A manőverezhető videokapszula az endoszkópia alternatívája

A manőverezhető videokapszula az endoszkópia alternatívája
2023. 06. 04., 13:35

A hagyományos endoszkópos diagnosztikai eszközökez válthatja fel a jövőben egy miniatűr videokapszula, amivel az orvos távirányítással lesz képes végigmanőverezni a beteg bélrendszerén.

A koncepcióról a George Washington Egyetem American Society for Gastrointestinal Endoscopy oldalán megjelent tanulmánya bizonyította be, hogy működőképes. A videokapszulát egy külső mágnes és a videojátékokhoz használt kontrollerekhez hasonló eszköz közös munkájával lehet háromdimenziós mozgásra bírni, a gyomron keresztül.

„A hagyományos endoszkópia invazív eljárás a betegek számára, arról nem is beszélve, hogy az altatás és a munkából való kiesés miatt költséges is – érvelt Andrew Meltzer, az egyetem sürgősségi orvostudományi tanszékénak professzora. Ha nagyobb vizsgálatokkal sikerül bizonyítani, hogy a módszer kellően érzékeny a nagy kockázatú elváltozások kimutatására, akkor a mágneses vezérlésű kapszulákat gyors és egyszerű módon lehetne használni a felső tápcsatornában jelentkező egészségügyi problémák, például a fekélyek vagy a gyomorrák szűrésére.”

Meltzer azután kezdett érdeklődni a mágnesesen vezérelt kapszulás endoszkópia iránt, hogy az egyetemi kórház sürgősségi osztályán olyan betegeket látott gyomorfájdalommal vagy gyanús felső tápcsatorna-vérzéssel, akiknek a hagyományos endoszkópia ambulánsan történő elvégzése finoman szólva is problémás volt.

„Voltak olyan betegeim, akik vérző fekélyre utaló tünetekkel érkeztek a sürgősségire, és még ha klinikailag stabilak is voltak, nem állt módomban értékelni az állapotukat anélkül, hogy feljegyezzem őket endoszkópiára. A sürgősségin nem tudtunk endoszkópiát végezni, de sok ide érkező beteg meg nem juttatható el a járóbeteg-ellátásban működő endoszkópiára, holott az az életveszélyes vérzés megelőzésének kulcsfontosságú diagnosztikai eszköze – magyarázta Meltzer. – Ennek a problémának a megoldására kezdtem el kevésbé invazív módszereket keresni a felső gyomor-bélrendszeri traktus vizualizálására – a belső vérzés gyanújával érkező betegek esetében.”

Ez a tanulmány az első, ami az Egyesült Államokban teszteli a mágnesesen vezérelt kapszulás endoszkópiát. A súlyos gyomorfájdalommal a sürgősségire vagy orvosi rendelőbe kerülő betegek számára a kapszula lenyelése és a helyszínen történő diagnózis felállítása - a hagyományos endoszkópiára való időpontkérés és átszállítás nélkül - óriási előny, és potenciálisan életeket menthet. Egy külső mágnes lehetővé teszi a kapszula mozgatását, ezáltal a gyomor minden anatómiai területe láthatóvá válik, majd videóra rögzíthetők, esetleg lefényképezhetők a vérzések, gyulladások és rosszindulatú elváltozások.

Az egyetem szerint a kontroller használatának elsajátítása időbe telik és oktatást igényel, de fejlesztenek hozzá egy olyan szoftvert, ami mesterséges intelligencia használatával önvezetővé teszi a kapszulát, magyarán a gyomor minden részében automatikusan is képes lesz közlekedni, sőt, rögzíteni minden rendellenességet. A szerven belül készült videók ezután bárhová továbbíthatók, felülvizsgálat, vagy külső konzultáció céljából.

Meltzer és munkatársai egy orvosi rendelőben már 40 páciensen végeztek sikeres vizsgálatot a fentebb leírt mágnesesen vezérelt kapszulás endoszkópiával, és megállapították, hogy az orvos képes elmanőverezni a kapszulát a gyomor minden fontosabb részéhez, 95 százalékos vizualizációs aránnyal.

A kapszulákat a sürgősségi orvos irányította, a leleteket pedig egy független gasztroenterológus vizsgálta felül. A kutatásban résztvevő betegek utóvizsgálatra is elmentek, ahol hagyományos endoszkópiával megállapították: az új módszer ugyanúgy észlelhetők magas kockázatú elváltozások. A páciensek többsége (80 százaléka) nem túl váratlan módon a kapszulás módszert részesítette előnyben a hagyományos endoszkópiás vizsgálattal szemben.

A kutatást vezető professzor közölte, hogy ez egyelőre meglehetősen kis mintavétel, és sokkal nagyobb merítésre, jóval több betegen végzett vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy biztosak legyenek benne: a módszerük nem hagy ki fontos elváltozásokat, így alkalmas lehet a hagyományos endoszkópia kiváltására. És van még egy nagy akadály: a kapszulás módszer esetében lényeges hátrányt jelent, hogy a felfedezett elváltozásokról nem lehet rögtön biopsziát készíteni – ez egyelőre csak az ismert endoszkópiával lehetséges.

A NaviCam névre keresztelt kapszulás endoszkópiás rendszert a kutatást finanszírozó AnX Robotica fejlesztette ki. A texasi cég 11,8 mm átmérőjű, 27 mm hosszú eszköze 640*480-as képfelbontást, 0,5-6 FPS között változtatható képkockasűrűséget és akár 16 órás akkumulátoros üzemidőt biztosít.

Gábor János

Főoldali kép: AnX Robotica

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS