hewlett Packard Enterprise és a Braining Hub közös adatközponti rendszermérnök képzésének következő évfolyama a tervek szerint idén ősszel indul, a kurzusra folyamatosan lehet jelentkezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS