AI-vezérelt, napenergiával működő agrár robotot szabadalmaztattak

AI-vezérelt, napenergiával működő agrár robotot szabadalmaztattak
2023. 07. 06., 14:31

A seattle-i székhelyű Aigen mezőgazdasági technológiai startup bemutatott egy úttörő autonóm, skálázható robotikai platformot, amelyet teljes egészében nap- és szélenergia hajt.

A szabadalmaztatott, kvantált mesterséges intelligenciát használva az Aigen Element szolgáltatás az egyetlen olyan mezőgazdasági megoldás, ami csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, miközben felbecsülhetetlen értékű, valós idejű szántóföldi megfigyelést, illetve jelentős idő- és költségmegtakarítást biztosít a gazdálkodóknak – állítja a gyártó közleménye nyomán a The Robot Report.

„Az Aigen azon az elképzelésen alapul, hogy az élelmiszereink előállításához használt fosszilis tüzelőanyagokra és növényvédő szerekre alternatívát kell találni – állapította meg Rich Wurden, az Aigen társalapítója, egyben technológiai igazgatója. Szorosan együttműködtünk gazdálkodókkal, például a minnesotai családommal is abban, hogy kifejlesszünk egy napenergiával működő, korszerű mesterséges intelligencia platformot, ami skálázhatóvá teszi a precíziós gazdálkodást. Izgatottak vagyunk, hogy az Aigen Element bevezetésével másokkal is megoszthatjuk ezeket az eszközöket.”

A cég az év elején nyitotta meg az előrendelési lehetőséget az Element szolgáltatásra, amiből az elsőt leghamarabb jövőre tudja telepíteni. A hosszú várakozási idő ellenére a 2024-es és 2025-ös előrendelései egyetlen nap alatt beteltek, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az árutermelő gazdák mennyire nyitottak a mezőgazdasági eszközök hatékonyabb megközelítései felé.

Az amerikai gazdálkodók évente kb. 410 ezer tonna gyomirtószert használnak fel, és ennek költségei a közeljövőben 100 dollár (kb. 35 ezer forint) fölé fognak emelkedni, hektáronként. Mindez ráadásul – a mezőgazdasági gépek üzemeltetésével – 100 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár.

„A gazdálkodók újra és újra elmondják nekünk, hogy a gyomok jelentik számukra az első számú problémát. Ezért itt kezdjük: olyan megoldást fejlesztünk ki a gazdák számára, amellyel azonnal csökkenthetik költségeiket és megszabadulhatnak a gyomoktól, miközben egészségesebb növényeket termesztenek – magyarázta Kenny Lee társalapító-vezérigazgató. Fejlett, könnyű, szuper mozgékony robotjaink előnyei messze túlmutatnak a gyomirtáson. Izgatottan várjuk, hogy szántóföldi hálózati kapcsolatot, illetve valós idejű adatokat nyújtsunk, amelyekhez a gazdák bárhonnan hozzáférhetnek.”

Az Aigen egyedülálló robotja a vállalat saját fejlesztésű mesterséges intelligenciájának köszönhetően ennyire hatékony. Kizárólag megújuló energiával működik, és abból sem fogyaszt sokat, sőt. Amíg egy átlagos mobiltelefon 4 Watt energiát vesz fel, a startup AI modelljeinek mindössze 1,5 Wattra van szükségük, és a járművön is minden legalább ennyire hatékony. A fedélzetet borító 205 W-os napelemmel a robotok gyakran többletenergiát is termelnek egy egész napos futás alatt. A járművek folyamatosan továbbítják a szántóföldi és növénytermesztési adatokat egy saját fejlesztésű mobilalkalmazásra, így valós idejű megfigyelést tesznek lehetővé a gazdáknak.

„A műholdas technológiát lehozzuk a Földre azzal, hogy egy robusztus, önálló hardverplatformra épülő hálózati összeköttetést telepítünk. Ez nagyobb felbontású, valós idejű adatokat kínál a gazdáknak, és segít nekik megelőzni a problémákat” – árulta el Puneet Khattar, az Aigen villamosmérnöki részlegének vezetője, aki korábban Amazon műholdas divíziójánál és SpaceX-nél is dolgozott.

Az Aigen Element robot minden egyes eleme a maximális hatékonyság érdekében készült: könnyű vázat és napelemet kapott, míg a regeneratív motorok és a masszív felfüggesztés lehetővé teszi, hogy hatékonyan navigáljon és hajtsa végre a gyomirtást a sorközökben, akár napi 14 órán keresztül, bármilyen időjárási körülmények között. Az Aigen Element Service 2024-ben debütál több mint 20 ezer hektárnyi amerikai mezőgazdasági területen.

Gábor János

Főoldali kép: Aigen

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS