Áttörés: AI-val a teljes testüket is használhatják a robotok

Áttörés: AI-val a teljes testüket is használhatják a robotok
2023. 08. 30., 15:52

Paradigmaváltó jelentősége lehet az ipari robotok felhasználásában annak az amerikai innovációnak, ami lehetővé teszi, hogy a gépek ne csak az ujjbegyeik segítségével fogjanak meg és mozgassanak különböző tárgyakat, hanem a teljes testükkel.

Mind gazdasági, mind pedig hatékonysági szempontból óriási jelentősége lehet az MIT egyetem robotikai fejlesztésének, ami a mesterséges intelligencia segítségével összehangolja a végrehajtandó feladattal a robot testének minden porcikáját. A kutatók rájöttek, hogy hogyan lehet az ember komplex mozdulataihoz hasonló manipulációra rávenni a robotokot.

Az MIT kutatócsoportja olyan AI-technológiát fejlesztett, ami lehetővé teszi, hogy a robotok csupán az ujjbegyeik használata helyett az egész kezükkel vagy testükkel mozgassák a gondjukra bízott tárgyakat. Ez egyszerűnek tűnhet, hiszen számunkra teljesen magától értetődő mozdulatsorról van szó. Az ember, amikor felemel egy dobozt, az egész kezét, majd az alkarját és a mellkasát is használja, hogy stabilan megtartsa a tárgyat, miközben valahová elviszi. Ez a fajta manipuláció egy egész testtel végrehajtott művelet, vagyis olyasmi, amivel a robotok ma még nehezen boldogulnak.

Összetett folyamatot kell értelmezni

A robotok számára minden olyan pont, amivel a doboz érintkezik - az ujjaiktól a karjaikon át a törzsükig - egy külön eseményt kezel, és ezeket az eseményeket egytől egyig meg kell érteniük, hogy rendeltetésüknek megfelelően tudjanak működni. A robotoknak ebből adódóan több milliárd lehetséges érintkezési eseményt kell kezelniük, ami rendkívül bonyolulttá teszi az egész testet igénylő feladatok tervezését. Ezt a folyamatot, amikor a robot megpróbálja megtanulni, hogy egy-egy tárgy mozgatásának melyik a legjobb módja, érintésben gazdag manipulációs tervezésnek nevezzük.

Az MIT kutatói megtalálták a módját annak, hogy ezt a folyamatot egyszerűsítsék egy simításnak nevezett mesterséges intelligencia-technika és a csapat által épített algoritmus segítségével. A simítás a sok érintkezési eseményt kisebb számú döntéssé foglalja össze, kiküszöbölve a feladat szempontjából nem túl fontos eseményeket, és szűkítve a döntések körét. Ez lehetővé teszi, hogy még egy egyszerű algoritmus is gyorsan kidolgozzon egy hatékony manipulációs tervet.

Sok robot a tárgyak kezelését megerősítéses tanulással sajátítja el. Ez egy olyan gépi tanulási technika, amiben az alany próbák és elkövetett hibák egész során túljutva hajt végre egy feladatot. Mivel több milliárd érintkezési pontot kell próbára tenni, a megerősítéses tanulás rengeteg számítást igényel, így nem feltétlenül ideális választás az érintésben gazdag manipuláció tervezéséhez. Idővel viszont nagyon is hatékony megoldássá válhat. A megerősítéses tanulás elvégzi a simítási folyamatot, úgy, hogy különböző érintkezési pontokat tesztel, és kiszámítja az eredmények súlyozott átlagát.

Az MIT tudósai erre a tudásra támaszkodva építettek meg egy egyszerű modellt, ami lehetővé teszi a rendszer számára, hogy a robot és a tárgy közötti alapvető interakciókra összpontosítson, majd megjósolja a hosszú távú viselkedést. A csapat ezután egy olyan algoritmussal kombinálta a modellt, ami képes gyorsan átnézni a robot összes lehetséges döntését. A simító modell és az algoritmus között létrehoztak egy rendszert, ami még egy egyszerű laptopon is mindössze kb. egy perc számítási idővel kidobja az eredményt.

Egy perc, egyetlen döntésre persze irgalmatlanul sok, ami jól mutatja, hogy a projekt korai stádiumban van. A módszer ugyanakkor lehetővé teheti, hogy a gyárak egyszer kisebb méretű, teljesen mobil robotokat alkalmazzanak a termelésben, és azok a teljes testüket használják a tárgyak manipulálására, nem csupán a ma ismert, többnyire rögzített robotkarokat, amelyek kizárólag az ujjbegyeikre hagyatkoznak. A szimulációs tesztek során kiderült továbbá, hogy a kezdetleges rendszer még nem képes kezelni nagyon dinamikus mozgásokat, például leesett tárgyak felvételét. És ez csak az egyik olyan kérdés, amire a csapat a kutatás folytatásában nagyobb figyelmet szeretne fordítani.

Gábor János

Főoldali kép: MIT

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS