AI-vezérelt, napenergiával működő agrár robotot szabadalmaztattak

AI-vezérelt, napenergiával működő agrár robotot szabadalmaztattak
2023. 07. 06., 14:31

A seattle-i székhelyű Aigen mezőgazdasági technológiai startup bemutatott egy úttörő autonóm, skálázható robotikai platformot, amelyet teljes egészében nap- és szélenergia hajt.

A szabadalmaztatott, kvantált mesterséges intelligenciát használva az Aigen Element szolgáltatás az egyetlen olyan mezőgazdasági megoldás, ami csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, miközben felbecsülhetetlen értékű, valós idejű szántóföldi megfigyelést, illetve jelentős idő- és költségmegtakarítást biztosít a gazdálkodóknak – állítja a gyártó közleménye nyomán a The Robot Report.

„Az Aigen azon az elképzelésen alapul, hogy az élelmiszereink előállításához használt fosszilis tüzelőanyagokra és növényvédő szerekre alternatívát kell találni – állapította meg Rich Wurden, az Aigen társalapítója, egyben technológiai igazgatója. Szorosan együttműködtünk gazdálkodókkal, például a minnesotai családommal is abban, hogy kifejlesszünk egy napenergiával működő, korszerű mesterséges intelligencia platformot, ami skálázhatóvá teszi a precíziós gazdálkodást. Izgatottak vagyunk, hogy az Aigen Element bevezetésével másokkal is megoszthatjuk ezeket az eszközöket.”

A cég az év elején nyitotta meg az előrendelési lehetőséget az Element szolgáltatásra, amiből az elsőt leghamarabb jövőre tudja telepíteni. A hosszú várakozási idő ellenére a 2024-es és 2025-ös előrendelései egyetlen nap alatt beteltek, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az árutermelő gazdák mennyire nyitottak a mezőgazdasági eszközök hatékonyabb megközelítései felé.

Az amerikai gazdálkodók évente kb. 410 ezer tonna gyomirtószert használnak fel, és ennek költségei a közeljövőben 100 dollár (kb. 35 ezer forint) fölé fognak emelkedni, hektáronként. Mindez ráadásul – a mezőgazdasági gépek üzemeltetésével – 100 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár.

„A gazdálkodók újra és újra elmondják nekünk, hogy a gyomok jelentik számukra az első számú problémát. Ezért itt kezdjük: olyan megoldást fejlesztünk ki a gazdák számára, amellyel azonnal csökkenthetik költségeiket és megszabadulhatnak a gyomoktól, miközben egészségesebb növényeket termesztenek – magyarázta Kenny Lee társalapító-vezérigazgató. Fejlett, könnyű, szuper mozgékony robotjaink előnyei messze túlmutatnak a gyomirtáson. Izgatottan várjuk, hogy szántóföldi hálózati kapcsolatot, illetve valós idejű adatokat nyújtsunk, amelyekhez a gazdák bárhonnan hozzáférhetnek.”

Az Aigen egyedülálló robotja a vállalat saját fejlesztésű mesterséges intelligenciájának köszönhetően ennyire hatékony. Kizárólag megújuló energiával működik, és abból sem fogyaszt sokat, sőt. Amíg egy átlagos mobiltelefon 4 Watt energiát vesz fel, a startup AI modelljeinek mindössze 1,5 Wattra van szükségük, és a járművön is minden legalább ennyire hatékony. A fedélzetet borító 205 W-os napelemmel a robotok gyakran többletenergiát is termelnek egy egész napos futás alatt. A járművek folyamatosan továbbítják a szántóföldi és növénytermesztési adatokat egy saját fejlesztésű mobilalkalmazásra, így valós idejű megfigyelést tesznek lehetővé a gazdáknak.

„A műholdas technológiát lehozzuk a Földre azzal, hogy egy robusztus, önálló hardverplatformra épülő hálózati összeköttetést telepítünk. Ez nagyobb felbontású, valós idejű adatokat kínál a gazdáknak, és segít nekik megelőzni a problémákat” – árulta el Puneet Khattar, az Aigen villamosmérnöki részlegének vezetője, aki korábban Amazon műholdas divíziójánál és SpaceX-nél is dolgozott.

Az Aigen Element robot minden egyes eleme a maximális hatékonyság érdekében készült: könnyű vázat és napelemet kapott, míg a regeneratív motorok és a masszív felfüggesztés lehetővé teszi, hogy hatékonyan navigáljon és hajtsa végre a gyomirtást a sorközökben, akár napi 14 órán keresztül, bármilyen időjárási körülmények között. Az Aigen Element Service 2024-ben debütál több mint 20 ezer hektárnyi amerikai mezőgazdasági területen.

Gábor János

Főoldali kép: Aigen

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-12 15:40:00
Tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetével aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménymódosító jegyzőkönyvét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS