A manőverezhető videokapszula az endoszkópia alternatívája

A manőverezhető videokapszula az endoszkópia alternatívája
2023. 06. 04., 13:35

A hagyományos endoszkópos diagnosztikai eszközökez válthatja fel a jövőben egy miniatűr videokapszula, amivel az orvos távirányítással lesz képes végigmanőverezni a beteg bélrendszerén.

A koncepcióról a George Washington Egyetem American Society for Gastrointestinal Endoscopy oldalán megjelent tanulmánya bizonyította be, hogy működőképes. A videokapszulát egy külső mágnes és a videojátékokhoz használt kontrollerekhez hasonló eszköz közös munkájával lehet háromdimenziós mozgásra bírni, a gyomron keresztül.

„A hagyományos endoszkópia invazív eljárás a betegek számára, arról nem is beszélve, hogy az altatás és a munkából való kiesés miatt költséges is – érvelt Andrew Meltzer, az egyetem sürgősségi orvostudományi tanszékénak professzora. Ha nagyobb vizsgálatokkal sikerül bizonyítani, hogy a módszer kellően érzékeny a nagy kockázatú elváltozások kimutatására, akkor a mágneses vezérlésű kapszulákat gyors és egyszerű módon lehetne használni a felső tápcsatornában jelentkező egészségügyi problémák, például a fekélyek vagy a gyomorrák szűrésére.”

Meltzer azután kezdett érdeklődni a mágnesesen vezérelt kapszulás endoszkópia iránt, hogy az egyetemi kórház sürgősségi osztályán olyan betegeket látott gyomorfájdalommal vagy gyanús felső tápcsatorna-vérzéssel, akiknek a hagyományos endoszkópia ambulánsan történő elvégzése finoman szólva is problémás volt.

„Voltak olyan betegeim, akik vérző fekélyre utaló tünetekkel érkeztek a sürgősségire, és még ha klinikailag stabilak is voltak, nem állt módomban értékelni az állapotukat anélkül, hogy feljegyezzem őket endoszkópiára. A sürgősségin nem tudtunk endoszkópiát végezni, de sok ide érkező beteg meg nem juttatható el a járóbeteg-ellátásban működő endoszkópiára, holott az az életveszélyes vérzés megelőzésének kulcsfontosságú diagnosztikai eszköze – magyarázta Meltzer. – Ennek a problémának a megoldására kezdtem el kevésbé invazív módszereket keresni a felső gyomor-bélrendszeri traktus vizualizálására – a belső vérzés gyanújával érkező betegek esetében.”

Ez a tanulmány az első, ami az Egyesült Államokban teszteli a mágnesesen vezérelt kapszulás endoszkópiát. A súlyos gyomorfájdalommal a sürgősségire vagy orvosi rendelőbe kerülő betegek számára a kapszula lenyelése és a helyszínen történő diagnózis felállítása - a hagyományos endoszkópiára való időpontkérés és átszállítás nélkül - óriási előny, és potenciálisan életeket menthet. Egy külső mágnes lehetővé teszi a kapszula mozgatását, ezáltal a gyomor minden anatómiai területe láthatóvá válik, majd videóra rögzíthetők, esetleg lefényképezhetők a vérzések, gyulladások és rosszindulatú elváltozások.

Az egyetem szerint a kontroller használatának elsajátítása időbe telik és oktatást igényel, de fejlesztenek hozzá egy olyan szoftvert, ami mesterséges intelligencia használatával önvezetővé teszi a kapszulát, magyarán a gyomor minden részében automatikusan is képes lesz közlekedni, sőt, rögzíteni minden rendellenességet. A szerven belül készült videók ezután bárhová továbbíthatók, felülvizsgálat, vagy külső konzultáció céljából.

Meltzer és munkatársai egy orvosi rendelőben már 40 páciensen végeztek sikeres vizsgálatot a fentebb leírt mágnesesen vezérelt kapszulás endoszkópiával, és megállapították, hogy az orvos képes elmanőverezni a kapszulát a gyomor minden fontosabb részéhez, 95 százalékos vizualizációs aránnyal.

A kapszulákat a sürgősségi orvos irányította, a leleteket pedig egy független gasztroenterológus vizsgálta felül. A kutatásban résztvevő betegek utóvizsgálatra is elmentek, ahol hagyományos endoszkópiával megállapították: az új módszer ugyanúgy észlelhetők magas kockázatú elváltozások. A páciensek többsége (80 százaléka) nem túl váratlan módon a kapszulás módszert részesítette előnyben a hagyományos endoszkópiás vizsgálattal szemben.

A kutatást vezető professzor közölte, hogy ez egyelőre meglehetősen kis mintavétel, és sokkal nagyobb merítésre, jóval több betegen végzett vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy biztosak legyenek benne: a módszerük nem hagy ki fontos elváltozásokat, így alkalmas lehet a hagyományos endoszkópia kiváltására. És van még egy nagy akadály: a kapszulás módszer esetében lényeges hátrányt jelent, hogy a felfedezett elváltozásokról nem lehet rögtön biopsziát készíteni – ez egyelőre csak az ismert endoszkópiával lehetséges.

A NaviCam névre keresztelt kapszulás endoszkópiás rendszert a kutatást finanszírozó AnX Robotica fejlesztette ki. A texasi cég 11,8 mm átmérőjű, 27 mm hosszú eszköze 640*480-as képfelbontást, 0,5-6 FPS között változtatható képkockasűrűséget és akár 16 órás akkumulátoros üzemidőt biztosít.

Gábor János

Főoldali kép: AnX Robotica

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS