A NAV revizorai sem feledkeznek meg a Valentin-napról

2019. 02. 11., 09:32

A legtöbb megyében „tematikus” lesz a február 11-én kezdődő 7. hét: a Valentin-nap „alkalmából” a virág- és ajándékkereskedők szinte mindenütt nagyobb valószínűséggel számíthatnak operatív ellenőrzésre.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai fokozottan ellenőrzik a rendezvényszervezőket, és kiemelten a farsangi bálok szervezőit februárban. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 11. és 15. között Budapesten kiemelten ellenőrzik a virág- és ajándékkereskedőket, vendéglátóhelyeket. A revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 11. és 15. között fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, az éttermeket és vendéglátóhelyeket. Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás teljesítését is vizsgálni fogják.

Bács-Kiskun megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága februárban kiemelten ellenőrzi a megye oktatási- és egészségügyi intézményeinek területén lévő büféket és vendéglátóegységeket. 2019. február 11. és 15. között pedig fokozottan ellenőrzik a megye virág- és ajándéktárgyárusait. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egész évben kiemelten ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskereskedőket. Az adóellenőrök elsősorban a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek üzemeltetését vizsgálják, továbbá a pénztárgépben rögzített adatok alapján folyamatosan nyomon követik a bevételek alakulását.

Békés megye

2019. február 12. és 14. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékkereskedőket. A revizorok a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzése mellett a nyugta- és számlaadást, valamint az értékesítésre kínált áruk eredetét is vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 11. és 14. között fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat. Az ellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják Miskolcon, Sárospatakon, Tiszaújvárosban, Sajószentpéteren és Ózdon.

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai február 11. és 14. között fokozottan ellenőrzik a virág- és dísznövény-árusítókat, illetve az édesség- és ajándékkereskedőket. Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei február 11. és 15. között fokozottan vizsgálják a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását a jelmez- és ruhakölcsönzőknél. A Valentin-napra tekintettel a virág- és ajándékárusok, illetve az éttermek is számíthatnak ellenőrzésekre.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a Valentin-napra tekintettel 2019. február 11. és 14. között fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat Győrben, Sopronban, Csornán és Mosonmagyaróváron. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. február 11. és 15. között:

 • február 11. hétfő: Hajdúböszörmény, Debrecen
 • február 12. kedd: Hajdúsámson, Debrecen
 • február 13. szerda: Vámospércs, Debrecen
 • február 14. csütörtök: Hajdúszoboszló, Debrecen
 • február 15. péntek: Debrecen

Az igazgatóság munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 7. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 11. hétfő: Gyöngyös
 • február 12. kedd: Füzesabony
 • február 13. szerda: Hort
 • február 14. csütörtök: Heves
 • február 15. péntek: Verpelét

A NAV revizorai kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Az igazgatóság munkatársai 2019 februárjában fokozottan ellenőrzik a megye területén található vendéglátóhelyeket, éttermeket, gyorséttermeket. A NAV revizorai kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2019. február 11. és 15. között kiemelten ellenőrzik a megye területén lévő virág-, ajándék- és édességkereskedőket. Az adóellenőrök közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét, a készpénzkészlet egyezőségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 28. és február 15. között fokozottan ellenőrzik a jelmez- és ruhakölcsönzőket, az új és a használt textiltermékek és lábbelik forgalmazóit. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. február 11. és 15. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 11. hétfő: Rétság és környéke
 • február 12. kedd: Salgótarján és környéke
 • február 13. szerda: Szécsény és környéke
 • február 14. csütörtök: Jobbágyi és környéke
 • február 15. péntek: Balassagyarmat és környéke

A revizorok a Valentin-naphoz kötődően kiemelten vizsgálják a virág- és ajándékkereskedőket. Ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép működtetésének szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten vizsgálják a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik 2019. február 4. és 14. között a virág- és ajándékkereskedőket, akár online vásárlással is. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 7. héten is folytatja a nem kommunikáló pénztárgépek ellenőrzését. Továbbá:

 • a Valentin-naphoz kapcsolódóan vizsgálatokra számíthatnak a virág-, édesség- és ajándékárusok, de
 • a pizzériák is kiemelten számíthatnak ellenőrzésekre, mind a bizonylati fegyelem, mind pedig az alkalmazottak bejelentése szempontjából.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 7. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 11. hétfő: Fehérgyarmat
 • február 12. kedd: Rakamaz, Tiszanagyfalu
 • február 13. szerda: Tiszaeszlár
 • február 14. csütörtök: Kisvárda
 • február 15. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai a kereskedők és vendéglátók nyugta- és számlaadásának ellenőrzése mellett kiemelt figyelmet fordítanak az építőipari alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatásának vizsgálatára is.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 4. és 15. között kiemelten ellenőrzik a Valentin-naphoz kapcsolódóan a virág- és ajándékárusokat, valamint a vendéglátóhelyeket. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése: teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • február 11. hétfő: Dunaföldvár
 • február 12. kedd: Bátaszék
 • február 13. szerda: Szedres, Nagydorog
 • február 14. csütörtök: Tolnanémedi, Simontornya
 • február 15. péntek: Őcsény, Decs

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 4. és 2019. február 15. között folyamatosan ellenőrzik az ajándék, óra és ékszer kereskedelemmel foglalkozó adózókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 11. és 14. között kiemelten ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, valamint a ruházati kiskereskedőket. Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • február 11. hétfő: Ajka és környéke
 • február 12. kedd: Balatonfüred és környéke
 • február 13. szerda: Várpalota és környéke
 • február 14. csütörtök: Veszprém és környéke

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják. A revizorok kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, valamint a pénztárgépek éves felülvizsgálatát.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai a Valentin-napra tekintettel 2019. február 11. és 15. között fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat. A revizorok a közterületeken és az üzletekben is vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű használatát.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

 • Munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2019. január 31-től ellenőrzik a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózókat. Elsősorban azon adózók számíthatnak ellenőrzésre, akik korábban megszűnt társasággal álltak kapcsolatban az általuk foglalkoztatott magánszemélyek tekintetében, továbbá azon adózók, akik a munkaerő-kölcsönbeadói tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel nem rendelkeznek, valamint azok, akik a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési, bevallási, és befizetési kötelezettségeiket nem teljesítették. Amennyiben az ellenőrzések megkezdéséig az adózó teljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, abban az esetben mentesül a jogkövetkezmények alól.

 • Online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS