A villamosenergia-kereskedőnek tudnia kell, hogy mikor jön a strandidő

A villamosenergia-kereskedőnek tudnia kell, hogy mikor jön a strandidő
2022. 07. 18., 09:00

Mindenki számára természetes, hogy van áram: eszközeink, irodánk, gyáraink, kórházaink működnek, nem kis részben az energiának köszönhetően. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az árammal éppen úgy kereskednek, mint sok más termékkel. A villamos energia kereskedelme pedig óriási információs bázist igényel, piaci információk, politikai nyilatkozatok, illetve még az időjárás ismeretét is – erről beszélgettünk az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedőjének szakértőivel.

Milyen idő lesz a jövő héten Portugáliában? Hogyan döntenek egy fontos kérdésben az Európai Unióban? Mit posztolt egy elismert német politikus? – néhány kérdés, amelyekről talán senki sem gondolná, hogy hatással lehetnek az áram árára. Márpedig a villamos energia kereskedelme gyakorlatilag egy óriási kirakós, amelynek sok ezer darabkáját többek között piaci, szabályozói, gazdasági, de éppen úgy az időjárásra vagy politikusi kijelentésekre vonatkozó információk is alkotják.

Az áramot többféle módon kereskedik, akár egy energiatőzsdén, akár közvetlenül egy erőmű és egy kereskedő között valósul meg az ügylet, közös pont, hogy a legjobb ár meghatározásához, a legjobb vételi pillanat megtalálásához, illetve a piaci folyamatok pontos megértéséhez hatalmas információtömeg ismeretére van szükség. A villamosenergia-piacon és így az áram árfolyamában sok egyéb piac hatása is megjelenik. A szén, a földgáz, az emissziós kvóták mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az áramért fizetett összeget.

Az információ ebben a szektorban kulcsfontosságú, érdemi hatással van az árammal kereskedő cégek eredményére. A piacok elemzése ezért alapvető és elengedhetetlen tevékenység minden, ebben az iparágban működő cégnél. Nem elegendő ugyanis egy, például Magyarországon működő kereskedőnek sem, ha a hazai viszonyokat, trendeket és történéseket ismeri. A villamos energia piacai ugyanis összekapcsolódnak, így az Európa egyik végében történtek más országokban is hatással vannak az árfolyamokra. Az áram ráadásul egy olyan termék, amit ma még nem lehet gazdaságosan és nagy mennyiségben tárolni. Akkor kell megtermelni, amikor szükség van rá, ezért a kereskedelme is jóval bonyolultabb, mint sok más terméké.

A rövid távú áramkereskedelemben például kiemelten fontos a pontos időjárás-előrejelzés. Elég csak arra gondolni, hogy egy szeles, viharos időszakban például a jelentősebb szélkapacitásokkal rendelkező országokban jelentős szél alapú áramtermelés várható, ami lenyomhatja az árakat az adott régióban. Egy csapadékosabb időszakban hasonló történik ott, ahol sok vízerőmű-kapacitás található, de ha például egy atomerőművet hűtő folyónál szárazabb időszakra, és így alacsonyabb vízállásra számítanak, tudni lehet, hogy esetleg szükség lehet az ottani termelés időszakos csökkentésére.

Az MVM Partner piacelemző csapata ennek megfelelően meglehetősen széles információtömegre koncentrál. Figyelik a piaci híreket, elemzik, összefoglalják, illetve előre is jelzik a kereskedők és a vezetők számára a piaci folyamatokat, gyűjtik és rendszerezik a szükséges adatsorokat. A piacelemzés ezzel a kereskedést támogatja, egy olyan háttérmunkát jelent, amely rövid, tömör magyarázatot ad a folyamatokra, a kereskedő kollégák igényei szerint. (X)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.