Több száz dohánytermelőre figyelnek ezekben a napokban a pénzügyőrök

Több száz dohánytermelőre figyelnek ezekben a napokban a pénzügyőrök
2023. 08. 12., 16:27

Nyár közepétől, a dohánybetakarítás megindulásával ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket az adóhatóság. A NAV Bevetési Igazgatósága és a bűnügyi szakterület az elmúlt évekhez hasonlóan az illegális dohányáru-kereskedelem megfékezését helyezte fókuszba.

Magyarország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar Vármegyében található. A két megyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, emellett a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed. A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelők kockázatelemzések során, vagy szúrópróbaszerűen kerülhetnek a hatóság látókörébe – olvasható a NAV Facebook oldalán.

A közúti szállítások kontrollja mellett telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek. A pénzügyőrök ellenőrzésének célja, hogy megvédjék a legális dohánytermelőket, és visszaszorítsák az illegális dohányipari jogsértéseket.

Alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a NAV munkatársai egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a füstölnivalók alapanyagát. A növényi részeket padlásaikon és fatárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták. Az „illegális gyűjtögetőknek” – a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett – lopás bűncselekmény elkövetése miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell.

A pénzügyőrök munkája kifizetődő: egyetlen korábban felgöngyölített eset több mint 330 millió forintnyi adóelkerülésre derített fényt. Az Észak-alföldi nyomozók akciója nyomán 2021-ben indult büntetőeljárás egy kistelepülésen szervezetten működő bűnbanda ellen, amely jelentős volumenben adózatlan fogyasztási dohány előállítására és kereskedelmére szakosodott. Az ügyben egy olyan regisztrált dohánytermelő felelősségre vonását is kezdeményezték, aki bizonyítottan részt vett a bűncselekmények elkövetésében. Kizárólagosan szerződött legitim feldolgozópartner mellett, tekintélyes mennyiségben biztosította a feldolgozáshoz szükséges alapanyagot, szárított dohánylevelet bűntársainak.

Az elkövetői kör hozzávetőleg 9 tonna adózatlan fogyasztási vágott dohányt állított elő, amely megközelítőleg 800 ezer doboz cigaretta megtöltésére elegendő mennyiség. Jogkerülő működésükkel 330 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

A közelmúltban született vádirat alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség a terheltek ellen 6 év tényleges letöltendő börtönbüntetést, a dohánytermesztés tevékenységtől eltiltást, valamint pénzbüntetés mellett vagyonelkobzást javasolt a Nyíregyházi Törvényszéknek.

(Fotó: NAV Facebook oldala)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.